După cursul de chimioterapie efectuat la o clinică din New York, Janna Friske a fost dusă la o clinică din Los Angeles. Tratamentele hormonale pe care le-a urmat interpreta, au avut efecte secundare, dar acum este mult mai importantă viaţa ei, decât aspectul fizic.
Medicii consideră că şansele de viaţă ale artistei au crescut. Iar Janna este l-a fel de optimistă şi crede că poate învinge această boală.
Paparazzi.ru a publicat câteva poze cu interpreta.
Oamenii și labradorii au aceeași genă care îi face să mănânce prea mult
Câinii cărora le este mereu foame şi care sunt predispuşi la a fi supraponderali au în comun o parte de biologie cu unii oameni predispuşi la obezitate, arată un studiu publicat în revista Science.
Este vorba despre o sursă genetică a tendinţei multora dintre câinii labrador – şi a unor oameni – de a mânca prea mult. Cercetătorii au descoperit că modificările unei anumite gene, una dintre cărămizile codului biologic care produce schema după care funcţionează corpul nostru, alterează semnalele chimice care îi spun creierului nostru că am mâncat destul. Oamenii de ştiinţă britanici spun că descoperirile lor, publicate în revista Science, arată un lucru „puternic” despre biologia riscului de obezitate. „Studiind câinii, am identificat o nouă biologie interesantă”, a explicat cercetătorul-şef dr Eleanor Raffan de la departamentul de fiziologie, dezvoltare şi neuroştiinţe al Universităţii Cambridge, potrivit BBC, preluată de News.ro.
Ea a adăugat că descoperirea arată că „proprietarii de câini supli nu sunt superiori moral – şi acest lucru este valabil şi pentru oamenii supli”. „Dacă ai un risc genetic ridicat pentru obezitate, eşti predispus să iei în greutate dacă nu faci eforturi uriaşe să nu se întâmple asta. Iar cei cu un risc genetic scăzut nu trebuie, pur şi simplu, să se străduiască atât de mult”, a spus ea.
Această legătură biologică între câini şi oameni a venit din examinarea de către cercetători a geneticii a 250 de labradori. Echipa a căutat piese din codul genetic care erau comune la câinii supraponderali. Ei au ales o genă anume – numită DENND1B – care a fost asociată cu o masă corporală mai mare la labradori. Iar când au căutat într-o bibliotecă de informaţii genetice de la mii de persoane, ei au descoperit că aceeaşi genă era asociată cu o masă corporală mai mare şi la oameni. Înainte de acest studiu privind genetica labradorilor, a spus dr. Raffan, „nimeni nu suspecta că genele au vreo legătură cu obezitatea”. Gena interferează cu o cale neuronală care ajută la reglarea apetitului. Dr. Raffan a explicat: „Ea schimbă predispoziţia la creştere în greutate pentru că modifică un sistem care este implicat în reglarea senzaţiei de foame şi a câtă energie consumăm”.
„Obezitatea nu este legată de voinţă scăzută”
Descoperirea ar putea ajuta la dezvoltarea, în viitor, de noi medicamente pentru obezitate. Însă oamenii de ştiinţă afirmă că ele arată cât de mult trebuie să se străduiască oamenii – şi proprietarii de câini – care au această predispoziţie genetică pentru a contrabalansa efectele. Un alt membru al echipei de cercetare, Alyce McClellan, de la Universitatea Cambridge, a adăugat că rezultatele subliniază „importanţa unor căi neuronale în controlul apetitului şi al greutăţii corporale”. Descoperirea adaugă la o imagine care se creionează a acelor căi neuronale şi a impulsurilor biologice aflate în spatele acţiunii de a mânca prea mult. O serie de medicamente pentru slăbit, între care Ozempic, ţintesc o parte din această biologie, iar popularitatea lor a explodat în ultimii ani. „Ce am identificat aici este o cale neuronală diferită (de cea ţintită de aceste medicamente)”, a explicat dr. Raffan. „Dar este vorba despre aceeaşi importantă parte biologică, aceea că obezitatea nu este legată de a avea o voinţă scăzută”, a spus ea.
Vitamina care nu trebuie să le lipsească femeilor: protejează de cancer la sân și osteoporoză
Vitamina care să nu le lipsească femeilor. Toate femeile care au împlinit 20 de ani ar trebui să ia zilnic vitamina D pentru a reduce riscul de cancer la sân, potrivit unui medic britanic, scrie doctorulzilei.ro.
Profesorul Kefah Mokbel, chirurg la London Breast Clinic, susține că administrarea de vitamina D ar putea salva aproximativ o mie de vieți anual. El a început să prescrie vitamina D pacientelor sale și recomandă tuturor femeilor, inclusiv celor care nu au fost diagnosticate cu cancer de sân, să ia acest supliment.
„Cred că femeile care au împlinit 20 de ani ar trebui să primească gratuit suplimente de vitamina D, deoarece aceasta este foarte eficientă în prevenirea cancerului de sân”, a declarat profesorul Mokbel.
Profesorul subliniază că există dovezi științifice care arată că femeile cu niveluri mai ridicate de vitamina D au șanse mai mari să combată boala. Studiile arată, de asemenea, că femeile cu niveluri mai crescute de vitamina D au un risc redus de a dezvolta cancer la sân.
