Semne că tiroida ta nu funcționează corect și cum să o ajuți

Glanda tiroidă este direct implicată în multe procese din organism. Tiroida are roluri esențiale în reglarea a numeroase procese metabolice în întregul organism.Glanda tiroidă funcționează datorită producției sale de hormoni, cum ar fi tiroxina și triiodotironina.

Tiroxina joacă un rol esențial în inimă și funcția digestivă, metabolism, dezvoltarea creierului, controlul mușchilor și sănătatea oaselor. Triiodotironina afectează aproape toate procesele din organism, inclusiv temperatura corpului, creșterea și ritmul cardiac.

Sângele transportă tiroxina (T4) și triiodotironina (T3) către sistemul circulator. Odată ce ajung la destinație, hormonii tiroidieni activează și mențin sistemul corpului. Hormonii produși de tiroida au următoarele funcții: Se adaugă la funcționarea sistemului muscular, reglează digestia proteinelor. Sunt esențiali pentru sistemul nervos, atât central cât și periferic și susțin metabolismul.

Bolile tiroidiene apar de obicei după vârsta de 35 de ani și sunt mai frecvente în rândul femeilor. Tulburările tiroidiene sunt tulburări care modifică glanda tiroidă, o glandă în formă de fluture în partea din față a gâtului.

Tipurile de tulburări ale tiroidei includ:

  • Hipotiroidismul
  • Hipertiroidismul
  • Guşă
  • Umflătură
  • Noduli tiroidieni
  • Cancer tiroidian

În majoritatea statelor, problemele tiroidiene sunt detectate în stadii avansate, deoarece simptomele precoce sunt confundate cu alte boli de sănătate.

Este necesar să fim conștienți de aceste simptome sau semne, care sunt cheia unui diagnostic precoce. Dacă ignori problemele tiroidiene, acestea pot duce la probleme de sănătate greu de controlat.

1. Constipație

Persoanele care au probleme cu tiroida au adesea probleme severe de constipație. Când aveți probleme cu glanda tiroidă, procesul digestiv este afectat în mod neobișnuit. Pacienții cu hipertiroidism pot suferi de diaree sau sindrom de colon iritabil. Prin urmare, digestia alimentelor este scăzută, ceea ce duce la constipație.

2. Afecțiuni ale părului și ale pielii

Căderea părului se poate datora hipotiroidismului și hipertiroidismului, dacă aveți păr uscat, subțiere sau începeți să pierdeți mult păr, poate fi datorită nivelului hormonului produs de glanda tiroidă care poate duce la modificări ale creșterii părului.

În plus, dacă aveți pielea uscată și unghiile fragile, diagnosticul poate fi și hipotiroidism, ceea ce face ca pielea să pară groasă, foarte uscată și solzoasă, ceea ce este rezultatul metabolismului lent.

3. Scădere sau creștere în greutate inexplicabilă

Creșterea sau pierderea în greutate inexplicabilă este aproape întotdeauna legată de funcționarea proastă a glandei tiroide.

O creștere bruscă a greutății poate fi un semn de hipotiroidism, tiroida producând mai puțini hormoni. Dacă slăbești brusc, tiroida poate produce prea mult hormon; o boală numită hipertiroidism. Când produceți hormoni în exces, organismul se destabiliza. Astfel, te îngrași sau slăbești necontrolat, în funcție de numărul de hormoni prezenți.

4. Modificări ale corzilor vocale și gâtului

Dacă aveți o problemă cu glanda tiroidă, gâtul se poate inflama sau crește în dimensiune. În acest caz, pot apărea dureri în gât, răgușeală, stare generală de rău, durere în gât sau sforăit.

5. Schimbări bruște de dispoziție, depresie

Schimbările emoționale și mentale sunt larg răspândite în rândul persoanelor care au probleme cu tiroida. Dacă ai des momente de anxietate, depresie sau schimbări bruște de dispoziție, corpul probabil încearcă să-ți spună că ceva nu este în regulă cu tiroida. Tulburările tiroidiene pot provoca diverse stări neplăcute, cum ar fi frica, stresul, oboseala, tristețea și îngrijorarea. Se datorează nivelului scăzut de serotonină. Nu neglijați aceste simptome.

6. Oboseală și tulburări de somn

Dacă după ce ai dormit 8 sau 10 ore noaptea, tot te simți obosit sau vrei să dormi mai mult, probabil ai probleme cu tiroida. Tiroida joacă un rol esențial în nivelul de energie, iar oboseala poate fi un semn că ceva nu este în regulă cu nivelul tău de energie.

