Starea urechilor ne pot spune multe despre sănătatea noastră

Este absolut normal să ne curățim urechile odată la câteva zile, deoarece asta ne face, să menținem sănătatea și igiena acestora. Cu toate acestea, nu mulți dintre noi știm că cerumenul are o funcție protectoare și de asemenea ne indică anumite lucruri.

separator

Potrivit publicației connectat.ro, corpul nostru este cel mai bun medic când vine vorba despre oferirea unor diagnostice prin intermediul simptomelor. Ar trebui să știm cu toții cum să interpretăm aceste semne, deoarece ele ne pot spune multe lucruri despre sănătatea noastră. Dacă și tu îți dorești să afli, cum să îți dai seama dacă este ceva în neregulă cu tine, atunci ar trebui să poți interpreta semnalele pe care ți le trimit urechile tale.

  • Cerumen de culoare gri 

Dacă cerumenul tău este de culoare gri fără să ai alte simptome vizibile, atunci nu ai de ce să îți faci vreo grijă. Cel mai probabil, culoarea este astfel din cauza prafului acumulat. Aceasta este culoarea specifică de cele mai multe ori a persoanelor care trăiesc în orașe mari poluate.

  • Cerumen cu urme de sânge

Dacă observi anumite urme de sânge atunci când îți cureți urechile, atunci asta poate indica faptul că timpanul tău este perforat. În acest caz, urechile se pot infecta și astfel se va ajunge la otită și la alte probleme care îți vor afecta auzul. Trebuie să mergi la doctor pentru o consultație.

  • Cerumen de culoare maro

Dacă eliberarea de cerumen din urechile tale este excesivă și are o culoarea destul de închisă spre maro, atunci asta poate indica faptul că trupul tău a trecut printr-o perioadă foarte stresantă. Ar trebui să petreci câteva zile într-un mediu calm și relaxant.

  • Cerumen de culoare neagră

Dacă asta s-a întâmplat doar o dată, atunci nu ai de ce să îți faci griji. Totuși, dacă tu ai mâncărimi la nivelul urechilor, iar aceste mâncărimi devin din ce în ce mai persistente, atunci ar trebui să mergi la medic deoarece cerumenul negru arată o infecție fungică.

  • Cerumen de culoare albă

Culoarea albă a cerumenului poate simboliza faptul că ai o lipsă de vitamine și microelemente în corpul tău, mai ales fier și cupru. De aceea, este recomandat să adaugi în dieta ta fulgi de ovăz și fasole. Nu este rău să iei și niște suplimente de vitamine.

  • Cerumen cu un miros neplăcut

Dacă observi un miros puternic și neplăcut care este emanat din ceara urechilor tale, atunci este posibil să ai o infecție la nivelul urechii medii. În afară de miros, este posibil să auzi un zgomot sau să simți că urechile tale pocnesc din când în când.

  • Cerumen lichid

Dacă ai remarcat faptul că cerumenul tău și-a schimbat consistența în ultima vreme, atunci trebuie să știi că acesta este un indice al procesului de inflamare. Când observi asta este indicat să îți faci o programare la medicul tău.

  • Cerumen uscat

Cea mai facilă explicație pentru un cerumen uscat constă în lipsa de grăsimilor din corpul tău. În afară de asta, motivul ar putea fi dermatita sau altă boală de piele care îți face pielea foarte uscată. În orice caz, cel mai bine este să îți faci o programare la medicul tău.

Sursa

Inteligența artificială poate identifica femeile cu risc crescut de cancer la sân cu ani înainte de diagnostic

Inteligenţa artificială (IA) poate identifica femeile cu risc crescut de cancer de sân cu câţiva ani înainte de a fi diagnosticate, a anunţat marţi Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI), relatează AFP citat de stirileprotv.ro.

Cinci cercetători de la FHI şi de la universităţi din Washington şi California au folosit un algoritm IA disponibil comercial pentru a analiza retrospectiv mamografiile de la 116.495 de femei care au participat la un program de screening în Norvegia între 2004 şi 2018. Dintre acestea, 1.607 au dezvoltat cancer de sân.