O analiză globală a unui studiu prospectiv amplu, împreună cu două trialuri clinice randomizate, realizată de cercetătorii de la Universitatea California, San Diego School of Medicine, a examinat legătura dintre nivelurile ridicate de vitamina D în sânge și un risc mai scăzut de cancer la sân.
Concluziile lor sugerează că niveluri mai mari ale vitaminei D sunt asociate cu o reducere „semnificativă” a riscului de cancer mamar. Aceste descoperiri au fost publicate în revista „PLOS ONE”.
Rolul extins al vitaminei D
Deși vitamina D este bine cunoscută pentru rolul său în menținerea sănătății sistemului osos, cercetările recente au arătat că aceasta joacă un rol crucial și în susținerea sistemului imunitar și în reglarea diviziunii celulare, ambele fiind esențiale în prevenirea și combaterea cancerului.
Conform Harvard School of Public Health din SUA, deficitul de vitamina D poate crește riscul de a dezvolta diverse boli cronice, inclusiv osteoporoză, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer, scleroză multiplă și boli infecțioase precum tuberculoza și gripa.
Profesorul Mokbel menționează că, după ce a testat nivelurile de vitamina D la pacientele sale, a descoperit că jumătate dintre acestea aveau un deficit de vitamina D.
„Am recomandat vitamina D tuturor pacientelor mele, deoarece nivelurile mai mari protejează împotriva cancerului de sân. Vitamina D întărește sistemul imunitar și ajută la eliminarea celulelor canceroase”, explică chirurgul.
Atenție! Consultați întotdeauna un medic înainte de a începe orice supliment!
Tot mai multe cazuri de cancer intestinal depistate la tineri. Care sunt cauzele
Experții avertizează că rata cancerului intestinal este în creștere în rândul adulților tineri, fără un motiv clar. Deși boala continuă să afecteze mult mai des persoanele în vârstă, creșterea înregistrată în multe țări în rândul persoanelor sub 50 de ani este îngrijorătoare, afirmă Cancer Research UK, potrivit BBC citat de digi24.ro.
Anglia este una dintre țările cu cea mai mare creștere, cu o creștere medie de 3,6% pe an, informează cercetătorii în revista Lancet Oncology. Alimentația necorespunzătoare și obezitatea pot fi printre factorii de risc implicați, spun cercetătorii. Consumul de prea multă carne procesată și de prea puține fibre poate crește riscul.
„Fenomen global”
Studiul, care a vizat 50 de țări între 2007 și 2017, a constatat că 27 au înregistrat o creștere a cazurilor în rândul persoanelor tinere. Multe erau națiuni mai bogate, dar unele erau țări în curs de dezvoltare, spun cercetătorii de la American Cancer Society. „Creșterea cancerului colorectal cu debut precoce este un fenomen global”, a declarat unul dintre autori, Dr. Hyuna Sung. „Studiile anterioare au arătat această creștere în țările occidentale cu venituri predominant ridicate – dar acum, ea este documentată în diferite economii și regiuni din întreaga lume”.
Studiul, care a vizat 50 de țări între 2007 și 2017, a constatat că 27 au înregistrat o creștere a cazurilor în rândul persoanelor tinere. Multe erau națiuni mai bogate, dar unele erau țări în curs de dezvoltare, spun cercetătorii de la American Cancer Society. „Creșterea cancerului colorectal cu debut precoce este un fenomen global”, a declarat unul dintre autori, Dr. Hyuna Sung. „Studiile anterioare au arătat această creștere în țările occidentale cu venituri predominant ridicate – dar acum, ea este documentată în diferite economii și regiuni din întreaga lume”.
Care sunt primele semne și simptome ale cancerului intestinal
Și oamenii trebuiau să fie conștienți de primele semne și simptome, cum ar fi sângele prezent în fecale. Alte simptome pot include: o schimbare persistentă a tranzitului intestinal – mers la toaleta mai des, cu scaune mai moi, dureri abdominale, disconfort sau balonare.
Cauzele creșterii ratei cancerului intestinal pot ține și de o diagnosticare mai timpurie
Cancer Research UK a subliniat că ratele la adulții tineri au rămas scăzute, aproximativ unul din 20 de cancere intestinale din Regatul Unit fiind diagnosticat la persoanele sub 50 de ani. Din cele 44.100 de cazuri noi în fiecare an în Regatul Unit, aproximativ 2.600 au fost în 25-49 de ani. Purtătorul de cuvânt Jon Shelton a declarat: „Numărul de cazuri de cancer de intestin cu debut precoce, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, în fiecare an în Regatul Unit, este foarte scăzut, prin urmare este dificil să spunem cu certitudine de ce vedem ratele crescând într-un ritm mai rapid într-un grup decât în altul”. Dar factorii de risc precum dieta, obezitatea, alcoolul și fumatul ar putea fi implicați. „Îmbunătățirile în materie de depistare, ceea ce înseamnă că oamenii sunt diagnosticați la o vârstă mai tânără, ar putea juca, de asemenea, un rol-cheie în creșterea ratelor”, a adăugat Shelton. Dr. David Robert Grimes, expert în biostatistică, de la Trinity College din Dublin, a declarat că sunt necesare mai multe cercetări. „Această constatare este interesantă – dar trebuie să rezistăm impulsului de a sări la concluzii, mai ales cu date contradictorii și complicate”, a spus el. „În timp ce titlul ar putea părea îngrijorător în mod izolat, ar putea însemna, de asemenea, că screening-ul și detectarea îmbunătățită ne permit să prindem cancerele mai devreme”.