Semne că tiroida ta nu funcționează corect și cum să o ajuți

Glanda tiroidă este direct implicată în multe procese din organism. Tiroida are roluri esențiale în reglarea a numeroase procese metabolice în întregul organism.Glanda tiroidă funcționează datorită producției sale de hormoni, cum ar fi tiroxina și triiodotironina.

Tiroxina joacă un rol esențial în inimă și funcția digestivă, metabolism, dezvoltarea creierului, controlul mușchilor și sănătatea oaselor. Triiodotironina afectează aproape toate procesele din organism, inclusiv temperatura corpului, creșterea și ritmul cardiac.

Sângele transportă tiroxina (T4) și triiodotironina (T3) către sistemul circulator. Odată ce ajung la destinație, hormonii tiroidieni activează și mențin sistemul corpului. Hormonii produși de tiroida au următoarele funcții: Se adaugă la funcționarea sistemului muscular, reglează digestia proteinelor. Sunt esențiali pentru sistemul nervos, atât central cât și periferic și susțin metabolismul.

Bolile tiroidiene apar de obicei după vârsta de 35 de ani și sunt mai frecvente în rândul femeilor. Tulburările tiroidiene sunt tulburări care modifică glanda tiroidă, o glandă în formă de fluture în partea din față a gâtului.

Tipurile de tulburări ale tiroidei includ:

 • Hipotiroidismul
 • Hipertiroidismul
 • Guşă
 • Umflătură
 • Noduli tiroidieni
 • Cancer tiroidian

În majoritatea statelor, problemele tiroidiene sunt detectate în stadii avansate, deoarece simptomele precoce sunt confundate cu alte boli de sănătate.

Este necesar să fim conștienți de aceste simptome sau semne, care sunt cheia unui diagnostic precoce. Dacă ignori problemele tiroidiene, acestea pot duce la probleme de sănătate greu de controlat.

1. Constipație

Persoanele care au probleme cu tiroida au adesea probleme severe de constipație. Când aveți probleme cu glanda tiroidă, procesul digestiv este afectat în mod neobișnuit. Pacienții cu hipertiroidism pot suferi de diaree sau sindrom de colon iritabil. Prin urmare, digestia alimentelor este scăzută, ceea ce duce la constipație.

2. Afecțiuni ale părului și ale pielii

Căderea părului se poate datora hipotiroidismului și hipertiroidismului, dacă aveți păr uscat, subțiere sau începeți să pierdeți mult păr, poate fi datorită nivelului hormonului produs de glanda tiroidă care poate duce la modificări ale creșterii părului.

În plus, dacă aveți pielea uscată și unghiile fragile, diagnosticul poate fi și hipotiroidism, ceea ce face ca pielea să pară groasă, foarte uscată și solzoasă, ceea ce este rezultatul metabolismului lent.

3. Scădere sau creștere în greutate inexplicabilă

Creșterea sau pierderea în greutate inexplicabilă este aproape întotdeauna legată de funcționarea proastă a glandei tiroide.

O creștere bruscă a greutății poate fi un semn de hipotiroidism, tiroida producând mai puțini hormoni. Dacă slăbești brusc, tiroida poate produce prea mult hormon; o boală numită hipertiroidism. Când produceți hormoni în exces, organismul se destabiliza. Astfel, te îngrași sau slăbești necontrolat, în funcție de numărul de hormoni prezenți.

4. Modificări ale corzilor vocale și gâtului

Dacă aveți o problemă cu glanda tiroidă, gâtul se poate inflama sau crește în dimensiune. În acest caz, pot apărea dureri în gât, răgușeală, stare generală de rău, durere în gât sau sforăit.

5. Schimbări bruște de dispoziție, depresie

Schimbările emoționale și mentale sunt larg răspândite în rândul persoanelor care au probleme cu tiroida. Dacă ai des momente de anxietate, depresie sau schimbări bruște de dispoziție, corpul probabil încearcă să-ți spună că ceva nu este în regulă cu tiroida. Tulburările tiroidiene pot provoca diverse stări neplăcute, cum ar fi frica, stresul, oboseala, tristețea și îngrijorarea. Se datorează nivelului scăzut de serotonină. Nu neglijați aceste simptome.