Prin intermediul unui sistem de evaluare a riscurilor creat începând de la mamografii, algoritmul a putut prezice un risc crescut de cancer de sân şi chiar a determinat care sân era expus riscului, cu patru până la şase ani înainte de diagnostic.

„Am descoperit ca sânul care a dezvoltat un cancer a avut un scor IA de aproximativ de două ori mai mare decât celălalt sân”, a explicat Solveig Hofvind, lider de proiect şi directoare a programului de screening, potrivit unui comunicat.

670.000 de femei au murit în 2022 de cancer la sân

„Studiul arată că algoritmii IA deja disponibili pe piaţă pot fi utilizaţi pentru a dezvolta programe de screening mai personalizate”, a adăugat ea.

Beneficiile utilizării inteligenţei artificiale ar fi îmbunătăţirea detectării precoce, reducerea costurilor şi vizarea populaţiilor expuse riscului, estimează FHI.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 670.000 de femei au murit în 2022 din cauza cancerului de sân, cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor în marea majoritate a ţărilor.

Studiul a fost publicat în octombrie de reţeaua JAMA (Journal of the American Medical Association), care publică un set de prestigioase reviste medicale şi ştiinţifice americane.

Programul norvegian de screening a lansat, de asemenea, un alt studiu anul trecut, cu participarea a 140.000 de femei pentru a determina dacă IA poate fi la fel de eficientă sau mai bună decât radiologii în diagnosticarea cancerului.

Premieră în lumea medicală: O femeie din SUA, prima persoană care a supraviețuit peste două luni cu un rinichi de porc

O femeie de 53 de ani din statul american Alabama a depășit astăzi un prag important, devenind beneficiarul unui transplant experimental de organ de porc care a supraviețuit cel mai mult operației, scrie stirileprotv.ro.

La 61 de zile de la transplantul de rinichi, femeia e în stare bună si plină de energie, un semn foarte încurajator pentru medici. Ceilalți patru oameni care care primit organe de proc editate genetic – două inimi și doi rinichi – au murit la mai puțin de 2 luni după intervenție.

Towana spune că se simte bine, iar doctorii sunt optimiști pentru viitorul apropiat, asigurând că rinichiul funcționează normal.

Oamenii de știință editează genetic organe de porc pentru a le face cât mai apropiate de cele umane, din cauza lipsei acute de organe disponibile. Numai în Statele Unite, 100.000 de bolnavi sunt pe liste de așteptare pentru operații salvatoare, cu precădere pentru rinichi. Mulți din ei mor așteptând.

Pericolul din țigările electronice: Provoacă afecțiuni care pot fi mortale

Efectele pe termen lung ale vapatului sunt dezastruoase, provocând afecțiuni care pot fi mortale, iar dependența nu poate fi tratată, spun specialiștii în pneumologie, scrie adevărul.ro.

Ţigările electronice pot provoca pneumonie chimică, cunoscută cu denumirea de EVALI, şi pot prezenta pe termen lung risc foarte mare de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, a subliniat, luni, medicul pneumolog Beatrice Mahler.

Sunt substanţe chimice încălzite la temperaturi foarte mari. Aceste temperaturi permit ca substanţa chimică din cartuşul respectiv să se transforme într-un vapor foarte fin care pătrunde foarte uşor nu doar în aparatul respirator, ci trece dincolo de alveole şi ajunge în sânge. Ajuns în sânge, produsul respectiv acţionează ca orice poluant, poluanţi pe care îi evităm în aerul pe care îl respirăm în mod normal şi produc leziuni diferite. Dacă este să vorbim despre leziunile acute, vorbim despre afectare pulmonară acută, chiar sub formă de pneumonie, o pneumonie chimică monitorizată la acest moment la nivel internaţional, care este extrem de severă şi care poate să determine inclusiv internarea în spital a persoanei respective şi suport respirator„, a declarat medicul pentru Agerpres.

Până la infarct este un pas foarte mic

Beatrice Mahler a adăugat că studiile iniţiale publicate de curând indică faptul că pe termen lung sunt riscuri foarte mari de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral, întrucât substanţele chimice declanşează la nivelul plăcilor de aterom existente în vase coagularea.

