Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat în rândul copiilor preşcolari şi şcolari, de vârsta 4- 14 ani. Potrivit Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța, de la începutul lunii august până astăzi s-au înregistrat 22 de cazuri de meningită virală. Specialiștii recomandă măsuri de igienă corect aplicate, pentru evitarea contactării infecţiei.
Incidenţa meningitei virale este peste cea aşteptată, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, medicii făcând referire la schimbările bruște de temperaturi din ultima perioadă.
Pentru evitarea contaminării colective, specialiști spun că nu sunt necesare măsuri de prevenție suplimentare. Sunt suficiente măsurile de igienă curente, cu condiția să fie corect aplicate, inclusiv în şcoli şi grădiniţe.
“Igiena reprezintă un aspect esențial de care trebuie să țină cont copiii, spălându-se cât mai des pe mâini, înainte de masă, după folosirea toaletei și ori de câte ori este nevoie, pentru a evita contactul cu copiii cu semne de boală”, recomandă DSP Constanța.
Meningita virală este mai puțin severă decât cea provocată de bacterii
Totuşi, boala nu trebuie neglijată. Meningita se manifestă prin inflamarea meningelui, adică a membranei care acoperă creierul și măduva spinării.
Există mai multe tipuri de meningită: provocată de virusuri, precum West Nile, herpes simplex, virusuri gripale, enterovirusuri; bacterii, cum ar fi meningococ, pneumococ, streptococ, stafilococ; fungi.
Meningita virală nu determină cazuri severe așa cum se întâmplă în cazul meningitei bacteriene. Cel mai adesea, în cazul meningitei virale, bolnavul acuză dureri de cap de intensitate moderată, grețuri, dureri abdominale, vărsături, diaree. În cazul meningitei bacteriene însă simtomele sunt mult mai dure.
“Pacientul are febră mare, de 40 de grade, fotofobie, nu poate pune bărbia în piept, are tulburări de echilibru, dureri de cap crâncene. În acest caz, se recomandă internarea de urgență într-un spital de boli infecțioase”, explică medicul Corneliu Popescu, de la Spitalul „Victor Babeș” din București.
Specialistul adaugă că, la debut, meningita bacteriană poate avea simptome comune cu alte boli, cum ar fi vărsături, grețuri, diaree, febră.
„Dacă nu are o evoluție fulgerătoare meningita bacteriană se poate trata în spital cu antibiotice. Dacă însă evoluția este rapidă starea de sănătate a pacientului se poate deteriora extrem de repede ajungându-se la deces. Nicăieri în lume nu poate fi salvat un astfel de pacient”, mai spune specialistul pentru doctorulzilei.ro.
Chiar dacă decesul nu intervine în urma meningitei bacteriene, afectarea sistemului nervos poate fi extrem de severă. Astfel, bolnavul poate rămâne cu sechele, de la complicațiile pe termen lung, la pierderea auzului, paralizie și retard mintal.
”Nu putem vorbi despre o epidemie atâta vreme cât au fost înregistrate câte două cazuri în cadrul a șase colectivități școlare iar restul fiind cazuri disparate, la câte o școală sau grădiniță. Importantă este menținerea igienei individuale la școală, meningita virală fiind cu predilecție o boală a mâinilor murdare, aerisirea spațiilor de clasă și menținerea confortului termic optim al copilului, cu haine adecvate, mai ales pe fondul schimbării bruște a temperaturii ambientale și exterioare”, declară dr. Loti Popescu
Centrul Naţional de Sănătate Publică nu a raportat deocamdată, în acest sezon, cazuri de meningită virală la copii în R. Moldova.