Focar de rujeolă la Sângerei! 50 de cazuri într-un singur sat

Începând cu data de 05 mai 2024 și până în prezent, în focar s-au înregistrat peste 50 de cazuri de boală. De menționat că persoanele infectate nu sunt vaccinate împotriva rujeolei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Totodată, o bună parte din copiii comunei nu sunt vaccinați contra rujeolei din motivul refuzului părinților de a accepta și administra vaccinul. Aceste circumstanțe au determinat convocarea ședinței Comisiei Raionale Extraordinare de Sănătate Publică, la care a fost luată decizia de a realiza, începând cu 24 iunie curent, Campania de informare și vaccinare a persoanelor nevaccinate împotriva rujeolei în comuna Sîngereii Noi (localitățile Sîngereii Noi, Marinești, Trifănești). În cadrul aceleiași ședințe, a fost aprobată componența nominală a echipelor mobile de informare și vaccinare a persoanelor nevaccinate.

Echipele, formate din specialiști din cadrul Centrului de Sănătate Publică Bălți (Sîngerei) al ANSP, din asistența medicală primară și cu suportul APL, au vizitat mai multe familii din comună pentru a informa despre beneficiile vaccinării drept unica cale de prevenire a rujeolei. Datorită acestei activități, în perioada 20.06 – 02.07.2024, în comuna Sîngereii Noi (s.s. Sîngereii Noi, Marinești) au fost vaccinate în total împotriva rujeolei 57 de persoane (preponderent copii), inclusiv 32 de copii vaccinați cu prima doză (cu părinți care anterior refuzau vaccinarea).

În prezent, continuă sesiunile de informare despre beneficiile și importanța vaccinării de rutină și vaccinarea în focar.

La fiecare trei zile, o femeie din Republica Moldova își pierde viața din cauza cancerului de col uterin. Specialiștii ne spun cum poate fi prevenită afecțiunea

La fiecare trei zile, o femeie din Republica Moldova moare din cauza cancerului de col uterin. Pentru a reduce numărul victimelor, dar și cazurile de afecțiune cu această maladie, zeci de specialiști din Polonia, Slovacia, România, Ucraina și Republica Moldova s-au întrunit astăzi la Chișinău și au discutat despre practicile și provocările din domeniu. Dacă în unele țări rata de testare prin screening-ul cervical este de 90 la sută, atunci în altele acest indicator este mult mai mic.

Leziunile pre-canceroase pot fi periculoase dacă nu sunt îndepărtate la timp. Specialiștii atrag atenția că informarea populației despre metodele de prevenire a cancerului de col uterin este cea mai simplă metodă de luptă împotriva acestei afecțiuni, transmite jurnaltv.md.

Diana Valuța, șefă Unitatea de coordonare a Screeningului, Institutul Mamei și Copilului: „Atunci când este confirmată leziunea pre-canceroasă, tot cu ajutorul colposcopului se face tratamentul. Acesta constă în înlăturarea, îndepărtarea acestui țesut afectat, ceea ce permite păstrarea colului uterin, funcției reproductive a femeii.”

Natalia Plugaru, reprezentant UNFPA în Republica Moldova: „Vom desfășura și în continuare campanii de informare a femeilor. Pentru că atunci când am făcut sondaj în rândul femeilor și am întrebat de ce nu merg să fac acest test, care este disponibil gratuit, majoritatea femeilor spuneau că nu cunosc, că le este frică.”

Până în anul 2030, Organizația Mondială a Sănătății își propune să prevină cancerul de col uterin prin trei metode.

Iurie Dondiuc, președintele Societății Colposcopie în Republica Moldova: „90 la sută din fete până la 15 ani să fie vaccinate contra virusului HPV. Cel puțin 70 la sută din grupul de femei țintă cu vârstele cuprinse 25-61 de ani să fie trecute printr-un screening cu eficacitate înaltă, inclusiv și testarea la virusul HPV nu mai puțin de două ori pe parcursul vieții la 35 și 45 de ani. 90 la sută care au deja această maladie, să fie supus tratamentului.”

În circa 20 de ani, Slovenia a reușit să salveze peste 30 de mii de femei care erau la etapa pre-canceroasă.

Urska Ivanuș, director, Centrul național al cancerului de col uterin, Slovenia: „Noi am diagnosticat 33 de mii de persoane care erau în etapa pre-canceroasă. Am reușit să le tratăm, iar rata de diagnosticare a ajuns până la 90 la sută în astfel de situații. Am reușit să prevenim astfel de situații, dar și dezvoltarea cancerului.”

În România, rata de screening cervical este de aproape 30 la sută, iar în Republica Moldova – de peste 50 la sută.