Dacă vorbim despre efectele pe termen lung, aici lucrurile încă sunt sub atentă observare, pentru că nu avem încă suficient timp ca să tragem concluzii, dar studiile iniţiale care s-au publicate de curând indică faptul că sunt riscuri foarte mari de accident coronarian, adică de infarct miocardic, sau accident vascular cerebral, pentru că aceste substanţe chimice declanşează la nivelul plăcilor de aterom existente în vase coagularea. Or, de aici până la infarct este doar un pas. Acest lucru nu era cunoscut. Este nevoie de studii suplimentare, însă este un semnal de alarmă extrem de serios pe care datele ştiinţifice încep să le pună în evidenţă„, a explicat Mahler.

Ea a spus că ţigările electronice dau dependenţă şi a precizat că nu există însă tratament pentru această dependenţă.

Dau dependenţă şi nu este vorba despre dependenţa de nicotină, care din fericire are un tratament, cel puţin în acest moment. (…) Aici vorbim despre dependenţă de gust, de gest. O dependenţă care nu doar că duce pacientul într-o zonă în care îl face să consume mai mult dovedit clinic decât dacă ar fuma ţigară clasică. Cantitatea de ţigări electronice pe care ajunge să o consume o persoană este mult mai mare. Pe de altă parte, nu există un tratament medicamentos sau medical pentru a trata dependenţa de aceste ţigări electronice. Lucrul acesta mi se pare extrem de grav, pentru că se recomandă un produs aparent non-nociv, avem teste şi studii care evidenţiază că el are efect asupra sănătăţii, nu doar pe termen lung, ci şi pe termen scurt iar noi nu avem o modalitate medicală de a interveni şi a ajuta persoanele care vor să renunţe la această dependenţă decât consilierea psihologică”, a arătat medicul pneumolog.

Tineri și adolescenți ajung în spital cu probleme create de țigările electronice

Beatrice Mahler a mai spus că sunt tineri care vin la Institutul „Marius Nasta” cu probleme provocate de ţigări electronice, dar de cele mai multe ori simptomatologia poate fi confundată cu o interferenţă respiratorie, întrucât tuşesc, pot să strănute sau să aibă fenomene acute.

Potrivit medicului, cei care vapează cantităţi mari pot avea inclusiv tulburări digestive.

Pot avea inclusiv tulburări digestive în cazul în care cantitatea de produse vapate este foarte mare. Este nevoie de o anamneză extrem de atentă şi de o sinceritate pe care, de cele mai multe ori tineri, adolescenţii evită să o aibă în faţa părinţilor, pentru că, din păcate, ei ascund acest obicei de părinţii lor şi atunci este foarte dificil să ajungi la un diagnostic pus în camera de gardă. În cazurile severe da şi în momentul în care doar medicul rămâne cu pacientul, şansele ca diagnosticul să fie pus sunt mari”, a evidenţiat medicul Beatrice Mahler.

În opinia sa, modul în care sunt prezentate ţigările electronice şi accesibilitatea le face tentante pentru tânăra generaţie şi chiar pentru copii cu vârste de 12 – 13 ani.

„Ţigările electronice sunt prezentate, din păcate, de producător ca o variantă ‘sănătoasă’, reţineţi ghilimele, sau ca o alternativă la ţigara clasică. Din păcate, această prezentare le face să fie accesate, pe de o parte, de cei care doresc să renunţe la ţigara clasică, în speranţa că vor reuşi acest lucru iar modalitatea în care sunt prezentate dispozitivele electronice, culoarea acestora, forma – care este diferită -, dar şi accesibilitatea extrem de crescută a produselor le face extrem de tentante pentru tânăra generaţie, pentru adolescenţi – de la cele mai mici vârste, pentru că ei în jurul vârstei de 12 – 13 ani deja sunt tentați să guste sau să încerce astfel de produse”, a spus specialistul.

Parada Victoria’s Secret – cel mai „HOT” eveniment al anului!
Articolul anterior
Ce fac copiii când sunt încă în burtica mamei? Imagini interesante!
Articolul următor
Close menu