6. Oboseală și tulburări de somn

Dacă după ce ai dormit 8 sau 10 ore noaptea, tot te simți obosit sau vrei să dormi mai mult, probabil ai probleme cu tiroida. Tiroida joacă un rol esențial în nivelul de energie, iar oboseala poate fi un semn că ceva nu este în regulă cu nivelul tău de energie.

Când glanda tiroidă nu formează destui hormoni, toate procesele corpului încetinesc. În consecință, te vei simți obosit. Dacă nu poți adormi sau te trezești mereu în miezul nopții fără motiv, cauza poate fi tiroida. Dificultățile de a adormi, coșmarurile și insomnia pot fi asociate cu mai multe tulburări tiroidiene.

7. Durere bruscă

Durerea musculară, articulară sau de tendon poate fi un semn al dezechilibrelor hormonale și ale problemelor tiroidiene. Durerile corporale pot avea diverse cauze, dar unul dintre principalii factori care pot duce la ele este glanda tiroidă. În această situație, durerea apare de obicei în tendoane și mușchi.

8. Dureri musculare și articulare

Dacă vă simțiți corpul amorțit și dureros, iar picioarele și mâinile sunt amorțite frecvent, este posibil să aveți o producție scăzută de hormoni tiroidieni.

9. Hipertensiune arterială

Mai mulți factori pot cauza hipertensiune arterială, așa că medicii nu se grăbesc să verifice tiroida. Totuși, dacă tensiunea arterială continuă să crească în ciuda faptului că luați medicamente și adoptați o alimentație sănătoasă, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vă verifica glanda tiroidă.

10. Modificări ale sistemului reproducător

Femeile care suferă de hipotiroidism au menstruație mai abundentă și mai dureroasă. De asemenea, pot suferi de infertilitate hormonală și dezechilibre (cum ar fi sindromul premenstrual). Atât bărbații, cât și femeile experimentează o scădere a libidoului. De asemenea, pot avea probleme cu fertilitatea.

11. Intoleranța la frig

Glanda tiroidă reglează temperatura corpului și poate menține corpul cald. Mâinile și picioarele reci pot fi un semn de probleme ale glandei tiroide.

12. Lipsa de concentrare și probleme de memorie

Adesea, persoanele care au probleme cu tiroida se plâng de pierderi de memorie și incapacitate de concentrare. Aceste lucruri apar ca urmare a secreției unui număr mic de hormoni tiroidieni.

13. Modificări ale ritmului cardiac

Palpitațiile în gât pot fi cauzate de boala tiroidiană. Sentimentele sau senzațiile în care inima îți sare din piept sau îți bate cu putere. Bătăile inimii vor fi atât de rapide, încât o poți simți, chiar dacă te întinzi. Dacă simțiți palpitații în piept, gât sau articulații fără activitate fizică, tiroida poate fi hiperactivă.

14. Disconfort sau mărire a gâtului

Glanda tiroidă este situată în partea frontală inferioară a gâtului. Din acest motiv, boala tiroidiană poate provoca simptome foarte vizibile, cum ar fi durere sau senzație de disconfort la nivelul gâtului, durere ascuțită în gât și inflamație în această zonă cu modificări ale vocii. Dacă aveți de obicei oricare dintre aceste simptome, mergeți la medic cât mai curând posibil.