Mihaela Grigore, secretar, Societatea română de colposcopie: „În Moldova aveți pus la punct un sistem de screening care este bine organizat, încât din acest punct de vedere sunteți un exemplu. Avem de lucrat la a convinge populația că trebuie să se vaccineze, că este foarte importantă și că trebuie să căutăm modalități ca femeile să vină la screening.”

În Republica Moldova, aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate anual cu afecțiunea de cancer de col uterin. Acesta este al doilea tip de cancer cel mai frecvent întâlnit la femei în Europa.

Ce se întâmplă în organism când bei apă rece

„Dacă ți-aș spune că în tot acest timp ai băut incorect apă? Da, ți se poate părea ciudat, dar sunt mai multe greșeli care îți pot provoca multe probleme digestiei și sunt legate de consumul incorect de apă. ”, spune medicul, scrie doctorulzilei.ro.

Unele greșeli sunt adesea făcute când se bea apă , ceea ce poate dăuna sănătății. Dr. Filatov spune că a bea apă în picioare este una dintre cele mai mari greșeli pe care le face toată lumea.

S-a dovedit științific că a bea în picioare este nefiziologic. Este mult mai bine să faci asta în poziție șezând, pentru că altfel crește riscul de a dezvolta reflux gastric.

O altă greșeală pe care medicul spune că o fac mulți oameni este să bea apă fără să-i fie sete.

„Dacă bei apă doar așa – acum este foarte la modă să menții echilibrul de hidratare al organismului fără o nevoie vitală. Acest lucru este greșit și foarte periculos”, spune specialistul.

Dr. Filatov definește apa potabilă dintr-o singură respirație ca fiind ceva foarte periculos: „O cantitate mare de apă consumată poate dilata rapid stomacul. Acest lucru contribuie la perturbarea sfincterului cardiac, spune expertul.

O altă greșeală, consumul de apă rece

„Bei adesea apă rece – această apă face ca vasele de sânge și capilarele să se îngusteze, ceea ce poate duce la malabsorbție și poate încetini procesul digestiv. Așa că nu face aceste greșeli dacă prețuiești sănătatea ta!”

Consecințele deshidratării

Din timpuri imemoriale, în tradițiile medicinei orientale, cauza principală a majorității bolilor a fost considerată a fi lipsa de apă în organism. Adică, persoana a băut niște apă. Lipsa apei duce la perturbarea activității tuturor organelor și sistemelor.

Cum ții țânțarii la distanță prin metode naturale

Vara este sezonul în care petrecem cel mai mult timp în aer liber, atât ziua, cât și seara. Din păcate, anotimpul însorit marchează și sezonul țânțarilor, iar mușcăturile acestora nu numai că nu sunt estetice, ele produc și un disconfort major din cauza mâncărimii provocate, în mod repetat, de bubițele de pe piele. Află cum poți ține țânțarii la distanță, prin metode simple, accesibile și 100% naturale!

Cremele și spray-urile de corp cu acțiune anti-insecte din comerț, care promit să țină țânțarii la distanță, pot conține substanțe chimice urât mirositoare și adesea dăunătoare, mai ales în cazul copiilor și al persoanelor cu piele reactivă, sensibilă sau predispusă la acnee. Așadar, ar fi bine să te orientezi către metode cât mai naturale de îndepărtare a țânțarilor, pentru a evita orice neplăcere cauzată de ingredientele agresive din produsele specializate. Mai jos, îți oferim câteva trucuri eficiente prin care te poți feri de mușcăturile țânțarilor.

Poartă haine deschise la culoare – atunci când își caută hrana, țânțarii sunt atrași de culorile și nuanțele care contrastează cu linia orizontului. Prin urmare, culorile deschise nu îi vor atrage la fel de puternic precum cele mai închise. Încearcă să te îmbraci, pe timp de vară, în tonuri deschise, pastelate, care nu numai că sunt potrivite sezonului și pun în valoare bronzul natural, dar te vor proteja și de pericolul mușcăturii de țânțar.

Înconjoară-te de lavandă – țânțarii, muștele și fluturii de noapte nu tolerează și se țin departe de mirosul pregnant de lavandă. Dacă stai la curte, poți planta câteva plante de lavandă în dreptul geamurilor casei și la intrare. În cazul în care stai la bloc, îți poți pune lavandă în ghivecele de pe balcon sau de pe geam. Astfel, vei reuși să creezi o barieră împotriva țânțarilor. Lavanda este o plantă care iubește soarele și este ușor de întreținut. Atunci când ieși din casă, ai grijă să aplici pe piele, la încheieturi și în zona gâtului, câteva picături de ulei esențial de lavandă, care va respinge țânțarii care încearcă să se apropie de tine. În plus, vei mirosi frumos toată ziua. Uleiul essential de lavandă este foarte versatil, așa încât poți face și spray-uri ambientale din el, combinând câteva picături cu apă proaspătă, într-un recipient cu pulverizator. Poți pulveriza amestecul pe așternuturi, pe pernele de pe canapea și chiar în aer, pentru a reîmprospăta atmosfera din casă.  

