Atenție! Infecția care îi omoară pe moldoveni! Suntem pe primul loc în lume

Moldova ocupă primul loc în lume la capitolul decese provocate de cirozele hepatice. La 100 de mii de locuitori sunt înregistrate 71,2 decese, potrivit datelor statistice. În același timp, incidența hepatitelor de etiologie virală, B, C și D, în țara noastră, crește cu fiecare an. Care sunt motivele? Este greu de estimat. Virusurile hepatice B, C și D se transmit ca urmare a contactului cu sânge contaminat (prin folosirea de instrumente nesterile, chirurgicale, de stomatologie, instrumente de manichiură, tatuaje), pe cale sexuală, transfuzie de sânge, mai puțin la naştere, de la mamă la copil.

separator
viral-hepatitis

Chiar și așa, responsabilii din sănătate au reușit să aplice doar parțial Programul Național de combatere a hepatitelor virale B, C și D, care a expirat în acest an. În cel nou, aprobat ieri de Guvern pentru perioada 2017-2021, autoritățile își propun să reducă în jumătate prevalența și incidența hepatitelor virale B, C și D acute și cronice, precum și a cirozelor hepatice cauzate de virusuri, până în 2021.

Ce va fi realizat în acest sens? Responsabilii își propun:

– să dezvolte o serie de servicii de laborator, de diagnostic și de sreening, precum și să majoreze rata de depistare timpurie a persoanelor infectate cu virusurile hepatice.

– autoritățile vor ca cel puțin jumătate dintre acești pacienți să aibă acces la servicii medicale de calitate și îngrijire, conform protocoalelor clinice naționale și ghidurilor internaționale și chiar să realizeze cercetări științifice și practice care vor avea drept scop perfecționarea măsurilor de supraveghere a bolii și reducerea riscurilor de transmitere.

Costul estimativ pentru aplicarea programului este de 442,8 milioane lei, bani care vor fi alocați din bugetul statului, pentru medicamente și asigurarea tratamentului bolnavilor în secţiile specializate, dezvoltarea serviciilor de diagnostic de laborator, pentru vaccinare şi alte măsuri de profilaxie. 

Hepatitele virale B, C și D constituie una dintre problemele majore ale sănătății publice, atât din cauza răspândirii globale, morbidității și mortalității crescute, cât și ratei înalte de invaliditate a persoanelor cu hepatite cronice.

La nivel mondial, aproximativ două miliarde de oameni au contactat virusul Hepatitei B dintre care 240 de milioane au devenit purtători cronici, fiind vulnerabili față de hepatita D.

În Moldova, aproape 57 la sută dintre bolnavii cu hepatita B și aproape 71 la sută dintre cei cu hepatita C nu știu de unde s-au infectat. Autoritățile spun însă că doar 2,4% dintre bolnavii cu HVB și 12%, cu HVC, au luat virusul din spital.

Situația epidemiologică privind hepatitele este cu atât mai gravă, cu cât țara practic nu dispune de servicii de screening a hepatitelor virale și nici nu se respectă algoritmele de diagnostic ale acestora. Din acest motiv, mulți bolnavi sunt diagnosticați insuficient sau chiar incorect.

De exemplu, din numărul total de pacienți, anual, doar 155 beneficiază de tratament împotriva hepatitei B, 180 – sunt tratați împotriva hepatitei C și 30 – împotriva hepatitei D, iar 1.362 sunt în lista de așteptare de tratament. Asta, deși responsabilii din sănătate și-au propus să asigure cu tratament antiviral pentru cel puțin 300 de persoane infectate cu hepatita B și alte 300 – care suferă de hepatita C. alți 100 de pacienți ar fi trebuit să fie tratați de hepatita D.

În Moldova sunt peste 43 de mii de bolnavi cu hepatite virale cronice, dintre care aproape 26 de mii au hepatita B și peste 13 mii – hepatita C. În jur de 1.500 de bolnavi suferă de hepatita D.

sursa: www.e-sanatate.md

Doi bolnavi de cancer pulmonar, salvaţi de la moarte. Medicii au realizat cu succes transplanturi de plămâni

Bolnavii de cancer pulmonar în stare avansată au o nouă şansă la viaţă. Câţiva medici din statul american Illinois au realizat cu succes transplanturi de plămâni la doi pacienţi care sufereau de această boală cruntă. Procedura a fost perfecționată în timpul pandemiei, când astfel de intervenţii erau făcute persoanelor bolnave de COVID. Cei doi pacienţi sunt acum sănătoşi şi se bucură din plin de viaţă.

Au salvat 15 vieţi. Mai mulți chirurgi plasticieni din SUA au venit în Moldova şi au operat mai mulţi copii grav bolnavi

Primul transplant de plămâni al medicilor de la Northwestern Medicine din Chicago pentru un pacient bolnav de cancer în stare avansată i-a fost făcut lui Albert Khoury. El era extrem de activ, mergea la sala de sport, dar viaţa i-a fost dată peste cap în 2020, când a primit diagnosticul crunt: cancer pulmonar.

Tratamentul obişnuit nu a dat rezultatele aşteptate şi celulele canceroase, care au fost iniţial identificate la unul dintre plămâni, s-au extins şi la al doilea. Bărbatul a ajuns astfel la stadiul patru al bolii, cel mai avansat, şi doar o minune îi mai putea salva viaţa. Apoi asta s-a şi întâmplat. După lungi cercetări pe internet, rudele acestuia au aflat de Northwestern Medicine, instituţie care a efectuat transplantul de plămâni în perioada pandemiei, şi i-au recomandat lui Albert să le solicite ajutorul.

