În plin sezon estival, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa trag un semnal de alarmă. Nivelul de infestare cu bacteria E.Coli este aproape de pragul maxim în unele staţiuni şi asta pentru că, potrivit medicilor, mulţi turişti transformă marea în toaletă publică.
Specialiştii fac lunar analiza apei pe litoral pentru că datele se pot schimba în funcţie de curenti, temperatură dar, mai ales, de numărul de turişti. De această dată, medicii au verificat zona dintre Năvodari şi Costineşti. Au fost luate probe pentru depistarea bacteriei E.coli, dar şi pentru stabilirea nivelului de enterococi, bacterii prezente în intestinul oamenilor şi animalelor. Ambele cauzează infecţii serioase ale tractului urinar şi digestiv, meningite şi chiar septicemie.
Analizele au arătat că infestarea cu bacteria E. coli în apa de mare din zona staţiunii Costineşti este la cota de 97 pe o scara maxima admisa de 100 de unităţi. Cu alte cuvinte, turiştii de aici obişnuiesc să nu folosească toaletele, ci preferă Marea Neagra. Şi în staţiunile Eforie Sud şi Eforie Nord, nivelul de infestare cu bacteria E.coli este destul de ridicat. Aproape de jumătatea limitei este şi plaja Modern din Constanţa.
Analizele făcute arată că zona de pe litoral cu cea mai curată apă de mare este situată spre Mamaia Nord. Potrivit reprezentanţilor DSP nu există restricţii de îmbăiere. În procente moderate, bacteria E.coli este distrusă în mod natural de dinamica sistemului marin.
„Se reglezeaza valoarea în mod natural prin volumul mare de apa, curentii marini, radiatiile ultraviolete si salinitatea apei care nu permite dezvoltarea accelerata a bacteriei”, a declarat Gabriela Caruceru, DSP Constanţa.
sursa