Incredibil! Cel mai folosit condiment poate provoca cancer la stomac

O alimentaţie prea bogată în sare creşte riscul apariţiei cancerului gastric, prin favorizarea activităţii bacteriene, relatează passionsante.be.

separator
Incredibil! Cel mai folosit condiment poate provoca cancer la stomac

Bacteria Helicobacter pylori, extrem de răspândită, predispune la inflamația mucoasei care, în timp, poate duce la cancer gastric. Cercetătorii s-au întrebat de ce ea se manifestă cu atâta violenţă la unii, în timp ce la alţii rămâne în stare latentă.

sareOameni de ştiinţă de la Universitatea Vanderbilt (Nashville) au pus în evidenţă rolul cheie al factorului sare (cunoscută pentru efectul negativ asupra presiunii arteriale). Ei au desfăşurat cercetări pe gerbilul de Mongolia. Micile rozătoare au fost mai întâi contaminate cu tulpini agresive de Helicobacter pylori şi împărţite apoi în două grupe: animalele din primul grup au beneficiat e o alimentaţie normală, iar cele din al doilea grup, de una bogată în sare.

sare_si_zaharDupă patru luni au fost analizate ţesuturile gastrice: toate rozătoarele din grupul “sărat” făcuseră cancer la stomac, în timp ce celelalte doar jumătate. Prin urmare, în afară de virulenţa bacteriei, şi mediul în care evoluează joacă un rol dacă nu exclusiv, cel puţin semnificativ. Impactul negativ al sării se explică prin faptul că ea favorizează producerea de către Helicobacter pylori a unei proteine oncogene (CagA).

Sfatul cercetătorilor este să se consume sare cu moderaţie.

Sursa

Cancerul poate fi tratat, dacă este descoperit de la primele simptome! Terapia celulară, descoperire majoră în lupta împotriva acestei maladii

Cancerul poate fi tratat, dacă este descoperit de la primele simptome. Cercetătorii spun că există terapii inovatoare pentru pacienții oncologici.

O nouă terapie pentru cancer a fost descoperită de  cercetătorii de la  Universitatea din Anvers. Primele concluzii arată că aceasta poate avea rezultate foarte bune în cazul oamenilor diagnosticați cu caancer de colon sau de pancreas.

Terapia celulară, propusă de oamenii de știință belgieni ar urma să acționeze asupra țesutului conjuctiv, înlăturând celulele bolnave.

Terapie celulară pentru cancer. Ce au descoperit cercetătorii și cum îi poate ajuta pe bolnavi

Terapia constă în „celule ucigașe naturale”, a explicat cercetătoarea Astrid Van den Eynde, potrivit Le Soir. 

„Celulele sunt forțele speciale ale sistemului nostru imunitar”.  Acestea recunosc celulele canceroase și le distrug. Sunt, prin urmare, celulele imunitare de lupta împotriva cancerului, a precizat autoarea studiului, menționată mai sus.  Terapia celulară poate fi folosită, în mod special, în cazul cancerului de colon și de pancreas, menționează sursa citată.

Aceste celule pot fi produse pe scară largă din sângele donatorilor sănătoși, ceea ce reduce costul per tratament. Într-o a doua fază a studiului,  cercetătorii vor să testeze noua terapie celulară pe alte forme de cancer.

După ce terapia va fi acceptată de comisiile medicale de specialitate, aceasta ar putea fi „noul tratament” al pacienților oncologici în spitale și clinici.

Primele semne ale cancerului de pancreas

Apariția unei tumori în corpul noastru poate fi detectată la o tomografie computerizată, însă, medicii spun că sunt câteva simptome pe care nu ar trebui să le ignorăm. În unele cazuri, pot fi primele semne ale unui cancer de pancreas.

Acestea sunt:

  • mâncărimea pielii
  • durerea în partea superioara a abdomenului și în zona spatelui, care se poate agrava în momentul mesei sau atunci când ești întins pe pat
  • urina închisă la culoare
  • Lipsa apetitului;
  • Oboseala continua;
  • Febra si frisoanele;
  • Diareea sau constipatia
  • agravarea diabetului

Cancerul pancreasului exocrin (CPE) este o problemă majoră a oncologiei, reprezentând 2% din toate cancerele, cu o incidenţă şi mortalitate (egale) în Europa de circa 11 cazuri/100.000 locuitori/an şi respectiv 50.000 decese/an (5% dintre toate decesele cauzate de cancer, locul 5 ca mortalitate). În 2015 se apreciază o incidenţă de 38.170 de cazuri şi 34.370 de decese prin CPE. Incidenţa CPE creşte cu vârsta după 50 ani şi atinge maximul în decada a şaptea de viaţă.

sursa

Autoritățile în Sănătate, despre situația epidemiologică prin infecțiile respiratorii

În perioada 12 – 18 februarie curent s-a atestat o scădere cu 30,3% a cazurilor de gripă sezonieră, comparativ cu săptămâna precedentă, fiind înregistrate 177 de îmbolnăviri. Totodată, s-a constatat o descreștere cu 15,6% a cazurilor de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), fiind raportate 11 117 de îmbolnăviri – cu 2055 mai puține în raport cu săptămâna trecută. Este în scădere și numărul de spitalizări cu 14,2% comparativ cu săptămâna precedentă.

De asemenea, pentru a șaptea săptămână consecutiv, se constată o scădere continuă a numărului de persoane infectate cu COVID-19, fiind înregistrate 251 de cazuri – cu 33,6% mai puțin față de săptămâna anterioară.

Pentru a evita îmbolnăvirile cauzate de infecțiile respiratorii acute, gripă și COVID-19 reiterăm necesitatea respectării următoarelor măsuri: purtarea măștilor de protecție, în special în transportul public și în alte spații în care păstrarea distanței sociale poate fi dificilă, aerisirea periodică a încăperilor, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului, evitarea aglomerațiilor, evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile însărcinate, persoanele imunocompromise, persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate etc.

În cazul apariției primelor simptome specifice infecțiilor respiratorii, cum ar fi: febră, tuse, strănut, dureri de cap sau stare de slăbiciune, recomandăm să consultați medicul de familie.

Cât de bine arată vedetele însărcinate în costume de baie! Foto
Articolul anterior
Sport combinat pentru bărbați: aparate de forță și exerciții fizice!
Articolul următor