Plin de optimism, bărbatul a mers acolo şi le-a cerut medicilor să-i salveze viaţa. În urma unor analize minuţioase, medicii au acceptat să-i efectueze transplantul de plămâni, care a fost un adevărat succes. În toată perioada luptei cu această crâncenă boală, bărbatul a avut alături familia

Medicii care au efectuat operaţia spun că în cazul pacienţilor care suferă de cancer este extrem de important să fie făcut transplant la ambii plămâni:

„Atunci când faci transplant de un plămân, celălalt poate conţine celule canceroase care se pot extinde la cel implantat.
– Din această cauză trebuie să faceţi transplant la amândoi plămâni?
– Da.”

A doua persoană bolnavă de cancer pulmonar pe care medicii de la Northwestern Medicine au reuşit să o salveze este Tannaz Ameli, în vârstă de 65 de ani. Ca şi în cazul lui Albert, tratamentele obişnuite nu au putut-o salva. Femeia spune că a apelat la această echipă de medici anume după ce a auzit despre cazul bărbatului.

Northwestern Medicine îşi propune să efectueze acest tip de intervenţii pentru 75 de pacienţi, iar apoi să prezinte procedura şi medicilor din alte spitale.

sursa

Veste bună pentru mai mulți pacienți! Schemele de tratament au fost actualizate și includ mai multe medicamente compensate de către stat

Persoanele cu boli ale aparatului digestiv, sistemului osteo-articular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv, aparatului urinar, cu boli endocrine, de nutriţie şi metabolism vor fi tratați în baza unor scheme actualizate de tratament, scrie Ziarul Național.

Mai exact, schemele de tratament vor include, începândcu 1 aprilie curent, noi medicamente din lista celor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM).

Astfel, potrivit deciziei Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, pentru tratamentul maladiilor aparatului digestiv vor fi incluse preparatele cu denumirile comune internaționale (DCI) rabeprazolum și pantoprazolum, diuretice, antibioticele ceftriaxonum și ciprofloxacinum.

Astfel, pentru tratamentul artritei reumatoide, psoriazică, reactivă, precum și a gutei la adulți, schemele vor fi completate cu preparate antiinflamatoare nesteroidiene și cu medicamente din grupa glucocorticosteroizilor.

De asemenea, vor beneficia de medicamente compensate copiii cu maladii osteo-articulare, precum artrită juvenilă idiopatică, lupusul eritematos sistemic, dermatomiozită juvenilă, febră reumatismală acută, vasculite primare sistemice, sclerodermie sistemică.

Totodată, a fost revizuit modul de administrare și durata tratamentului pentru medicamentul sulodexidum în tratamentul diabetului zaharat + angiopatiilor, nefropatiei diabetice. La fel, s-a decis ca medicamentul cu DCI leflunomidum, compensat integral pentru adulți și copii, să fie indicat nu doar în cazul tratamentului episodic al artritei, dar și la tratamentul de durată al bolilor de sistem şi autoimune.

De asemenea, vor beneficia de tratament antibacterian în formă injectabilă inclusiv pacienții cu pielonefrită cronică, atât adulți, cât și copii.

Ministerul Sănătății precizează că schemele de tratament au fost actualizate în baza protocoalelor clinice naționale și standardelor medicale de tratament.

O ciupercă mortală se răspândește într-un ritm alarmant în mai multe regiuni de pe glob. Poate provoca boli severe celor cu sistemul imunitar slăbit

Ciuperca, Candida auris, a fost identificată în Asia în 2009, dar a fost raportată pentru prima dată în SUA în 2016. Numărul de infecții din țară a crescut cu 95% între 2020 și 2021, scrie SkyNews.ro citat de stirileprotv.ro.

O ciupercă rezistentă la medicamente și potențial mortală se răspândește rapid prin instituțiile de sănătate din SUA, potrivit unui studiu guvernamental.

Cercetătorii de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) au raportat că ciuperca, un tip de drojdie numită Candida auris sau C. auris, poate provoca boli severe la persoanele cu sistemul imunitar slăbit.

Numărul de persoane diagnosticate, precum și numărul cărora s-a constatat că sunt purtători de C. auris, a crescut într-un ritm alarmant de când ciuperca a fost raportată pentru prima dată în SUA în 2016.

Ciuperca a fost identificată în 2009 în Asia, dar oamenii de știință au spus că C. auris a apărut pentru prima dată în întreaga lume cu aproximativ un deceniu mai devreme.

Dr Meghan Lyman, director medical al filialei CDC pentru boli micotice, a spus că creșterile „mai ales în ultimii ani, ne preocupă cu adevărat”.

„Am văzut creșteri nu doar în zonele de transmitere în curs, ci și în zone noi”, a spus ea.

Dr Lyman a mai spus că este îngrijorată de numărul tot mai mare de probe de ciuperci rezistente la tratamentele comune pentru aceasta

Detalii din viața moldovencei care va cânta cu Rihanna: “Am țipat și am plâns de fericire”
Articolul anterior
Țara în care angajații sunt plătiți să meargă cu bicicleta la muncă!
Articolul următor