Aproape 2/3 dintre femeile din Europa vor ajunge obeze, iar în unele ţări europene aproape toţi adulţii vor suferi de exces în greutate până în anul 2030, avertizează experţii în sănătate ai Organizaţiei Mondiale a Sanătăţii. Potrivit acestora, Europa se confruntă cu o ,,criză de obezitate de proporții enorme”.
Dacă lucrurile vor evolua la fel cum sunt tendințele actuale, în unele ţări din Europa 89% dintre bărbaţi vor fi supraponderali până în 2030, iar aproape jumătate obezi, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi care va fi prezentat la Congresul European de Obezitate de la Praga.
Experţii susţin că în Marea Britanie 74% dintre adulţi suferă de exces în greutate, iar 26% sunt obezi, la momentul actual.
Chiar dacă nu suntem în vârful clasamentului privind incidenţa obezităţii în Europa, situaţia în ţara noastră nu este deloc una bună. Experţii în sănătate bat alarma, întrucât în Republica Moldova, potrivit ultimelor date statistice, fiecare a doua persoană suferă de exces ponderal, iar până în anul 2030, experţii avertizează că obezitatea ar putea afecta două treimi dintre adulţii moldoveni.
Numărul tot mai mare de persoane supraponderale şi obeze înregistrate sunt o cauză crescândă a diferitor boli şi dizabilități în întreaga lume.
Experţii declară că, inclusiv, în țările cu o prevalență mai mică a obezităţii, ratele de obezitate se prognozează să crească evident.
Rata cu cea mică incidenţă a supraponderabilităţii în Europa la momentul actual este Suedia.
În alte țări, precum Grecia, Spania, Austria și Republica Cehă, rata obezităţii suferă o creştere abruptă, potrivit studiului.
30% din populaţia lumii, mai mult de 2,1 miliarde de oameni la nivel global, sunt acum supraponderali şi obezi.
Obezitatea cauzează 5% din totalul deceselor la nivel mondial. Cauza majoră a obezităţii este modul defectuos de alimentaţie şi lipsa practicării activităţii fizice.
Experţii avertizează că mai mult de 60% dintre adulţi nu fac suficientă mişcare şi duc un mod de viaţă sedentar, iar acest lucru creşte în mod evident riscul de boli.