Diabetul zaharat este o maladie extrem de serioasă, din cauza complicaţiilor pe care le poate avea asupra organismului. Nediagnosticat şi netratat la timp, acesta poate cauza boală coronariană a inimii, insuficienţă renală, accidente vasculare cerebrale şi periferice, pierderea gravă a vederii. Deşi sunt bine elucidate simptomele şi particularităţile de evoluţie ale bolii, cauzele creşterii alarmante a nivelului glucozei în sânge nu sunt de fiecare dată stabilite.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Weill Cornell Medical College de New-York, din SUA, şi publicat în The Journal of Biological Chmistry, demonstrează că deficienţa vitaminei A în organism ar putea fi una dintre cauzele apariţiei diabetului zaharat de tip 2. Această descoperire ar putea fi la originea unui tratament eficient al diabetului tip 2.
Se ştie că diabetul de tip 2 se caracterizează printr-o hiperglicemie cronică, adică printr-un nivel foarte ridicat de glucoză în sânge. Insulina, hormonul secretat de pancreas, nu mai reuşeşte să stocheze zahărul în celule, fenomen numit insulino-rezistenţă. Acest tip de diabet afectează în principal persoanele supraponderale şi este asociat cu probleme cardiovasculare şi oftalmologice, dacă nu e tratat corect.
Potrivit autorilor acestui studiu, deoarece vitamina A stimulează activitatea celulelor beta ale pancreasului, carenţa acestei vitamine poate declanşa apariţia diabetului. Celulele beta au misiunea de a produce şi elibera insulina în sânge, pentru a regla nivelul de glucoză din sânge.
Cercetătorii au observat în testele de laborator că pierderea de celule beta determină scăderea insulinei şi creşterea nivelului de zahăr în sânge. Atunci când în alimentaţia rozătoarelor a fost reintrodusă vitamina A, producţia de celule beta a crescut ca, de altfel, şi secreţia de insulină. Evident, nivelul glucozei din sânge a revenit la limitele normale.
Pentru cercetătorii de la Weill Cornell Medical College de New-York este clar că lipsa vitaminei A este legată de declanşarea diabetului tip 2, dar că aceasta nu este singura cauză.
“Ceea ce vrem să ştim este modul în care lipsa vitaminei A determină dispariţia celulelor beta. Aceste celule sunt extrem de sensibile la lipsa de vitamin A din alimentaţie, ceea ce nimeni nu a constatat până acum”, precizează dr. Gudas, co-autor al studiului.
În alimentaţie, vitamina A se prezintă sub două forme: retinol sau derivaţi din retinol, ce se găsesc în carne, peşte, produse lactate. Forma vegetală, numită provitamina A sau beta-caroten, este prezentă în fructe şi legume. Morcovii, caisele şi spanacul conţin mari cantităţi de vitamina A.