Cum să controlezi tiroida pentru o sănătate mai bună

 • Mănâncă corect
 • Spune nu alimentelor rafinate
 • Evitați cofeina și alcoolul
 • Încearcă să ai o alimentație bogată în iod
 • Mănâncă alimente bogate în seleniu
 • Creșteți aportul de vitamine
 • Fă sport regulat
 • Bea suficientă apă zilnic – este un obicei simplu care îmbunătățește funcția organelor

Important: Dacă credeți că recunoașteți simptomele de mai sus, este esențial să vă faceți o programare la medic pentru o analiză și un tratament adecvat.

sursa: www.stai.net

Cei mai mulți moldoveni mor din cauza bolilor de inimă

Cele mai multe decese în Republica Moldova survin din cauza bolilor de inimă. Potrivit medicilor, o dată în jumătate de oră, un om face infarct miocardic, iar pentru unul din zece, acesta este fatal. Potrivit medicilor, cel puţin 80% din decesele premature datorate bolilor de inimă şi accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate dacă ar fi eliminați principalii factori de risc.

Boli cardiovasculare: tipuri de afectiuni cardiace, cauze si simptome | Dr.Max

Investigațiile medicale au devenit o normă doar pentru cei, care au suferit de o boală de inimă. Oamenii recunosc că ezită să meargă la medic din lipsa de bani, dar și din frica de a nu fi descurajați.

Pacienții cu boli de inimă sunt tot mai tineri. Medicii au și o explicație a acestui fenomen.

„Să știți că maladiile cardiovasculare depășesc cu mult decesele provocate de maladiile oncologice, SIDA, HIV și malarie. Dacă verificăm factorii de risc cu 80 la sută scădem incidența maladiilor cardiovasculare. Factorii de risc sunt cei arhicunoscuți. O alimentație nesănătoasă, hipodinamismul, stresul, fumatul, nivelul colesterolului ridicat, hipertensiunea arterială și diabetul zaharat”, precizează Alexandru Carauș, medic cardiolog, director medical al Institutului Cardiologic, conform www.jurnal.md.

Potrivit medicilor, primele semnale care ar trebui să ne aducă imediat în cabinetul medicului sunt durerile în piept, respirație îngreunată, amețeli sau greață. Peste 17 milioane de oameni mor, în fiecare an, din cauza bolilor cardiovasculare. Până în anul 2030, dacă nu vor fi adoptate măsuri imediate, numărul cazurilor de deces va crește până la 23 de milioane, atenționează OMS.

Reguli de bază pe care trebuie să le respecți pentru a-ți menține inima sănătoasă cât mai mult timp:

1. Elimină stresul din viața ta

2. Evită băuturile dulci și carbogazoase, dar și excesul de sare

3. Controlează-ți în mod regulat glicemia (nivelul zahărului în sânge), nivelul de colesterol și nivelul tensiunii arteriale

4. Menține-ți greutatea corporală în limitele normale

5. Obligatoriu, introdu în rația zilnică cel puțin 5-9 porții de legume și fructe proaspete

6. Include în dietă produse mediteraneene (pește, măsline, ulei de măsline, alune)

7. Cât mai multă mișcare!

8. Un NU hotărât fumatului!

40 de ani de la primul transplant renal din țara noastră

La 25 septembrie 1982 în incinta Spitalului Clinic Republican a fost efectuat primul transplant renal din Republica Moldova. Potrivit unui comunicat al SCR „Timofei Moșneaga”, Serviciul de Dializă şi Transplant Renal şi-a început activitatea în anul 1977, odată cu inaugurarea edificiului nou al SCR.

Printre primii medici încadraţi în secţia nefrologie chirurgicală (prima denumire a secţiei) au fost Adrian Tănase (şef secţie din 1977), Victor Sagatovici, Maria Vizitiu, Nadejda Arsenii, Larisa Evdochimov, Nelly Cotulevici.

La iniţiativa medicului-şef al Spitalului Clinic Republican, Timofei Moşneaga și a șefului Catedrei de urologie și nefrologie chirurgicală Mihail Bârsan, au fost formate și delegate la Moscova, Federația Rusă, echipe complexe de specialişti pentru stagii în domeniul dializei şi transplantului renal (medici-urologi, nefrologi, anesteziologi, laboranţi, asistente medicale, ingineri). Primele stagii necesare pentru efectuarea trasnplantului renal au fost efectuate la Institutul de Cercetări Științifice în Transplantologie și Organe Artificiale din or. Moscova (director – academicianul Valerii I. Șumakov). Pregătirea specialiștilor din Moldova a fost divizată în următoarele compartimente:

