Declarațiile Tatianei Nagnibeda-Tverdohleb, șefa DGETS, privind alimentele alterate livrate în școli și grădinițe

Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, șefă a Direcției Generale Educație Tineret și Sport a Municipiului Chișinău susține că nu a fost informată de către șefii de direcție sau directorii instituțiilor de învățământ din Capitală cu referire la alimente de calitate dubioasă, livrate în școli și grădinițe.

separator

nagnibeda-tverdohleb_ipn_md

Funcționara susține că este foarte neplăcut faptul că s-au admis încălcări atât de grave, iar cei care sunt vinovați de situația creată trebuie pedepsiți conform legislației în vigoare cu cea mai mare pedeapsă și izolați cât mai departe de sistemul de învățământ.

„Îmi pare rău de acești funcționari că au mers la așa ceva și sunt de acord că trebuie să primească pedeapsa maximă posibilă, deoarece cu copiii nu se glumește. Pentru mine este de asemenea revoltător și sunt în așteptarea deciziilor care vor veni de la CNA. Nu le pot găsi celor vinovați nicio explicație. Atunci când produsele alimentare vin într-o instituție de învățământ, este datoria oricărui conducător și a comisiei, în cazul în care sunt nereguli, să returneze produsul dat, respectiv mai departe șeful direcției de învățământ trebuie să ia măsuri cu agentul economic – fie prin avertizări, penalizări, fie prin lista de restricții, lista neagră”, a declarat Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb în cadrul emisiunii Tema Zilei de la postul de televiziune Canal 2.

Aceasta mai adaugă că în astfel de situații credibilitatea părinților față de instituțiile de învățământ scade, iar din cauza unuia este blamată reputația la toți directorii și au de suferit cei ce lucrează bine și își fac lucrul ca la carte.

Funcționara municipală declară că nu a fost informată de vreun șef de direcție sau director în privința alimentelor și asta deoarece direcțiile de învățământ sunt o entitate financiară autonomă în realizarea respectivelor obiective.

„Controalele se fac la nivel de direcții vizavi de condițiile de păstrare și primirea acestor produse alimentare. Nu am avut informație la capitolul dat. Toată informația ce mi se raporta era faptul că se achiziționează alimente, se realizează documentația așa cum se cere conform legislației în vigoare și respectiv că se aduc produsele la instituțiile de învățământ. Este un om care răspunde de recepționarea produselor alimentare și este o comisie care verifică la nivel de sector”, susține Tverdohleb.

Directoarea mărturisește că nu a avut nicio bănuială că subalternii sunt implicați în astfel de scheme.

„Personal mie mi-au fost semnalate câteva cazuri, la fiecare ședință pe care o avem la nivel de municipiu. Au fost câteva, dar neesențiale, nici în așa măsură de alterare. De la cazul cu carnea de cal lumea trebuia să ia careva lecții, pentru că atunci a și fost demisă șefa de grădiniță și încă un angajat al instituției”, a mai adăugat funcționara.

Tverdohleb a făcut și un apel către lucrătorii din grădinițe sau părinți în caz că ceva se întâmplă sau au careva suspiciuni, să o contacteze și să-i fie semnalată problema.

Funcționara mai susține că legea achizițiilor publice, potrivit căreia instituțiile statului achiziționează cele mai ieftine alimente, și nu doar în cazul produselor, dar întreg spectrul de servicii – câștigă cel care propune un preț mai mic, trebuie regândită.

Aceste alimente alterate urmau să ajungă în grădinițele și școlile publice din Capitală! Vezi toate imaginile

sursa: www.diez.md

SUA implică cercetători din întreaga lume pentru a găsi cauzele apariției autismului. Studiul trebuie să fie finalizat în septembrie

Un studiu care urmează să fie realizat de către autorităţile sanitare americane va permite să se stabilească cauzele a ceea ce secretarul american al Sănătăţii Robert F. Kennedy Jr. cataloghează drept o ”epidemie” de autism – până în septembrie -, dă asigurări acesta joi la Washington, relatează AFP.

”Am lansat lucrări de cercetare care vor implica sute de cercetători din întreaga lume”, anunţă secretarul american al Sănătăţii într-o reuniune a Guvernului lui Donald trump la Casa Albă.

”Până în septembrie vom afla ce a cauzat epidemia de autism”, dă el asigurări.

”Vom fi în măsură să eliminăm aceşti factori”, anunţă RFK Jr.

”Rata autismului, cele mai recente cifre credem că sunt de 1 la 31, de la 1 la 10,000 când eram eu copil”, a declarat el.

”Să ne gândim la asta. 1 din 10.000 au avut autism, iar acum este 1 la 31”, a repetat, la rândul său, Donald Trump

.”Nu 31.000, ci 31. Asta e o statistică oribilă”, a insitat el.

”Trebuie să fie ceva artificial acolo care face asta”, a continuat el.

”Deci crezi că vei avea o idee destul de bună?”, îl întreabă şeful statului american pe secretarul său al Sănătăţii.

”Vom şti în septembrie”, i-a răsouns RFK Jr.

”Nu va exista conferinţă de presă mai mare ca asta”, a declarat Donald Trump.

”Nu mai iei ceva, nu mai mănânci ceva sau poate e o injecţie. Ceva cauzează autismul”, a adăugat el.

Specialiștii au aprobat un medicament care încetinește evoluția cancerului mamar. „Nu mă mai privesc ca pe o persoană pe moarte”

Un nou tratament revoluționar împotriva cancerului, descris de pacienți drept „o schimbare totală”, este disponibil începând de vineri, 11 aprilie, prin sistemul național de sănătate britanic (NHS).