Când glanda tiroidă nu formează destui hormoni, toate procesele corpului încetinesc. În consecință, te vei simți obosit. Dacă nu poți adormi sau te trezești mereu în miezul nopții fără motiv, cauza poate fi tiroida. Dificultățile de a adormi, coșmarurile și insomnia pot fi asociate cu mai multe tulburări tiroidiene.

7. Durere bruscă

Durerea musculară, articulară sau de tendon poate fi un semn al dezechilibrelor hormonale și ale problemelor tiroidiene. Durerile corporale pot avea diverse cauze, dar unul dintre principalii factori care pot duce la ele este glanda tiroidă. În această situație, durerea apare de obicei în tendoane și mușchi.

8. Dureri musculare și articulare

Dacă vă simțiți corpul amorțit și dureros, iar picioarele și mâinile sunt amorțite frecvent, este posibil să aveți o producție scăzută de hormoni tiroidieni.

9. Hipertensiune arterială

Mai mulți factori pot cauza hipertensiune arterială, așa că medicii nu se grăbesc să verifice tiroida. Totuși, dacă tensiunea arterială continuă să crească în ciuda faptului că luați medicamente și adoptați o alimentație sănătoasă, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vă verifica glanda tiroidă.

10. Modificări ale sistemului reproducător

Femeile care suferă de hipotiroidism au menstruație mai abundentă și mai dureroasă. De asemenea, pot suferi de infertilitate hormonală și dezechilibre (cum ar fi sindromul premenstrual). Atât bărbații, cât și femeile experimentează o scădere a libidoului. De asemenea, pot avea probleme cu fertilitatea.

11. Intoleranța la frig

Glanda tiroidă reglează temperatura corpului și poate menține corpul cald. Mâinile și picioarele reci pot fi un semn de probleme ale glandei tiroide.

12. Lipsa de concentrare și probleme de memorie

Adesea, persoanele care au probleme cu tiroida se plâng de pierderi de memorie și incapacitate de concentrare. Aceste lucruri apar ca urmare a secreției unui număr mic de hormoni tiroidieni.

13. Modificări ale ritmului cardiac

Palpitațiile în gât pot fi cauzate de boala tiroidiană. Sentimentele sau senzațiile în care inima îți sare din piept sau îți bate cu putere. Bătăile inimii vor fi atât de rapide, încât o poți simți, chiar dacă te întinzi. Dacă simțiți palpitații în piept, gât sau articulații fără activitate fizică, tiroida poate fi hiperactivă.

14. Disconfort sau mărire a gâtului

Glanda tiroidă este situată în partea frontală inferioară a gâtului. Din acest motiv, boala tiroidiană poate provoca simptome foarte vizibile, cum ar fi durere sau senzație de disconfort la nivelul gâtului, durere ascuțită în gât și inflamație în această zonă cu modificări ale vocii. Dacă aveți de obicei oricare dintre aceste simptome, mergeți la medic cât mai curând posibil.

Cum să controlezi tiroida pentru o sănătate mai bună

  • Mănâncă corect
  • Spune nu alimentelor rafinate
  • Evitați cofeina și alcoolul
  • Încearcă să ai o alimentație bogată în iod
  • Mănâncă alimente bogate în seleniu
  • Creșteți aportul de vitamine
  • Fă sport regulat
  • Bea suficientă apă zilnic – este un obicei simplu care îmbunătățește funcția organelor

Important: Dacă credeți că recunoașteți simptomele de mai sus, este esențial să vă faceți o programare la medic pentru o analiză și un tratament adecvat.

sursa: www.stai.net

Un plasture aplicat pe scalp ce poate trata alopecia. Este noua descoperire a cercetătorilor britanici

Cercetătorii de la MIT, Brigham and Women\”s Hospital și Harvard Medical School au dezvoltat un nou tratament potențial pentru alopecia areata, o boală autoimună care provoacă căderea părului și afectează persoane de toate vârstele, inclusiv copii.

Majoritatea pacienților cu acest tip de cădere a părului nu au niciun tratament eficient. Echipa a dezvoltat un plasture cu microneedule care poate fi aplicat fără durere pe scalp și care eliberează medicamente care ajută la reechilibrarea răspunsului imunitar la fața locului, oprind atacul autoimunitar.

