17 curiozităţi ştiinţifice de care poate nu ai auzit până acum

Probabil că la unele dintre informațiile prezentate mai jos nu te-ai gândit niciodată, însă există atâtea curiozități despre lumea în care trăim. Iată câteva dintre acestea!

separator

Știai că…

  • Zilnic slăbești aproximativ 0.5 kg prin eliberarea gazelor din organism. Se estimează că masa totală a unei eliberări de aer este de 0.0371 grame, iar o persoană obișnuită expulzează aerul afară din organism de 14 ori pe zi.
  • Urșii polari nu pot fi detectați de camerele cu infraroșu, deoarece sunt încălziți perfect de stratul gros de grăsime, iar pielea și blana le acoperă tot corpul, însă stratul exterior rămâne la aceeași temperatură ca zăpada din jur.
  • Floarea-soarelui curăță deșeurile radioactive, pentru că anumiți izotopi sunt similari cu nutrienții de care are nevoie.
  • O muscă accelerează mai repede decât o navetă spațială și ajunge la 8 cm într-o singură milisecundă, adică de 50 de ori mai rapid decât naveta.
  • Acidul gastric dizolvă lamele de ras în 24 de ore. Fiind foarte coroziv și cu un pH scăzut, de 2-3, acesta elimină aproape orice obiect periculos care reușește să ajungă în stomac.
  • Bebelușii au cu 64 oase mai mult decât adulții, pentru ca scheletul lor să fie mai flexibil. Multe oase se unesc odată cu înaintarea în vârstă și rezultă, în medie, doar 206 oase din cele 270 de la naștere.
  • Este imposibil să eructezi în spațiu, deoarece atunci când o faci pe Pământ, gravitatea menține substanțele solide și lichidele din mâncarea tocmai ingerată și eliberează doar gazul. Însă în absența gravitației, gazele nu mai sunt separate de materie și este imposibil să eructezi aer, dar poţi vomita.
  • Potrivit ultimelor studii în domeniu, și animalele visează despre mâncare sau mersul prin labirint. Cele mai multe mamifere ating somnul REM, adică acel ciclu în care apar visele.
  • Scorpionii strălucesc verde-albăstrui în lumina UV, datorită substanței din exoschelet, dar deși cercetătorii nu au reușit să identifice scopul acestei culori, ei cred că are de-a face cu modul în care scorpionii se găsesc unii pe alții, se protejează de soare și își amețesc prada.
  • Ai două părți ale corpului care nu se opresc niciodată din crescut, adică nasul și urechile. Acestea își schimbă milimetric dimensiunea chiar și când alte părți ale corpului au încetat din creștere.
  • Pe alte planete plouă cu diamante. Atmosfera de pe Neptun, Uranus, Jupiter și Saturn are o presiune foarte mare, care cristalizează atomii și astfel apar diamantele.
  • Atomii sunt formați din 99.99999999% spațiu gol. Ei au un nucleu minuscul înconjurat de un nor de electroni și dacă ai îndepărta acest spaţiu gol din compoziţia atomilor din organismul tuturor oamenilor, aceștia ar intra într-un singur cub de zahăr.
  • Apa fiartă îngheață mai repede decât cea rece, pentru că există Efectul Mpemba, care asigură viteza particulelor de apă caldă și poziționarea acestora pentru un îngheț optim.
  • Bananele conțin potasiu, ceea ce le face ușor radioactive, dar nu este nici un motiv de îngrijorare, pentru că radiațiile te vor afecta doar dacă, prin absurd, ai reuși cumva să mănânci 10000000 de banane dintr-o dată.
  • Sângele este similar cu apa de mare, care are aceeași concentrație salină, ceea ce demonstrează că viața a început în oceane.
  • Lungimea ADN-ului este precum distanța dintre Pluto și Pământ înmulțită de 17 ori. Corpul uman conține aproximativ 37 trilioane de celule cu câte 23 molecule ADN în fiecare. Deci dacă ar fi să desparți celulele de ADN și să le aliniezi, rândul ar fi de 34 miliarde de mile.
  • O zi pe Venus durează 117 zile pământeşti. În plus s-a descoperit că durează 243 zile pământeşti până când Venus se învârte în jurul propriei axe.

sursa: www.feminis.ro

Executivul a aprobat proiectul de lege cu privire la medicamente, cu scopul de a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente

Pentru a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente, conform ghidurilor clinice, Guvernul a aprobat, astăzi, 12 februarie, la inițiativa Ministerului Sănătății, proiectul de lege cu privire la medicamente. Acesta asigură calitatea și eficacitatea medicamentelor prin ajustarea cadrului normativ la acquis-ul european, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

De asemenea, documentul urmărește reducerea deficitului de medicamente esențiale, atragerea producătorilor externi pe piața națională, sporirea competitivității pieței farmaceutice și facilitarea participării la studii clinice internaționale. Acești factori vor oferi pacienților opțiuni variate la medicamente de calitate și prețuri avantajoase.

Proiectul aprobat include prevederi noi ce țin de alinierea la standardele europene aplicabile procedurilor de fabricare, autorizare și reglementare a medicamentelor orfane, pediatrice și pentru terapii avansate. De asemenea, proiectul conține reglementări privind importul și punerea pe piață a medicamentelor, controlul calității și procedurile de inspecție. 

Astfel, revizuirea și modernizarea domeniului medicamentului vor asigura o reglementare eficientă și coerentă a procesului de autorizare, distribuire și accesibilitate a medicamentelor. 

Menționăm că proiectul de lege va contribui la crearea unui cadru legal stabil, în care operatorii economici din domeniul medicamentului vor putea desfășura activitatea conform reglementărilor internaționale, iar cetățenii vor beneficia de acces continuu și eficient la medicamente sigure și de calitate.

