Potrivit datelor statistice, în ţara noastră aproape 60% dintre femei sunt supraponderale. Prin comparaţie, în alte ţări europene, precum Italia sau Franţa, acest indicator abia ajunge la 40%.
Mai mult, conform estimărilor medicilor, la vârsta menopauzei aproape trei femei din patru suferă de exces în greutate.
Specialiştii în nutriţie pun acest rezultat pe seama alimentaţiei defectuoase a moldovenilor.
Aceştia consumă multe alimente înalt calorice, încărcate în grăsimi saturate şi folosesc în alimentaţie prea multă sare.
Meniul moldovenilor este în special axat pe mezeluri procesate, carne grasă, produse lacatate cu conţinut înalt de grăsimi, multe produse din cereale rafinate, precum păinea albă, pastele şi extrem de sărac în fructe şi legume, iar rezultatul este vizibil şi catastrofal – societatea per ansamblu acumulează acumulează tone de grăsime, care prezintă risc de boală şi deces prematur.
Un număr foarte mic de moldoveni respectă modul sănătos de alimentaţie, susţin experţii nutriţionişti. Se consumă prea puţine alimentele bogate în fibre vegetale, fructe şi legume, uleiuri mononesaturate, iar un mod corect de alimentaţie este de neconceput fără acestea.
Moldovenii sunt mici consumatori de fructe şi legume per cap de locuitor comparativ cu alte state europene, devreme ce experţii în sănătate recomandă consumul a cel puţin cinci porţii de legume şi fructe zilnic, inclusiv leguminoase boboase, cereale nerafinate, pentru a ne proteja de boli.
Un alt motiv pentru care se produce îngrăşarea în rândul moldovenilor este modul sedentar de viaţă şi lipsa activităţii fizice. Un adult ar trebuie să aibă cel puţin 150 minute de activitate fizică moderată sau 75 minute de activitate fizică intensă pe săptămână ori o combinație a acestora.
Excesul în greutate este un factor major ce conduce la boli de inimă, hipertensiune arterială, nivel crescut de colesterol în sânge, diabet zaharat, boli de ficat, cancer, tulburări de fertilitate la femei şi de potenţă sexuală la bărbaţi. Potrivit unui studiu, obezitatea scurtează durata de viaţa, în medie cu 14-15 ani.