 1. Studierea și elaborarea actelor legislative și normative pentru demararea intervențiilor chirurgicale legate de prelevarea și transplantarea rinichilor în Republica Moldova;
 2. Studierea metodelor de laborator, inclusiv imunologice, necesare pentru efectuarea operației transplant renal; aceste metode au fost studiate în diverse clinici din or. Moscova (Federația Rusă), Kiev (Ucraina), Riga (Letonia), Vilnius (Lituania), Minsk (Belarus) de către medicii-laboranți Grigore S. Vaserman, Eugenia I. Taube și Liliana Kalinina.
 3. Studierea tehnicilor chirurgicale de prelevare și transplantare renală;
 4. Tratamentul imunosupresor postoperator;
 5. Diagnosticul și tratamentul complicațiilor în perioada postoperatorie.

La 17 septembrie 1982, ca o etapă în pregătirea către intervențiile chirurgicale legate de transplantul renal, a fost efectuată prima analiză imunologică „cross-match” între donator şi recipient de către medicul laborant Liana Kalinin.

În data de 25 septembrie 1982 a fost efectuat primul transplant renal în Republica Moldova cu rinichi de cadavru în „moarte biologică”. La operaţie au participat chirurgii Pavel I. Filipţev (Moscova), conf. Mihail Bîrsan, Adrian Tănase şi Victor Sagatovici.

A fost inaugurat Centrul de Transplant Renal al Spitalului Clinic Republican. În dată de 27 septembrie 1982, a fost efectuată prima prelevare de rinichi de la un cadavru în „moarte biologică” în Republica Moldova, de către medicii Ian G. Moisiuk (Moscova) şi Victor Sagatovici (Chișinău).

Activitatea Centrului de Dializă şi Transplant Renal al SCR a cunoscut o serie de realizări şi implementări de performanţă, marea majoritate din ele fiind aplicate în premieră pe ţară. Astfel, sunt efectuate pentru prima dată aşa metode ca hemosorbţia (hemocarboperfuzia) (1981), plazmafereza şi limfosorbţia (1983), iradierea sângelui cu raze ultraviolete (1983), tipizarea donatorilor şi recipienţilor în conformitate cu sistemul HLA (1982-1983), dializa peritoneală semiautomată (1986), hemofiltrarea şi hemodiafiltrarea (1998-99), biopsia aspirativă şi prin puncţie a rinichilor transplantaţi (1992, 1994).

Pe parcursul activităţii, în Secția de Dializă şi Transplant Renal a Spitalului Clinic Republican (1981-2021) au fost trataţi prin dializă peste 2000 pacienţi primari cu insuficienţă renală cronică şi peste 1000 cu insuficienţă renală acută; sau efectuat 355 operaţii de transplant renal. În anul 2007 este implementată dializa peritoneală ambulatorie (CAPD).

În cadrul Centrului, în diverse perioade, au activat mai mulți specialiști, care și astăzi muncesc cu succes atât în țară, cât și în diverse centre din străinătate, aşa ca Victor Sagatovici, doctor în medicină (Ukraina), Arcadie Sapojnicov, doctor în medicină (Federeația Rusă), Veniamin Hardac, doctor în medicină (Israel), Nelly Cotulevici, doctor în medicină (Ukraina), Ruslan Ţurcanu, doctor în medicină (SUA), Svetlana Ghiţu (Franța), Gheorghe Boţan (România), Ghenadie Chiriac (România), Igor Codreanu, doctor în medicină, Victor Reaboi, Dumitru Mastak, Eduard Eşanu, Grigore Romanciuc, Dorian Visterniceanu, ş.a.

După aprobarea Legii R. Moldova “Privind transplantul de organe şi ţesuturi umane” (1999), în anul 2000 au fost implementate primele prelevări de rinichi de la cadavru în baza “morţii cerebrale”, iar în luna decembrie 2001 a fost efectuată prelevarea rinichiului donator de la mamă cu transplantare ulterioară la fecior.

