Folosirea îndulcitorilor artificiali în loc de zahăr, cu scopul evitării caloriilor în plus sau administrate în cazul persoanelor cu diabet, poate să ducă la schimbări metabolice, şi anume – creşterea nivelului de glucoză în sânge sau intoleranţă de glucoză, sugerează un studiu efectuat în Israel.
Acest lucru ar înseamna că, mai degrabă decât sa scadă incidenţa ,,epidemiilor’’ de obezitate şi diabet zaharat de tip 2, îndulcitorii artificiali ar putea contribui, de fapt, la agravarea problemei.
În ediţia din septembrie 2014 a jurnalului Nature, cercetătorii au raportat că îndulcitorii artificiali fac să crească nivelul de zahăr în sânge (chiar dacă ei nu conţin şi nu aportă deloc calorii) şi asta pentru că zaharina, sucraloza și aspartamul ar putea să acţioneze asupra bacteriile intestinale saprofite într-un mod, care, ultrerior, să deregleze capacitatea organismului de metaboliza adecvat glucoza, cauzând intoleranţa de glucoză, fenomen întâlnit în stările de prediabet.
Studiile au arătat că şoarecii hrăniţi cu îndulcitori artificiali au avut niveluri mai mari de glucoză în sânge decât cei care au băut doar apă plată sau uşor îndulcită. Şi fiindcă aceşti îndulcitori artificiali nu sunt digeraţi sau absorbiţi de către organism, s-a presupus că microbii intestinali ar putea fi oarecum responsabili pentru acest rezultat, întrucât, mai apoi, a fost posibilă normalizarea glicemiei la şoricei prin administrare de antibiotice şi s-a putut provoca hiperglicemie, prin transplantare de bacterii intestinale de la şoricei hrăniţi cu zaharină,
la şoricei sănătoşi, care nu au primit vreodată îndulcitori.
Un alt experiment care a implicat 381 de participanți, fără diabet, a determinat că utilizarea îndelungată a îndulcitorilor artificiali ar fi în stare să ridice nivelul de zahăr în sânge pe stomac gol sau să provoace intoleranţă de glucoză comparativ cu observările făcute în cazul persoanelor care nu au folosit niciodată îndulcitori.
La alte patru persoane din şapte, folosirea zaharinei timp de şase zile consecutiv în cantităţi admise a cauzat, contrar aşteptărilor, niveluri mai ridicate de zahăr în sânge, acest lucru rămânând valabil şi pentru aspartam sau sucraloză.
Deocamdată nu se cunoaşte mecanismul prin care aceşti îndulcitori acţionează asupra florei intestinale, fie prin efect distructiv, fie că favorizează înmulţirea altor bacterii ,,nedorite’’ în intestin sau altele, şi nici mecanismul prin care bacteriile ar cauza schimbări ulterioare ale metabolismului glucidic, dar s-a observat în plus că nu toate persoanele au reacţionat la fel, iar acest lucru se pare că a depins de ecosistemul intestinal de start al fiecăreia.
,,În baza rezultatelor găsite, este de înţeles că nu ar trebui să se aventureze nimeni în grabă către îndulcitorii artificiali ca şi soluţie alternativă alimentară’’, a spus autorul principal al studiului Dr. Eran Elinav de la Departamentul de Imunologie al Institutului din Weizmann.
Totodată autorii atenţionează că aceste rezultate nu sunt deocamdată suficiente pentru a da concluzii tranşante cu privire la folosirea îndulcitorilor artificiali, în acest sens fiind necesare studii epidemiologice mai mari.
Un lucru este cert că dacă ar fi să alegem între apă şi băuturile îndulcite, apa rămâne un mijloc sănătos şi eficient de hidratare a organismului.