Mănâncă mai mult usturoi – uleiul de usturoi, care este eliberat prin toți porii după ce mănânci o masă bogată în usturoi, acționează sub forma unei bariere între pielea ta și țânțari. Acum ai un motiv în plus să mănânci paste cu sos de roșii și usturoi, dar și dovlecei pane cu mujdei de usturoi, în zilele de vară. De asemenea, poți ține câțiva căței de usturoi în bucătărie, deoarece mirosul este sufficient de puternic pentru a îndepărta musafirii nedoriți.

Folosește un ventilator – este binecunoscut faptul că apa atrage țânțarii, prin urmare se cunoaște și că vântul îi poate îndepărta. Folosește-te de această informație pentru a ține țânțarii la distanță. Pornește ventilatorul sau aerul condiționat în camera în care petreci cel mai mult timp ori scoate-l pe terasa/ balconul casei tale, dacă vrei să te relaxezi câteva ore fără să te expui mușcăturilor de țânțar. Direcționează sursa de ventilație către sol, întrucât țânțarii au tendința de a zbura mai jos atunci când adierea vântului îi deranjează. 

Elimină sursele de apă stătătoare – Aici poate fi vorba de vaze cu flori, haine lăsate la înmuiat sau vase de bucătărie cu alimente lăsate la dezghețat. După cum spuneam, țânțarii sunt atrași de apă, dar e important de reținut că tendința lor este să depună ouă în preajma unei surse de apă stătătoare. Așadar, dacă te lupți cu prezența țânțarilor în casă, evită, pe cât posibil, orice sursă de apă necurgătoare.  

Așază felii de lămâie pe suprafețele din casă – Mirosul de lămâie este, la fel ca cel de lavandă, foarte util în îndepărtarea țânțarilor. În plus, este foarte ușor să îți învălui casa în această aromă citrică – ai nevoie doar de câteva lămâi, pe care să le feliezi și să le plasezi pe suprafețele din jur. Dacă îți place mirosul proaspăt de eucalypt, află că și acesta este eficient în alungarea țânțarilor. Uleiul esențial de eucalypt este foarte puternic, așa încât vei avea nevoie doar de câțiva stropi, într-un difuzor pentru aromaterapie, pentru a parfuma întreaga casă. Poți face un spray odorizant si din acest tip de ulei, amestecând câteva picături într-un recipient cu apă, sau îl poți folosi ca atare, pe piele. 

De ce sunt țânțarii mai atrași de unii oameni decât de alții?

Mai mult ca sigur ai cel puțin un prieten care nu se alege cu nicio înțepătură de țânțar, chiar dacă stați în același loc, în același timp. Ei bine, oamenii de știință susțin că, într-adevăr, unele persoane atrag țânțarii precum un magnet, în timp ce altele nu prezintă niciun interes pentru aceștia.

Studiile făcute pe această temă până în prezent au descoperit ca persoanele cu concentrații mari de steroizi sau colesterol la suprafața pielii atrag țânțarii. De asemenea, țânțarii sunt atrași și de persoanele care produc anumite tipuri de acizi în cantități mari – acidul uric, de pildă, produce un miros care atrage țânțarul. Femeile însărcinate sunt, de asemenea, mai expuse mușcăturilor de țânțar, asta pentru că produc o cantitate mai mare de dioxid de carbon, iar acesta atrage, la rândul lui, țânțarii.

La ce riscuri te expune o înțepătură de țânțar?

Pe lângă mâncărimea la nivelul pielii, care poate persista câteva zile, mușcătura de țânțar vine și cu alte riscuri. De pildă, unele persoane pot dezvolta reacții alergice din cauza mușcăturii de țânțar.
De asemenea, țânțarul poate transmite diverse boli. Din fericire, în Romania nu există virusuri fatale ce pot fi transmise prin mușcătura de țânțar, însă în alte colțuri ale lumii, acest lucru se petrece. Virusul Zika, febra Dengue, febra galbenă, virusul West Nile sunt doar câteva exemple de virusuri și boli grave ce sunt transmise de țânțari în alte părți ale lumii precum Africa, America de Sud ori Caraibe.

sursa

Accident în centrul Capitalei: O mașină s-a izbit într-un troleibuz plin cu pasageri
Articolul anterior
Poliția a confiscat listele de semnături colectate de socialiști în cadrul așa-zisei campanii „Interesul Național”
Articolul următor