Într-un studiu efectuat pe șoareci, cercetătorii au constatat că acest tratament a permis regenerarea părului și a redus dramatic inflamația la locul tratamentului, evitând în același timp efectele imunitare sistemice în alte părți ale organismului. Potrivit cercetătorilor, această strategie ar putea fi adaptată și pentru a trata alte boli autoimune ale pielii, cum ar fi vitiligo, dermatita atopică și psoriazisul.

„Această abordare inovatoare marchează o schimbare de paradigmă. Mai degrabă decât să suprimăm sistemul imunitar, ne concentrăm acum pe reglarea acestuia cu precizie la locul de întâlnire cu antigenul pentru a genera toleranță imunitară”, spune Natalie Artzi, cercetător științific principal în cadrul Institutului de Inginerie și Știință Medicală al MIT, profesor asociat de medicină la Școala Medicală Harvard și la Spitalul Brigham and Women\”s și membru asociat al facultății la Institutul Wyss al Universității Harvard.

Artzi și Jamil R. Azzi, profesor asociat de medicină la Harvard Medical School și Brigham and Women\”s Hospital, sunt autorii principali ai noului studiu, care a fost publicat în revista Advanced Materials. Nour Younis, postdoctorand la Brigham and Women\”s, și Nuria Puigmal, postdoctorandă la Brigham and Women\”s și fostă afiliată de cercetare la MIT, sunt autorii principali ai lucrării.

Cercetătorii lucrează în prezent la lansarea unei companii pentru a dezvolta în continuare tehnologia, condusă de Puigmal, care a primit recent o bursă Blavatnik Fellowship de la Harvard Business School.

Alopecia areata, care afectează peste 6 milioane de americani, apare atunci când propriile celule T ale organismului atacă foliculii de păr, ceea ce duce la căderea părului. Singurul tratament disponibil pentru majoritatea pacienților – injecții de steroizi imunosupresori în scalp – este dureros și, adesea, pacienții nu îl pot tolera.

Unii pacienți cu alopecia areata și alte boli autoimune ale pielii pot fi, de asemenea, tratați cu medicamente imunosupresoare care se administrează pe cale orală, dar aceste medicamente duc la o suprimare generalizată a sistemului imunitar, ceea ce poate avea efecte secundare adverse.

„Această abordare reduce la tăcere întregul sistem imunitar, oferind o ameliorare a simptomelor inflamației, dar conducând la recurențe frecvente. În plus, crește susceptibilitatea la infecții, boli cardiovasculare și cancer”, spune Artzi.

În urmă cu câțiva ani, la o întâlnire a unui grup de lucru din Washington, Artzi s-a întâmplat să stea lângă Azzi (locurile erau în ordine alfabetică), un imunolog și medic de transplant care căuta noi modalități de a administra medicamente direct în piele pentru a trata bolile legate de piele.

Conversația lor a dus la o nouă colaborare, iar cele două laboratoare și-au unit forțele pentru a lucra la un plasture cu microneedule pentru a administra medicamente la nivelul pielii. În 2021, aceștia au raportat că un astfel de plasture poate fi utilizat pentru a preveni respingerea în urma unui transplant de piele. În noul studiu, au început să aplice această abordare la afecțiunile cutanate autoimune.

„Pielea este singurul organ din corpul nostru pe care îl putem vedea și atinge, și totuși, când vine vorba de administrarea de medicamente la nivelul pielii, revenim la administrarea sistemică. Am văzut un mare potențial în utilizarea plasturelui cu microneedule pentru a reprograma sistemul imunitar la nivel local”, spune Azzi.

Plasturii cu microace utilizați în acest studiu sunt realizați din acid hialuronic reticulat cu polietilenglicol (PEG), ambele fiind biocompatibile și utilizate în mod obișnuit în aplicații medicale. Cu această metodă de administrare, medicamentele pot trece prin stratul exterior dur al epidermei, care nu poate fi penetrat de cremele aplicate pe piele.

„Această formulă de polimer ne permite să creăm ace foarte durabile, capabile să penetreze eficient pielea. În plus, ne oferă flexibilitatea de a încorpora orice medicament dorit”, spune Artzi. Pentru acest studiu, cercetătorii au încărcat plasturii cu o combinație de citokine IL-2 și CCL-22. Împreună, aceste molecule imune ajută la recrutarea celulelor T de reglementare, care proliferează și ajută la reducerea inflamației. Aceste celule ajută, de asemenea, sistemul imunitar să învețe să recunoască faptul că foliculii de păr nu sunt antigeni străini, astfel încât să nu-i mai atace.

