Din adolescență, mătreața mi-a dat bătăi de cap. Habar nu aveam că aceasta de fapt este o formă de dermatită seboreică mai blândă. Am încercat sute de șampon-uri, diferite tratamente naturiste, dar fără rezultat. În cel mai bun caz, obțineam o ameliorare pe termen scurt. Cu timpul, mătreața a devenit mult mai agresivă. Scuamele mai groase și gălbui, iar scalpul roșu și inflamat. Una peste alta, roșeața s-a extins și pe față. Bineînțeles, am consultat mai mulți medici dermatologi, care au avut același răspuns: ”Dermatită cronică-recidivantă. Nu se tratează, învățați să trăiți cu ea.”
Am ”răscolit” internetul, în speranța că, totuși, există un tratament. Mai ales, că în momentele de glorie, când ai un eveniment la care trebuie să arăți bine, dermatita seboreică înflorește, scalpul lasă scuame groase, nasul devine roșu, și tocmai de ieșit în lume nu-ți arde.
Ei bine. Am început să studiez ce înseamnă dermatita seboreică și să”învăț” să trăiesc cu ea.
Ce este dermatita seboreică?
O afecțiune cutanată, care nu este contagioasă. Afectează tegumentele scalpului (foarte des linia de inserție a părului), sprâncene, fruntea, bărbia și șanțurile nazale.
Care sunt cauzele dermatitei seboreice?
Nu se cunosc. Unii specialiști susțin că dermatita seboreică este asociată cu proliferarea excesivă a diverselor specii de Malassezia (o ciupercă sub formă de spori). Aceasta trăiește în mod natural la nivelul pielii, chiar și la animale, în zonele grase, hrănindu-se cu grăsime. Uneori această ciupercă se înmulțește excesiv, perturbând rata de secreție a sebumului de către piele, precum și rata de reînnoire a celulelor epidermei.
Pentru ca funcțiile de secreție a sebumului în țesutul cutanat al scalpului sunt perturbate, mătreața poate fi de două feluri:
- Mătreață uscată, care se scutură repede, însă “fulgii” sunt foarte mici și deși;
- Mătreață grasă, aderentă de firul de păr, greu de îndepărtat la spălare, care produce îngrășarea rapidă a părului și îi conferă aspectul de “îmbâcsit”.
În cazul dermatitei seboreice-recidivante, produșii de metabolism/excreție ai acestor ciuperci ce colonizează tegumentele, produc o reacție inflamatorie la nivelul pielii. Formele clinice depind de funcția de barieră a pielii, de alimentație (dulciurile, sucurile dulci, alimente procesate, cafeaua, produsele lactate, condimentele – factori declanșatori ai acestei afecțiuni), de nivelul de stres neuropsihic și emoțional.
Caracteristicile cele mai frecvent întâlnite sunt:
- Se gravează în timpul sezonului rece (toamna și iarna)
- Se ameliorează vara odată cu expunerea la soare
- Apare prurit de intensitate scăzută în unele zone afectate
- De obicei, tenul este mixt
- La nivelul obrajilor se observă foliculi piloși inflamați
- Poate fi afectată și zona inghinală, genitală.
Ce tratamente au dat rezultat
În primul rând, am revizuit regimul meu alimentar. Am exclus produsele care pot declanșa această afecțiune (le-am menționat mai sus). Apoi am testat sute de produse recomandate în tratamentul dermatitei seboreice.
În farmacii găsiți o gamă largă. Alegeți un șampon și gel de duș care conțin substanțe active ca: ketoconazol, ciclopirox, sulfura de seleniu, zinc pyrithiona, acid salicilic.
De obicei, folosesc un șampon cu ketoconazol, doar o dată pe săptămână, deoarece usucă excesiv scalpul, iar firul de păr devine firav și se rupe rapid. În rest, folosesc șampon din ingrediente naturale, fără parabeni și sulfați în compoziție, pentru a nu irita scalpul. În situații critice, când dermatita devine agresivă, folosesc o cremă antifungică (are un efect mai rapid de ameliorare a simptomelor.
Am reușit în timp să descopăr anumite produse cosmetice care țin în frâu dermatita seboreică. În special, prefer gama IVATHERM, pentru că sunt pe bază de apă termală, atenuează iritațiile, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și calmează pielea.
Folosesc gelul de spălare IVADERMASEB recomandat pentru piele sensibilă cu roșeață și scuame.
Conține: Climbazole – antifungic, antimicotic, cu acțiune eficientă și selectivă împotriva Pityrosporum ovale. Octopirox (Piroctone olamine) – activ impotriva P.acnes, S.epidermidis și P.ovale. Alfabisabolol – un compus natural cu puternic efect antiinflamator, antibacterian și antimicotic. PCA Ethyl Cocoyl Arginate este un puternic antiseptic, bactericid, derivat din acid pirolidon carboxilic, constituent al NMF (Factor Natural de Hidratare). Hidratează intens.
Atunci când zonele afectate devin roșii și provoacă mâncărimi, aplic crema – Metrocreme Tratamentul roșeței cutanate și al inflamației feței IVATHERM. Se recomandă în cazul inflamației severe, în tratamentul topic al modificărilor caracteristice din rozacee (eritem persistent, papule, pustule).
Conține: Metronidazol 0,75% – un antiinfecțios cu spectru larg, ce acționează asupra papulelor și pustulelor și reduce eritemul (roșeața). Ceai verde, bogat în polifenoli cu proprietăți antioxidative, antiinflamatoare și antialergice. Alfabisabolol – ingredient natural cu puternic efect antiinflamator și antibacterian.
Evit să mă spăl pe față, folosesc un disc de vată pe care aplic ROSEDERM Loțiune micelară anti-roșeață de la Ivatherm. Curăță delicat, demachiază și calmează pielea iritată, reechilibrând pH-ul pielii.
Conține: Lipacide™ C8G – ingredient activ de curățare ce reduce iritația (restabilește pH-ul acid al pielii) și reglează secreția de sebum, acționează asupra germenilor (bacterii Gram-, bacterii Gram+, fungi, microbacterii). Dextransulfat- are efect antiinflamator, decongestionant, reducând eritemul (roșeața) pielii iritate. Nu conține parabeni.
Zilnic aplic crema anti-roșeață și scuame IVADERMASEB. Este o cremă reparatoare, antiinflamatorie și hidratantă care asigură îngrijirea completă a zonelor cu dermatită seboreică. Are acțiune antiiritantă, antifungică și antibacteriană, reglează descuamarea excesivă și reduce producția de sebum.
Conține: Crinipan AD® (climbazol) – antifungic cu acțiune eficientă și selectivă împotriva Pityrosporum ovale. Octopirox (Piroctone olamine) are acțiune antibacteriană, dar și antifungică împotriva Pityrosporum ovale. Alfabisabol are efect antiseptic și antiinflamator. 5-Alpha avocuta®, obținut prin bio-tehnologie din fructul de avocado, limitează secreția de sebum prin inhibarea 5-alfa-reductaza. Aceasta este enzima care catalizează metabolizarea testosteronului în dihidrotestosteron cu stimularea glandelor sebacee. PCA Ethyl Cocoate Arginate, derivat din acidul pirolidon carboxilic, este un bactericid puternic.
Desigur, în farmacii există o gamă largă de produse indicate în tratamentul dermatitei seboreice. Inclusiv, apelați la sfatul unui medic dermatolog.
Eu am reușit să țin sub control această afecțiune, sunt sigură că și voi, cu puțină răbdare, veți reuși.