De ce visele recurente sunt adesea coșmaruri: Legătura dintre emoții și subconștient

Până la 75% dintre adulți experimentează vise recurente, iar majoritatea sunt negativ marcate, implicând teme precum frica, eșecul sau atacurile, potrivit Live Science. Experții explică de ce creierul nostru amplifică aceste emoții în somn și cum putem controla coșmarurile repetate pentru un somn mai liniștit.

Visele recurente reprezintă un fenomen surprinzător de comun, cercetările aratând că până la 75% dintre adulți experimentează cel puțin unul pe parcursul vieții. Aceste vise pot varia: uneori sunt aproape identice de fiecare dată, dar pot avea și teme, locații sau personaje recurente, plasate în contexte diferite.

Această variație le deosebește de coșmarurile cauzate de tulburarea de stres posttraumatic, o condiție psihologică în care oamenii retrăiesc amintiri specifice din viața de zi cu zi, cu mult mai puține variații, în timpul somnului.

Experții încă nu sunt siguri de ce experimentăm vise recurente, dar cercetările recente ajută la identificarea mai clară a tiparelor legate de frecvența și conținutul acestora, precum și a scenariilor care le provoacă.

De ce visele recurente sunt adesea negative Studii recente confirmă ideea conform căreia visele recurente sunt adesea coșmaruri.

Într-un sondaj din 2022 realizat de Michael Schredl, șeful laboratorului de somn al Institutului Central de Sănătate Mintală din Germania, adulții au descris visele recurente ca având o „tonalitate negativă” în două treimi din cazuri, aceste vise implicând frecvent teme precum a fi urmărit sau atacat, a ajunge târziu undeva sau a eșua la ceva.

Prin contrast, visele recurente pozitive ale participanților includeau teme precum zborul sau descoperirea unei camere noi în propria casă. Motivele pentru care avem o predispoziție mai mare spre vise negative nu sunt pe deplin înțelese, dar Schredl spune că visele tind să exagereze ceva din viața noastră de zi cu zi, chiar și un sentiment minor sau o situație pe care ne simțim neputincioși să o schimbăm.

„În vis, devine o emoție mult mai intensă, deși legătura nu este întotdeauna evidentă sau directă”, explică el.

Psihologia și neuroștiința oferă indicii suplimentare. De exemplu, suntem predispuși la ceea ce se numește „tendința spre negativitate”, o înclinație de a ne concentra mai mult asupra gândurilor, emoțiilor sau interacțiunilor sociale neplăcute decât asupra celor pozitive. Acest comportament este înrădăcinat în nevoia subconștientă de a rezolva situațiile negative care ne amenință supraviețuirea.

Tendința spre negativitate poate fi amplificată în somn, deoarece creierul reduce activitatea în zonele asociate cu logica liniară și activează porțiunile asociate cu emoțiile, slăbind filtrul dintre gânduri și sentimente.

Cum să controlezi visele recurente negative

Deirdre Leigh Barrett, cercetător în domeniul viselor și autor al cărții Pandemic Dreams (Visele pandemiei, 2020) și alți experți subliniază că visele recurente negative sunt comune și normale și că există măsuri care pot fi luate pentru a le controla. Unii oameni au găsit succes în terapia de repetiție prin imaginație, care implică reimaginarea repetată a coșmarurilor cu finaluri mai fericite înainte de culcare.

Nirit Soffer-Dudek, cercetător în domeniul conștiinței și psiholog clinic la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel, recomandă cultivarea unei „igiene bune a somnului”.

Stabilirea unui program de somn consistent, limitarea utilizării ecranelor și evitarea cofeinei sau alcoolului înainte de culcare pot reduce starea emoțională intensă în care adormiți.

„Cel mai bun sfat pe care îl pot da este să impuneți limite clare între timpul de veghe și somn pentru a evita aducerea anxietății în vise”, spune ea.

Peste o sută de morți din cauza unei epidemii de holeră în Angola

Epidemia de holeră declanşată în Angola de la începutul anului s-a soldat cu cel puţin 108 morţi, dintre care cei mai mulţi în capitala Luanda, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii din această ţară. Această ţară africană, deşi este bogată în petrol şi în alte resurse ale subsolului, se confruntă cu sărăcia, transmite AFP, potrivit Agerpres citată de digi24.ro.

Începând din 7 ianuarie au fost raportate 3.147 de cazuri confirmate de holeră, dintre care aproape jumătate la Luanda, conform datelor Ministerului Sănătăţii. „Vârsta persoanelor bolnave variază între 2 şi 100 de ani”, conform aceleiaşi surse.

Cel puţin 48 de persoane au murit de holeră la Luanda şi 43 la Bengo, o provincie vecină capitalei. Holera este o infecţie intestinală acută care se răspândeşte prin alimente şi apă contaminate cu bacteria Vibrio cholerae. Boala se manifestă prin diaree severă, vărsături şi crampe musculare şi poate ucide în câteva ore, prin deshidratare, dacă nu este tratată. Cazurile mai puţin grave se tratează prin hidratare orală, iar cele mai grave cu antibiotice.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat anul trecut că decesele cauzate de holeră au crescut cu 71% faţă de anul precedent. Zonele cele mai afectate de holeră s-au schimbat considerabil. O scădere cu 32% a cazurilor a fost observată în Orientul Mijlociu şi Asia, în timp ce o creştere importantă de 125% a fost raportată în Africa, potrivit OMS.

Alertă în UE! 9 oameni au murit după ce au consumat porumb congelat din comerț, contaminat cu o bacterie
Articolul anterior
Arde caloriile în doar câțiva pași. Antrenament Body Combat! VIDEO!
Articolul următor
Close menu