Mai mulţi copii afectaţi de meningită virală în România!

Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat în rândul copiilor preşcolari şi şcolari, de vârsta 4- 14 ani. Potrivit Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța, de la începutul lunii august până astăzi s-au înregistrat 22 de cazuri de meningită virală. Specialiștii recomandă măsuri de igienă corect aplicate, pentru evitarea contactării infecţiei.

separator

un-copil-a-ajuns-la-spital-din-cauza-neatentiei-parintilor-1417010560Incidenţa meningitei virale este peste cea aşteptată, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, medicii  făcând referire la schimbările bruște de temperaturi din ultima perioadă.

Pentru evitarea contaminării colective, specialiști spun că nu sunt necesare măsuri de prevenție suplimentare. Sunt suficiente măsurile de igienă curente, cu condiția să fie corect aplicate, inclusiv în şcoli şi grădiniţe.

“Igiena reprezintă un aspect esențial de care trebuie să țină cont copiii, spălându-se cât mai des pe mâini, înainte de masă, după folosirea toaletei și ori de câte ori este nevoie, pentru a evita contactul cu copiii cu semne de boală”, recomandă DSP Constanța.

Meningita virală este mai puțin severă decât cea provocată de bacterii

Totuşi, boala nu trebuie neglijată. Meningita se manifestă prin inflamarea meningelui, adică a membranei care acoperă creierul și măduva spinării.

Există mai multe tipuri de meningită: provocată de virusuri, precum West Nile, herpes simplex, virusuri gripale, enterovirusuri; bacterii, cum ar fi meningococ, pneumococ, streptococ, stafilococ; fungi.

Meningita virală nu determină cazuri severe așa cum se întâmplă în cazul meningitei bacteriene. Cel mai adesea, în cazul meningitei virale, bolnavul acuză dureri de cap de intensitate moderată, grețuri, dureri abdominale, vărsături, diaree. În cazul meningitei bacteriene însă simtomele sunt mult mai dure.

“Pacientul are febră mare, de 40 de grade, fotofobie, nu poate pune bărbia în piept, are tulburări de echilibru, dureri de cap crâncene. În acest caz, se recomandă internarea de urgență într-un spital de boli infecțioase”, explică medicul  Corneliu Popescu, de la Spitalul „Victor Babeș” din București.

Specialistul adaugă că, la debut, meningita bacteriană poate avea simptome comune cu alte boli, cum ar fi vărsături, grețuri, diaree, febră.

„Dacă nu are o evoluție fulgerătoare meningita bacteriană se poate trata în spital cu antibiotice. Dacă însă evoluția este rapidă starea de sănătate a pacientului se poate deteriora extrem de repede ajungându-se la deces. Nicăieri în lume nu poate fi salvat un astfel de pacient”, mai spune specialistul pentru doctorulzilei.ro.

Chiar dacă decesul nu intervine în urma meningitei bacteriene, afectarea sistemului nervos poate fi extrem de severă. Astfel, bolnavul poate rămâne cu sechele, de la complicațiile pe termen lung, la pierderea auzului, paralizie și retard mintal.

”Nu putem vorbi despre o epidemie atâta vreme cât au fost înregistrate câte două cazuri în cadrul a șase colectivități școlare iar restul fiind cazuri disparate, la câte o școală sau grădiniță. Importantă este menținerea igienei individuale la școală, meningita virală fiind cu predilecție o boală a mâinilor murdare, aerisirea spațiilor de clasă și menținerea confortului termic optim al copilului, cu haine adecvate, mai ales pe fondul schimbării bruște a temperaturii ambientale și exterioare”, declară dr. Loti Popescu

Centrul Naţional de Sănătate Publică nu a raportat deocamdată, în acest sezon, cazuri de meningită virală la copii în R. Moldova.

Fumatul, interzis în mai multe locuri și amenzi până la 15 000 de lei

Lista locurilor în care este interzis fumatul va fi extinsă. Vor fi incluse terenurile de sport, parcurile acvatice sau zonele din preajma piscinelor. Un proiect de lege care conține măsuri pentru combaterea și prevenirea fumatului a fost supus consultărilor publice la Parlament, transmite IPN.

Autorii documentului propun amenzi mai mari atât pentru comercializarea produselor din tutun în locuri interzise sau minorilor, precum și pentru persoanele care utilizează aceste produse în locuri interzise. Astfel, persoanele care vor comercializa aceste produse minorilor sau nu vor verifica vârsta cumpărătorului vor risca amenzi între 8 750 și 10 000 de lei, precizează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

La fel, amenzi mai dure vor fi aplicate persoanelor juridice care vor admite fumatul în locuri interzise. Acest lucru va fi sancționat cu amendă de până la 12 000 de lei pentru persoanele cu funcții de răspundere și de până la 15 000 de lei pentru persoanele juridice, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni până la un an. Se propune ca persoanele fizice care fumează în locuri interzise să fie sancționate contravențional cu amendă de până la 2 250 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.