Cunoscută sub denumirea capivasertib, substanța a demonstrat în timpul studiilor efectuate că încetinește răspândirea celei mai comune forme de cancer de sân incurabil. Administrat împreună cu o terapie hormonală deja disponibilă, acesta a dublat perioada în care tratamentul oprește progresia celulelor canceroase, potrivit Sky News.

„Nu mă mai privesc ca pe o persoană pe moarte”, a declarat Elen Hughes, o pacientă care folosește medicamentul din februarie anul acesta. „Mă văd ca o persoană care trăiește din plin și care va continua să trăiască din plin cât mai mult posibil.”

Mai puține efecte secundare

Elen Hughes, din nordul Țării Galilor, a fost diagnosticată pentru prima dată cu cancer de sân primar în 2008. Opt ani mai târziu, la 46 de ani și mamă a trei copii mici, a aflat că boala a recidivat și s-a extins.

Ea susține că tratamentul cu capivasertib, pe care l-a putut accesa prin sistemul privat, nu doar că i-a prelungit viața, dar i-a și îmbunătățit calitatea acesteia, cu mai puține efecte secundare față de medicamentele anterioare.

De asemenea, a întârziat necesitatea unor tratamente mai agresive, precum chimioterapia.

„Ceea ce oamenii nu înțeleg este că ei văd statistici și zic că (terapia) funcționează opt luni în loc de două, sau cât durează”, spune Elen Hughes.

Decenii de cercetareInstitutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (NICE) a aprobat utilizarea capivasertib în sistemul public după două decenii de cercetări realizate de echipe britanice.

Nicholas Turner, profesor la Institute of Cancer Research, care a condus studiul, a declarat pentru Sky News că este „o mare poveste de succes a științei britanice”.

Noul medicament este potrivit pentru tumorile pacienților care prezintă mutații sau modificări în genele PIK3CA, AKT1 sau PTEN, prezente la aproximativ jumătate dintre persoanele cu cancer de sân avansat.

Turner spune că sute de pacienți ar putea beneficia imediat, iar în timp numărul acestora ar putea crește la mii.

„Avem nevoie de medicamente noi care să ajute terapiile existente să funcționeze mai mult timp, iar aici intervine capivasertib”, susține Turner.

„Dublează perioada în care tratamentul hormonal este eficient, oferindu-le pacienților timp prețios în plus alături de familie.”

Turner a făcut apel la testarea genetică de urgență a pacienților cu forme avansate de cancer mamar, pentru a vedea cine poate beneficia de noua terapie.

Un rinichi de porc, extras din corpul unei paciente din SUA, după o funcţionare record de 4 luni

Medicii din Statele Unite au extras un rinichi de porc din corpul unei paciente americane care beneficiase de un astfel de transplant, întrucât organismul ei a început să respingă acel organ după mai mult de patru luni, ceea ce reprezintă totuşi un record, au anunţat vineri reprezentanţii spitalului în care a fost realizată intervenţia chirurgicală, scrie digi24.ro

Towana Looney, o femeie în vârstă de 50 de ani din statul Alabama, a primit la sfârşitul lunii noiembrie 2024 un transplant de rinichi de porc modificat genetic, o practică încă experimentală, dar care oferă speranţe pentru acoperirea deficitului cronic de organe, relatează AFP preluată de Agerpres.

Această extragere a rinichiului de porc ilustrează cât de departe se află încă acest obiectiv, dar rezultatele sunt totuşi încurajatoare, deoarece organul transplantat şi-a îndeplinit funcţiile timp de 130 de zile, adică mai mult de patru luni, ceea ce reprezintă un record.

Până în prezent, niciun pacient nu a reuşit să supravieţuiască mai mult de două luni după un astfel de transplant.

„Pentru prima dată din 2016, am putut să mă bucur de prietenii şi familia mea, pentru că am avut parte de timp liber, fără a fi nevoită să planific totul în jurul tratamentelor de dializă”, a declarat pacienta într-un comunicat dat publicităţii de Spitalul NYU Langone din New York. Ea a adăugat că este „foarte recunoscătoare (…), chiar dacă rezultatul nu a fost cel la care toată lumea spera”.

Această femeie americană şi-a donat unul dintre rinichi mamei sale în 1999 şi trăia de opt ani făcând dializă, după ce o complicaţie apărută în timpul sarcinii i-a afectat rinichiul rămas. Ajunsă în imposibilitatea de a găsi un donator compatibil, ea a fost autorizată să primească un rinichi modificat genetic întrucât starea sa de sănătate se deteriora.

În pofida primelor rezultate încurajatoare, „la începutul lunii aprilie, ea a suferit o scădere a funcţiei renale din cauza unei reacţii acute de respingere a grefei”, a declarat chirurgul ei, Robert Montgomery, citat în acelaşi comunicat de presă.

„Cauza acestui episod de respingere după o lungă perioadă de stabilitate face obiectul unei anchete medicale, dar el s-a produs după o reducere a tratamentului imunosupresor pentru a trata o infecţie care nu are legătură cu rinichiul de porc”, a detaliat medicul american.

Acest tratament vizează inhibarea activităţii sistemului imunitar pentru a-l împiedica să atace organul transplantat şi să provoace respingerea acestuia, dar slăbeşte astfel capacitatea organismului de a răspunde la ameninţări externe.

Decizia de extragere a organului a fost luată de pacientă şi de medicii săi pentru a păstra „posibilitatea unui transplant viitor pentru ea”, a declarat Robert Montgomery.

Cei mai darnici nativi din horoscop
Articolul anterior
NUNTA by AURA recomandă: Ion Ţurcan – hair stylist cu destin de profesionist
Articolul următor
Close menu