Mai multe fotografii surprinse cu plantele şi fructele ce cresc în localităţi din imediata vecinătate a centralei nucleare de la Fukushima arată că organismele au suferit mutaţii genetice, din cauza scurgerilor radioactive produse în urma cutremurului din martie 2011 din Japonia, urmat de un puternic tsunami.
Specialiştii susţin că distrugerea reactoarelor centralei nucleare a generat contaminarea radioactivă a solului, pe o zonă mare de teren, fapt ce a dus la anomalii genetice. Aspectul plantelor este alterat, multe fotografii fiind realizate în oraşul Nasushiobara, aflat la 110 kilometri distanţă de centrala atomo-electrică, potrivit sciencealert.com.
Imaginile surprind flori deformate, cu corolele lipite unele de altele, roşii „explodate”, caise dublate, portocale lipite câte patru pe o tulpină ori varză care a atins dimensiuni nenaturale, căpşuni cu frunze, ştiuleţi de porumb dublaţi sau vinete în ciorchine. Specialiştii susţin că radiaţiile atomice pot determina să pară fructe deformate, plantele să capete culori anormale, talia lor poate să sufere mult, adică să devină foarte mari sau pitice. Mai poate apărea fenomenul de sterilizare.
Horticultorul Costel Vânătoru, cercetător în cadrul Staţiunii Legumicole Experimentale Buzău, spune ,,că porumbul dublu, căpşuna cu frunzuliţe sau ciorchinii de vinete sunt dovada că plantele se chinuie să supravieţuiască mediului agresiv. Cantitatea de noxe, de radiaţii, este foarte mare în mediu şi a făcut ca într-un timp record plantele să se transforme în anomalii şi sigur să încerce să îşi păstreze existenţa. Practic, din dorinţa de a se salva, încearcă să facă ceva, să îşi ia măsuri de conservare. De aceea apar acele frunze, seminţe încolţite în fruct. Aşa cum la om apar malformaţii, şi plantele suferă din cauza acestor radiaţii.’’