Dacă îi cumperi copilului tău o pastă de dinţi pentru copii şi stai liniştită pentru că tu crezi că nu are ingrediente ce ar putea să-i dăuneze, greşeşti! Verifică întotdeauna etichetele produsului şi convinge-te că acesta oferă siguranţă.
Multe paste de dinți declarate a fi pentru copii nu sunt sigure, de fapt, pentru ei, arată un studiu efectuat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.
Nu cumpăra dacă pe ambalaj sau prospect scrie ”a nu se ingera”. După cum observă Dr. Costel Stanciu, președinte Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, nu ai cum să convingi un bebeluș sau un copil mic să nu înghită pasta.
,,Și dacă aceasta conține „sodium lauryl sulfate’’, surfactantul responsabil de spuma ieftină și abundentă, poate provoca sângerări. Glicerina glycol se adaugă în pasta de dinți pentru a preveni uscarea ei. O mai puteți întâlni în soluțiile antigel. Dacă este ingerată, acest ingredient poate provoca stări de greață. Alte ingrediente de evitat sunt dioxid de titan, fluor, aspartam sau alți îndulcitori, parabeni, EDTA”, spune expertul.
Până la vârsta de 6 ani copilul are întotdeauna tentația de a înghiți pasta de dinți folosită la perierea dinților, fapt recunoscut și de către unii producători prin mențiunile afișate pe ambalajele produselor. Faptul că suntem atenționați de către unii producători asupra acestui lucru, dovedește că unele ingrediente din compoziția chimică a acestui produs pot provoca anumite afecțiuni medicale copiilor.
,,De aceea, pentru a nu pune în pericol viața copiilor, recomand să nu cumpărați acele paste de dinți care conțin fluor, parabeni/conservanți, coloranți sintetici, sodium lauryl sulfate (SLS), polietilen glicol (PEG-uri), fenoxietalon, parfum sintetic și arome sintetice. Totodată, vă recomand să nu cumpărați acele paste de dinți care nu au informații suficiente/clare referitoare la data durabilității minimale (DDM)/data de expirare și al căror tub de pastă de dinți nu prezintă un sigiliu, care, de fapt, oferă siguranță în privința necontaminării conținutului produsului respectiv’’, mai spune conf. univ. dr. Costel Stanciu.