Cercetătorii de la Universitate din Coimbra, Portugalia, au dezvoltat o tehnologie care permite efectuarea de la distanţă a auscultaţiilor (ascultarea zgomotelor din interiorul corpului) în cazul pacienţilor cu COVID-19.
SE evită astfel utilizarea unui stetoscop tradiţional şi riscul de infectare, a anunţat marţi prestigioasă instituţie, citată de agenţia Xinhua, transmite Agerpres.
Tehnologia foloseşte un stetoscop electronic care transmite sunetul din zona pieptului către medic printr-o aplicaţie pentru smartphone, a explicat universitatea într-un comunicat.
Stetoscopul este un instrument esenţial în practica medicinei, la care medicii au fost nevoiţi să renunţe din cauza măsurilor de protecţie şi a distanţei de siguranţă faţă de pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, se arată în comunicat.
Potrivit universităţii, faptul că stetoscopul tradiţional nu poate fi utilizat creează dificultăţi în diagnosticarea şi evaluarea corectă a pacienţilor cu boala COVID-19 şi necesită utilizarea altor metode de diagnostic mai costisitoare, precum radiografiile sau ultrasunetele.
„Practic, oamenii de ştiinţă au dezvoltat un „software” ce permite conectarea de la distanţă între stetoscopul plasat pe pacient şi medic”, iar „conexiunea poate fi realizată prin cablu sau prin Bluetooth”, conform comunicatului.
„Prin auscultaţia pulmonară se pot auzi şi distinge sunete caracteristice diferitelor situaţii clinice bronhopulmonare. Această soluţie va face posibilă obţinerea acestor informaţii utile de la distanţă şi va permite adoptarea unei poziţii terapeutice susţinute”, a declarat pneumologul Carlos Robalo Cordeiro de la Departamentul de Pneumologie al Spitalului şi Centrului Universitar din Coimbra (CHUC).
Aplicaţia, care va fi pusă în mod gratuit la dispoziţia întregii comunităţi medicale internaţionale, a fost dezvoltată de o echipă de oameni de ştiinţă de la Facultatea de Ştiinţe şi Tehnologie a universităţii, în parteneriat cu medici de la CHUC.
De asemenea, cercetătorii vor pune la dispoziţie codul sursă (software) în domeniul public, astfel încât alţi oameni de ştiinţă să poată contribui la îmbunătăţirea şi chiar extinderea funcţionalităţii soluţiei, se notează în comunicat.