Pregătirea specialiştilor către aceste operaţii au fost efectuate în diferite clinici specializate din SUA, Israel, Belgia, Spania. Personalul medical al Centrului Transplant Renal, de comun acord cu specialişti experţi de peste hotarele ţării, au luat parte activă la crearea noului proiect al Legii „Privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane”, care a fost adoptat de Parlamentul R. Moldova în anul 2008.

Ca urmare, în anul 2011 a fost creată Agenţia de Transplant, instituţie aflată în subordonarea Ministerului Sănătăţii din R. Moldova şi, care are menirea de a dirija toate activităţile în conformitate cu actele legislative şi normative în domeniul Transplantului de organe, celule şi ţesuturi de origine umană. Începând cu anul 2012, ca urmare a reformei sistemului de transplant din R. Moldova, a fost reluată activitatea secţiei Transplant Renal, graţie suportului acordat din partea mai multor instituţii specializate din Europa şi a unor specialişti din domeniul vizat (Belgia, Franţa, Spania, România).

În prezent, după reorganizarea serviciului de dializă din cadrul SCR şi deschiderea unei secţii noi pentru pacienţii ambulatori – Centrul privat BB Dializa, secţia de Hemodializă şi Transplant Renal în componenţa Clinicii de Urologie, Dializă şi Transplant Renal activează în conformitate cu un nou regulament şi statut. De rând cu personalul medical, care au stat la baza creării serviciului – d.h.ş.m., profesorul universitar Adrian Tănase, asistenta-şefă Galina Tulatos, asistentele Galina Malaia, Liudmila Guţu, în secţie activează următoarele generaţii de medici specialişti – Sergiu Gaibu, şef secţie din anul 2016, Andrei Vasiliev, doctor în medicină, Sergiu Iacob, Mariana Martînov.

După o perioadă destul de grea, legată de pandemia Covid-19, temporar intervențiile chirurgicale legate de transplantul renal au fost sistate. În prezent toți factorii decisivi din cadrul SCR „Timofei Moșneaga”, de comun acord cu secțiile de hemodializă din țară și Agenția de Transplant depun toate eforturile pentru reînoirea listei de așteptare și reluarea operațiilor de transplant renal.

Fructul minune, la mare căutare în această perioadă. Este un supliment natural ce ajută organismul să se mențină sănătos și puternic

Cătina este fructul la mare căutare, în această perioadă, datorită beneficiilor sale pentru organism. Boabele de cătină conțin foarte multe vitamine și minerale: vitaminele A, B1, B2, E, K, potasiu, calciu, fier, magneziu, și multe altele. Vitamina C este de asemenea găsită în fructele de cătină în cantitate mai mare decât in citrice sau măceșe, dând gustul acrișor și îmbunătățind imunitatea.

Cătina poate fi consumată atât crudă, cât și uscată, sub mai multe forme, cum ar fi suc, sirop, infuzie, chiar și pulbere sau poate fi îndulcită cu miere. Cătina este un fruct acru, bogat în vitamina C, iar beneficiile vor fi oarecum dublate și de proprietățile pe care le are mierea de albine.

În această perioadă are loc recoltarea. Se taie crenguțele, apoi se vor congela rapid pentru a-și păstra proprietățile, dar și pentru a fi culese mai ușor bobițele.

Recunoscută pentru proprietățile sale, cătina este la mare căutare în această perioadă. Este un supliment natural ce ajută organismul să se mențină sănătos și întărește organismul în această perioadă, când temperaturile scad. 

Specialiștii recomandă să ne începem ziua cu suc de cătină sau cu un mic dejun care să conțină aceste fructe, astfel putem beneficia și de o porție de energie. 

Tunsoarea inedită a unui câine a devenit virală. Stăpâna a rămas uimită când și-a văzut animalul de companie
Articolul anterior
Val de violențe în Gaza: 24 de persoane, inclusiv 6 copii, au murit în urma unui atac cu rachetă al Jihadului Islamic
Articolul următor