Cercetătorii au descoperit că șoarecii tratați cu acest plasture o dată la două zile, timp de trei săptămâni, au avut mult mai multe celule T reglatoare prezente la fața locului, împreună cu o reducere a inflamației. Părul a putut să crească din nou în acele locuri, iar această creștere a fost menținută timp de câteva săptămâni după ce tratamentul s-a încheiat. La acești șoareci, nu au existat modificări ale nivelurilor de celule T de reglementare în splină sau în ganglionii limfatici, ceea ce sugerează că tratamentul a afectat doar locul unde a fost aplicat plasturele.

Într-un alt set de experimente, cercetătorii au grefat piele umană pe șoareci cu un sistem imunitar umanizat. La acești șoareci, tratamentul cu microneedle a indus, de asemenea, o proliferare a celulelor T reglatoare și o reducere a inflamației.

Cercetătorii au conceput plasturii cu microneedule astfel încât, după eliberarea încărcăturii de medicament, să poată colecta și probe care ar putea fi utilizate pentru a monitoriza evoluția tratamentului. Acidul hialuronic face ca acele să se umfle de aproximativ zece ori după ce intră în piele, ceea ce le permite să absoarbă lichidul interstițial care conține biomolecule și celule imunitare din piele.

După îndepărtarea plasturelui, cercetătorii pot analiza eșantioanele pentru a măsura nivelurile de celule T reglatoare și markerii inflamației. Acest lucru s-ar putea dovedi valoros pentru monitorizarea viitorilor pacienți care ar putea fi supuși acestui tratament. Cercetătorii intenționează acum să dezvolte în continuare această abordare pentru tratarea alopeciei și să o extindă și la alte boli autoimune ale pielii.

sursa

Cancerul pulmonar în creștere alarmantă în rândul nefumătorilor, legată de prezența unui gaz radioactiv din aer

Cancerul pulmonar, cunoscut în termeni medicali drept carcinom bronho-pulmonar, se dezvoltă în celulele din plămân care prezintă o creștere anormală și se înmulțesc, ceea ce duce la apariția unui nodul sau a unei tumori. Acest tip de cancer este cel mai întâlnit în rândul bărbaților (după cancerul de prostată) și al treilea cel mai întâlnit în rândul femeilor (după cancerul de sân și cel de colon și rect).  La nivel mondial, cancerul de plămân provoacă peste 1,6 milioane de decese.

Deşi acest cancer este considerat în mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, un procent surprinzător de 15-20% din cancerele pulmonare nou diagnosticate apar la persoane care nu au fumat niciodată, multe dintre acestea având între 40 şi 50 de ani, transmite News.ro.

Gazul radon: principala cauză de creștere a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători

Specialişti din Statele Unite spun că această creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători este probabil legată de expunerile mari şi pe termen lung la gazul radon.

Acest gaz incolor şi inodor este emis prin descompunerea materialelor radioactive care se găsesc în mod natural în solul din întreaga lume.

Radonul poate intra în case prin crăpăturile din podele, pereţi şi fundaţie. Când se acumulează în interior, radonul poate deveni o problemă de sănătate serioasă. Inhalarea acestuia poate creşte riscul de cancer pulmonar.

Gazul poate să persiste şi să se acumuleze în casele şi în plămânii oamenilor în mod silenţios, în absenţa unui test de depistare a acestuia.

Într-un studiu publicat în 2009, cercetătorii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au arătat că radonul este cauza principală pentru 15% dintre cazurile de cancer pulmonar din lume.

Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) clasifică radonul ca fiind principalul agent de mediu cancerigen pentru populaţie.

La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii numeşte radonul ca fiind principala cauză de cancer pulmonar în rândul nefumătorilor, respectiv a 2-a cauză de risc pentru fumatori, şi estimează că provoacă între 3% şi 14% din toate cancerele pulmonare dintr-o ţară, în funcţie de nivelul mediu naţional de radon şi de prevalenţa fumatului. Ca atare, combinaţia dintre expunerea la radon şi fumat este extrem de toxică pentru plămâni.

În Statele Unite, Agenţia pentru Protecţia Mediului din Sattele Unite (EPA) recomandă testarea periodică a radonului şi măsuri corective pentru a reduce nivelurile de expunere în locuinţe.

