Cazul medicului anestezist Eugen Petraşcu nu poate lăsa indiferent pe nimeni. Eugen Petraşcu a lucrat în calitate de medic anestezist la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău. Între anii 1986-1988, bărbatul a participat la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl, iar în 1992 a fost la războiul de la Nistru. Din 1996 Eugen Petraşcu se afla înscris într-o listă a Preturii sectorului Centru a celor care trebuie să primească o locuinţă de la stat.
Deşi, conform legii, familia bărbatului trebuia asigurată cu o locuinţă de la stat, acest lucru nu s-a întâmplat! Medicul locuia cu soţia şi cei patru copii ai săi într-un spaţiu mic închiriat şi muncea la trei locuri de muncă pentru a-şi putea ajuta financiar familia.
Pe data de 7 noiembrie, Eugen Petraşcu, medicul anestezist care a salvat atâtea vieţi omeneşti şi care era capul familiei sale pe care o întreţinea financiar, a murit fiind răpus de cancer, la vârsta de 49 de ani, iar cei patru copii ai săi au rămas fără sprijinul de nădejde oferit de către tatăl lor.
Copiii minori, în vârstă de 13 ani, 8 ani, 6 ani şi respectiv 4 ani, şi mama lor se confruntă cu probleme financiare grave şi riscă în acest moment să ajungă în stradă din cauză că nu au bani nici măcar pentru a plăti locuinţa.
Într-un interviu acordat anterior presei, medicul Eugen Petraşcu, aflat pe patul de spital, declara că cel mai mult îi este frică de faptul că membrii familiei sale ar putea rămâne fără un acoperiş deasupra capului, în cazul în care el va pierde lupta cu boala.
Diagnosticat cu cancer în fază terminală, el spunea că nu mai are putere să bată pe la uşile autorităţilor.
Colegii de muncă au fost alături de Eugen Petraşcu şi au confirmat că boala de care suferea necesita cheltuieli ce nu puteau fi acoperite din salariul de medic.
Autorităţile publice locale mereu se spălau pe mâini şi spuneau că, deocamdată, nu există o soluţie pentru această categorie de persoane, însă Legea cu privire la protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la centrala atomică din Ucraina prevede dreptul de a beneficia de spaţiu locativ oferit de stat.
Mai grav, la 49 de ani, medicul, care a participat la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl, din întâmplare sau nu, a fost diagnosticat cu cancer în fază terminală, iar jumătate de an mai târziu, pe 7 noiembrie 2016 acesta a decedat.
Familia lui Eugen Petraşcu are nevoie de ajutor!
Mama copiilor cu greu se descurcă să-i crească şi să-i pună la cale pe cei patru copii, în timp ce sunt nevoiţi să achite în fiecare lună banii pentru chirie şi ar avea mare nevoie de o locuinţă a lor.
Familia Petraşcu are patru copii, toţi fiind minori, în vărstă de 13 ani, 8 ani, 6 ani şi respectiv 4 ani.
Persoanele care doresc să ajute familia medicului anestezist Eugen Petraşcu pot contacta rudele sau soţia medicului la numerele de telefon 060961144 sau 069637785.
De asemenea, pot fi donaţi bani în contul bancar deschis în acest scop, pe numele soţiei medicului, Liuba Petraşcu.
RECHIZITE BANCARE:
BC „Moldova-Agroindbank”
MD28AG000000022522853774 (MDL)
Beneficiar: Petraşcu Liubov (IDNP: 2003088018741)
Orice ajutor este binevenit, iar familia regretatului medic Eugen Petraşcu vă va fi mult recunoscătoare pentru ajutorul acordat.