În faţa acestui mister, comunitatea medicală pakistaneză nu ştie ce să spună. Javed Akram, profesor de medicină la Institutul pakistanez de ştiinţe medicale, a declarat agenţiei Associated Press că nu ştie cum să explice simptomele celor doi fraţi, numiţi „copiii solari”.
Fraţii pakistanezi par să depindă total de soare, ei au activităţi normale ziua, dar nu se pot mişca deloc noaptea. În fiecare seară începe un coşmar pentru familia din Balucistan, Pakistan, întrucât fraţii Abdul Rasheed, de nouă ani, şi Shoaib Ahmed, de 13 ani, activi în cursul zilei, sunt ca şi paralizaţi în timpul nopţii.
Corpurile le înţepenesc, scrie Indian Times, care arată că cei doi băieţi nu pot vorbi şi nu se pot mişca. Cum răsare soarele însă, ei îşi recapată toate aptitudinile.
„Luăm acest caz ca pe o provocare. Medicii noştri efectuează teste pentru a afla de ce copiii sunt activi ziua, dar nu pot deschide ochii, vorbi sau mânca dupa asfinţitul soarelui”, a spus profesorul în cadrul unei vizite la spitalul din Islamabad unde sunt internaţi fraţii.
Analizele medicale au fost trimise în străinatate pentru examinări mai aprofundate. Cercetătorii iau şi mostre din sol şi din aer, în satul în care locuieşte familia copiilor, aflat aproape de Quetta, capitala provinciei Balucistan.
Se mai ştie că în această familie tatăl este văr primar cu soţia lui, iar doi din cei şase copii ai lor au murit în primii ani de viaţă, potrivit Al-Arabya. Ceilalţi copii în viaţă ai celor doi nu prezintă niciun simptom neobişnuit.
„Cred că fiii mei primesc energia de la soare”, spune tatăl, încercând să explice boala misterioasa a celor doi copii ai săi si adăugând că ei trăiesc aşa de la naştere.
Autorităţile medicale au respins ideea conform căreia lumina solară joaca un rol în starea băieţilor, ţinând seama că Abdul Rasheed şi Shoaib Ahmed se pot mişca normal când se află într-o cameră întunecată sau când plouă. Associated Press, care i-a vazut pe cei doi băieţi, îi descrie ca pe nişte copii activi, energici şi veseli în timpul zilei. Nesiguranţa legată de boala lor nu pare a-i îngrijora prea mult, ei rămânând optimişti în privinţa viitorului care îi aşteaptă, unul vrea să fie învăţător, iar celălalt, imam.