Ce consumă zilnic cei peste 300 de centenari ai unui mic sătuc din Italia!

În comuna Acciaroli, de lângă stațiunea italiană Salerno, din cei peste 2000 de localnici, 300 sunt mai în vârstă de 100 de ani. Datele statistice sunt remarcabile, având în vedere că în alte ţări speranţa de viaţă în rândul oamenilor este cu mult mai mică. Experţii s-au deplasat în regiune pentru a afla mai multe despre modul de viaţă al oamenilor comunei.

separator

acciaroli

Sătucul Acciaroli, este așezat într-o zonă unde muntele se înfrăţeşte cu marea. Oamenii din zonă nu doar că ajung să traiască până la vârste venerabile, dar nici nu se confruntă cu boli de inimă sau Alzheimer ori demență.

Secretul, cred cercetătorii, este dieta mediteraneană, bogată în brânzeturi naturale, măsline, ulei de măsline, dar și un anume ingredient pe care, fără excepție, cei 300 de oameni ce au depășit vârsta de 100 de ani îl folosesc, este vorba despre rozmarin. Se pare că acesta este condimentul care predomină în preparatele italienilor din Acciaroli. Studiile arată că rozmarinul conține acid carnozic, care ajută la îmbunătățirea memoriei și la păstrarea funcțiilor cognitive. Este, de asemenea, și un bun antiinflamator, având proprietăți în lupta împotriva bolilor cronice și chiar a afecțiunilor cancerigene.

rozmarin-ceai

Pe lângă dietă, experţii au sesizat că şi mișcarea le asigură longevitatea locuitorilor sătucului Acciaroli. Spre exemplu, aceștia trebuie zilnic să meargă pe jos peste un kilometru, pentru a ajunge la cel mai apropiat magazin.

Uluiți de performanțele demografice ale micii comunități, cercetătorii de la Universitatea San Diego au ajuns în Acciaroli, unde urmează să efectueze mai multe studii pentru a afla cât mai multe dintre secretele locuitorilor.

Și călugării de pe muntele Athos au o dietă bogată în mirodenii și bunătăți care se găsesc în spațiul mediteranean, care le asigură acestora un trai lung și sănătos.

El este secretul ”longevității”

Iată un exemplu de meniu al călugărilor, care au un program împărțit în trei: ziua de moderație, ziua de post și ziua de dezlegare. Într-o săptămână sunt trei zile de post, trei de moderație şi una de dezlegare.

În ziua de moderație aceștia consumă la micul dejun cereale cu fructe de pădure, la prânz supă de pui cu pită integrală, iar la cină – cartofi la cuptor cu salată verde, măsline și brânză feta. Au gustare un măr, un pumn de nuci sau alte semințe pe zi.

În ziua de post, călugării mănâncă la micul dejun grapefruit la grătar, la prânz au supă de legume cu o bucățică de pâine integrală, iar la cină se consumă fasole la cuptor cu salată verde și roșii proaspete. Între mese au ca gustare batoane de legume, cât poți mânca, din castravete, morcov, ardei, etc.

Ziua de dezelgare le permite monahilor să mănânce ceea ce vor, însă cu moderație.

sursa

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Primele poze de la petrecerea de lansare a site-ului Mariei Marian!
Articolul anterior
Cum să îţi activizezi hormonii şi să arzi mai multă grăsime, în trei paşi!
Articolul următor