Documentul mai conține cerințe unice pentru etichetarea tuturor produselor din tutun, inclusiv țigaretele electronice, flacoanele de reumplere și produsele din plante pentru fumat. Acestea vor trebui să conțină avertismente clare despre riscurile consumului de nicotină. Se introduc noi interdicții pentru promovarea și sponsorizarea produselor din tutun și conexe, inclusiv în jocurile video sau programele TV.

Propunerile expuse în cadrul consultărilor publice vor fi luate în considerare la definitivarea documentului. Proiectul de lege urmează a fi examinat la ședințele comisiilor permanente și, ulterior, va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

Potrivit datelor statistice, trei din zece moldoveni de vârsta adultă sunt fumători, iar mai mult de un sfert consumă zilnic produse din tutun.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med – un parteneriat exclusiv în avantajul clienților!

Anunțăm lansarea parteneriatului dintre Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med, o colaborare dedicată sănătății clienților noștri. Astfel, clienții Farmaciei Familiei beneficiază de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

Reducerea este valabilă până pe 25 noiembrie, oferind oportunitatea de a accesa o gamă variată de servicii medicale la standarde înalte de calitate.

Avangard Med este deja recunoscut pentru echipa sa de specialiști dedicați și pentru echipamentele moderne utilizate în diagnosticare și tratament, iar acum, prin parteneriatul cu Farmacia Familiei, își propune să facă accesibile aceste servicii tuturor celor care pun sănătatea pe primul loc.

Nu ratați ocazia de a vă bucura de consultații și investigații la jumătate de preț, într-un mediu sigur și profesionist! Vizitați site-ul Avanagard Med și aflați mai multe despre serviciile Centrului Medical.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard – partenerii sănătății familiei!

14 noiembrie, Farmacia Familiei măsoară gratuit glicemia/P

Măsurarea nivelului de zahăr în sânge este cea mai bună metodă de a depista la timp maladia (diabetul zaharat) și de a o trata fără a ajunge la complicații.

Farmacia Familiei va măsura GRATUIT glicemia. Orice vizitator are posibilitatea să verifice indicele de glicemie în sânge pe parcursul zilei de 14 noiembrie (în intervalul orelor 9:00 – 12:00).

Lista filialelor unde se va măsura GRATUIT glicemia:

ADRESE
Chisinau, Albisoara, 4
Chisinau, Cuza Voda, 16
Chisinau, Stefan cel Mare, 148
Chisinau, Stefan cel Mare, 67
Chisinau, Testemitanu, 21
Chisinau, Moscova 20
Chisinau, Mircea cel Batrin 41
FF, fil.Chisinau, Moscovei 5 hyperdita
Chisinau, Calea Iesilor, 2/3
Chisinau, Cuza Voda 44
Chisinau, Miorita 3-5
Chisinau, Bogdan Voievod,1/ C
Chisinau, Ginta Latina, 10
Chisinau, Hristo Botev, 6
Chisinau, Mircea cel Batrin, 10/3
Chisinau, Mircea cel Batrin, 24
Chisinau, Dacia, 23
Chisinau, Stefan cel Mare, 126
Chisinau, Dacia 49/19
Chisinau, Alba Iulia, 184/3
Chisinau, Miorita, 11
Chisinau, Socoleni, 7
Chisinau, Soseaua Hincesti, 60/4(2)
Chisinau, Dacia, 3/3
Chisinau, Traian, 23/1
Chisinau, Alba Iulia, 91
Chisinau, Albisoara, 80/10
Chisinau, Grenoble, 128/2
Chisinau, Grigore Vieru, 21
Chisinau, Igor Vieru, 13/1
Chisinau, Mircea cel Batrin, 4/6
Chisinau, Sarmizegetusa, 35
Chisinau, Tudor Vladimirescu, 10/1
Chisinau, Arborilor, 21
Chisinau, Dacia, 62
Chisinau, Mircea cel Batrin, 3
Chisinau, Moscova, 16
Chisinau, Moscova, 9/5
Chisinau, Stefan cel Mare, 6
Chisinau, Testemitanu, 3 (Kaufland)
Anenii Noi, Concilierii Nationale, 10
Balti, Bulgara, 70 (HD)
Orhei, V. Lupu. 15A
Ungheni, Nationala, 17 (HD)
Cahul, Stefan cel Mare, 24D (HD)

Vrem să te ajutăm să previi această afecțiune, de aceea timp de trei zile, 13 – 14 – 15 noiembrie, am pregătit oferte pentru tine și cei dragi. 

Te așteptăm pe 14 noiembrie în filialele Farmacia Familiei pentru a testa gratuit glicemia!

Beneficiază pînă pe 25.11.24 de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Sport la… teatru! Nou și interactiv
Articolul anterior
Cum purtăm corect o tiară? Cu ce fel de coafuri se „asortează”
Articolul următor