Incredibil! Cel mai folosit condiment poate provoca cancer la stomac

O alimentaţie prea bogată în sare creşte riscul apariţiei cancerului gastric, prin favorizarea activităţii bacteriene, relatează passionsante.be.

separator
Incredibil! Cel mai folosit condiment poate provoca cancer la stomac

Bacteria Helicobacter pylori, extrem de răspândită, predispune la inflamația mucoasei care, în timp, poate duce la cancer gastric. Cercetătorii s-au întrebat de ce ea se manifestă cu atâta violenţă la unii, în timp ce la alţii rămâne în stare latentă.

sareOameni de ştiinţă de la Universitatea Vanderbilt (Nashville) au pus în evidenţă rolul cheie al factorului sare (cunoscută pentru efectul negativ asupra presiunii arteriale). Ei au desfăşurat cercetări pe gerbilul de Mongolia. Micile rozătoare au fost mai întâi contaminate cu tulpini agresive de Helicobacter pylori şi împărţite apoi în două grupe: animalele din primul grup au beneficiat e o alimentaţie normală, iar cele din al doilea grup, de una bogată în sare.

sare_si_zaharDupă patru luni au fost analizate ţesuturile gastrice: toate rozătoarele din grupul “sărat” făcuseră cancer la stomac, în timp ce celelalte doar jumătate. Prin urmare, în afară de virulenţa bacteriei, şi mediul în care evoluează joacă un rol dacă nu exclusiv, cel puţin semnificativ. Impactul negativ al sării se explică prin faptul că ea favorizează producerea de către Helicobacter pylori a unei proteine oncogene (CagA).

Sfatul cercetătorilor este să se consume sare cu moderaţie.

Sursa

Cât de bine arată vedetele însărcinate în costume de baie! Foto
Articolul anterior
Sport combinat pentru bărbați: aparate de forță și exerciții fizice!
Articolul următor
Alte articole interesante