Astăzi, medicii de la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău au efectuat o intervenție chirurgicală unică pentru țara noastra. Un bărbat care suferea de tumoare la mandibulă a fost operat: chirurgii i-au extras fragmentul de os afectat și l-au înlocuit cu unul preluat de la picior, mai exact de la femur. Operația complexă, care a durat mai bine de 6 ore, a fost posibilă grație a trei echipe de medici moldoveni.
Bărbatul de 34 de ani, din Edinet, a ajuns pe masa de operație, după ce medicii i-au spus că tumoarea se extinde, iar unica soluție era extirparea ei.
“Se înlătură o secțiune din osul mandibulei, care prezintă tumoare. Astfel, rămâne un defect care este suplinit cu un os de la pacient”, explică Dr. Dumitru Sîrbu, conferențiar universitar.
Fragmentul necesar a fost extras din osul de la picior. Operația reprezintă o provocare și pentru chirurgi, întrucât aceștia au recurs la o metodă nouă de transplant de os. De această dată, fragmentul a fost extras cu tot cu mușchi și vase sanguine.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Potrivit medicului Grigore Verega, șef secție chirurgie plastică și microchirurgie, ,,în alte situații erau folosite fragmente osoase nevascularizate, supuse unor tratamente de conservare, care de fapt le afecta viabilitatea. Astfel, ele se integrau greu sau deloc. Pentru a stabili exact ce segment de os trebuie extras și ce fragment trebuie transplantat a fost creat un prototip al mandibulei pacientului”.
Dupa ce fragmentul de mandibulă a fost înlocuit, specialiștii au avut de efectuat sutura vaselor, adică unirea lor.
“Acest procedeu are loc sub microscop. Trebuie să le punem cap în cap pentru ca sângele să circule între ele”, explică Anatol Calistru, șef secție microchirurgie.
Potrivit doctorilor, pacientul se poate reabilita mult mai repede, la fel ca în urma unei fracturi de os, adică în câteva luni. Anterior, perioada de recuperare putea dura chiar și ani de zile. În străinătate, asemenea intervenții demult nu mai sunt o noutate, primele fiind efectuate încă acum câteva decenii. Nu sunt suficiente resurse financiare pentru tehnică și aparataj medical nou, spun medicii.
Medicii susțin că microscopul din secția de microchirgie este uzat, acesta fiind produs în 1986, fapt ce mărește durata unei operații.
sursa: www.protv.md