Un nou sondaj realizat pentru Centrul de cancer al universităţii de stat din Ohio (OSUCCC) şi publicat vineri arată că un procent extrem de mare (75%) dintre americani nu şi-au testat locuinţele pentru radon, iar peste jumătate (55%) nu sunt îngrijoraţi de expunerea la radon în locuinţele, comunitatea sau şcolile lor.

sursa

AstraZeneca retrage vaccinul său anti-Covid la nivel global

AstraZeneca a anunţat marţi că a iniţiat retragerea la nivel mondial a vaccinului său anti-COVID-19 din cauza unui „surplus de vaccinuri actualizate disponibile”. De asemenea, compania a precizat că va proceda la retragerea autorizaţiilor de introducere pe piaţă a vaccinului Vaxzevria în Europa, relatează Reuters citat de news.ro.

„Deoarece între timp au fost dezvoltate mai multe variante ale vaccinului COVID-19, există un surplus de vaccinuri actualizate disponibile”, a declarat compania, adăugând că acest lucru a dus la o scădere a cererii pentru Vaxzevria, care nu mai este fabricat sau furnizat.

Potrivit presei, producătorul de medicamente anglo-suedez a recunoscut anterior, în documente judiciare, că vaccinul provoacă efecte secundare precum formarea de cheaguri de sânge şi scăderea numărului de trombocite. Cererea firmei de retragere a vaccinului a fost făcută la 5 martie şi a intrat în vigoare pe 7 mai, potrivit Telegraph, care a relatat prima dată despre această decizie. 

Vaccinul nu mai poate fi utilizat în Uniunea Europeană după ce compania şi-a retras în mod voluntar „autorizaţia de introducere pe piaţă”. 

AstraZeneca, listată la bursa de la Londra, a început să se orienteze spre vaccinurile împotriva virusului sinciţial respirator şi spre medicamente împotriva obezităţii prin mai multe tranzacţii făcute anul trecut, după o încetinire a creşterii, în urma scăderii vânzărilor legate de COVID-19.

În ultimele luni, scrie The Telegraph, Vaxzevria a făcut obiectul unei examinări intense din cauza unui efect secundar – foarte rar – , care provoacă formarea de cheaguri de sânge şi un număr scăzut de trombocite. AstraZeneca a recunoscut în documentele judiciare depuse la Înalta Curte în februarie că vaccinul „poate, în cazuri foarte rare, să provoace TTS”.

TTS este acronimul de la Sindromul Trombozei cu Tromobocitopenie şi a fost asociat cu cel puţin 81 de decese în Marea Britanie, precum şi cu sute de cazuri grave. AstraZeneca a fost dată în judecată de peste 50 de presupuse victime şi rude îndurerate într-un proces la Înalta Curte din Londra.

Însă compania britaică insistă că decizia de a retrage vaccinul nu are legătură cu procesul în instanţă sau cu faptul că a recunoscut că acesta poate provoca TTS. Aceasta a declarat că momentul este o pură coincidenţă. „Suntem incredibil de mândri de rolul pe care Vaxzevria l-a jucat în stoparea pandemiei mondiale. Conform unor estimări independente, peste 6,5 milioane de vieţi au fost salvate numai în primul an de utilizare şi peste trei miliarde de doze au fost furnizate la nivel mondial. Eforturile noastre au fost recunoscute de guvernele din întreaga lume şi sunt considerate pe scară largă ca fiind o componentă esenţială pentru a pune capăt pandemiei globale” – se arată într-un comunicat al companiei.

AstraZeneca nu a avut niciodată aprobare pentru ca vaccinul să fie utilizat în SUA.

Guvernul britanic a încetat în mare parte să mai folosească vaccinul Oxford-AstraZeneca în toamna anului 2021, moment în care compania furnizase aproximativ 50 de milioane de doze în Marea Britanie. Vaccinul a fost înlocuit în Marea Britanie cu vaccinurile Pfizer şi Moderna pentru campania de rapel de iarnă de la sfârşitul anului 2021.

Marco Cavaleri, şeful departamentului de vaccinuri din cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente, organismul care răspunde de siguranţa medicamentelor şi a medicamentelor în cadrul UE, a declarat presei italiene că se aşteaptă ca toate vaccinurile „monovalente” – care se ocupă doar de tulpina originală Wuhan a virusului – să fie retrase în timp util, scrie The Telegraph.

Tunsoarea inedită a unui câine a devenit virală. Stăpâna a rămas uimită când și-a văzut animalul de companie
Articolul anterior
Val de violențe în Gaza: 24 de persoane, inclusiv 6 copii, au murit în urma unui atac cu rachetă al Jihadului Islamic
Articolul următor