Pediatrul Mihai Stratulat în această dimineață a făcut un anunț neașteptat. Acesta a anunțat printr-un mesaj pe facebook că pleacă de la clinica privată în care a lucrat până acum. Nu a dat detalii despre noua locație unde va activa, dar a precizat că va veni cu detalii peste 2 săptămâni.
„Stimati prieteni,
Va anunt prin aceasta postare ca de maine eu nu mai activez in Clinica Pediatrica!!!
O sa-mi iau o mica vacanta si am sa revin in a doua jumatate a lunii mai sa va anunt noua locatie unde ma puteti gasi” , a scris Mihai Stratulat.
Ce trebuie să mănânci în lupta cu raceala
Pentru tratamentul răcelilor și gripelor medicul poate recomanda,îin funcție de gravitate, antibiotic sau medicamente simptomatice care se eliberează fără prescripție medicală.
Pe lângă acestea, trebuie să știți că există numeroase alimente pe care le puteți consuma pentru a ajuta organismul să lupte împotriva ăacelii.
Usturoi și ceapa
Usturoiul conține un compus numit alicina – o substanță uleioasă, care îi conferă mirosul specific, dar și alte caracteristici și care are proprietăți antioxidante.
Utilizarea unor suplimente care să aibă în compoziție alicină poate fi de ajutor în prevenirea sau tratarea răcelilor.
Ceapa conține compuși antimicrobieni numiți alioni care ajută organismul în lupta cu răceala. În cazul în care aveți o răceală puternică, includeți în salate sau în alte feluri de mâncare ceapa crudă.
Carne slabă
Pentru un sistem imunitar sănătos trebuie să mențineți un aport adecvat de fier. Acest lucru îl puteți face prin consumul de carne rosie slaba, carne de peste si crustacee (in general, crustaceele ofera un tip de fier care este absorbit usor de organism).
Zincul este un alt mineral important care se găsește în carnea slabă și care servește multor funcții din organism, fiind util inclusiv în activarea celulelor albe care luptă cu infecțiile.
Suc de legume
Sucurile de legume proaspete sunt indicate mai ales atunci când suferiți de răceală, deoarece acestea au în compozitțe cantități mari de antioxidanți și alte substanțe nutritive care ajută funcția imunitară. În plus, sucurile de legume vă ajută să rămâneți hidratați.
Ceai verde
Frunzele de ceai verde conțin antioxidanți care stimulează sistemul imunitar.
Miere
Mierea calmează tusea și reduce inflamația din gaâ.
Mierea conține substanțe nutritive ce ajută funcția sistemului imunitar.
Ghimbir
Răceala poate veni însoțită de senzația de greață și de dureri de stomac.
Pentru a diminua aceste simptome puteți consuma ghimbir. Ghimbirul apără organismul de inflamație.
Banane
Bananele sunt tolerate ușor de stomac. Acestea sunt indicate pentru ameliorarea simptomelor de greață, vărsături și diaree – manifestări care însoțesc răceală (mai ales în cazul copiilor).
Bananele conțin mult potasiu, fibre, magneziu și zinc – substanțe foarte importante pentru funcția sistemului imunitar.
Bananele sunt incluse adesea în dietele de recuperare, după răceli puternice care au fost insoțite de tulburări gastrointestinale.
Morcov
Cartofi dulciCartofii dulci sunt cele mai bune surse de beta-caroten (o forma a vitaminei A).Organismul are nevoie de beta-caroten pentru a produce suficiente celule albe in sange care sa lupte impotriva infectiei.Puteti include in mesele zilnice cartofii dulci, copti sau fierti.
IaurtIaurtul contine probiotice – bacterii sanatoase care se gasesc in mod natural in flora intestinala.Consumul de iaurt a fost asociat cu imbunatatirea functiei sistemului imunitar si cu reducerea simptomelor de raceala care sunt insotite si de tulburari intestinale.Puteti adauga miere in iaurt pentru a maximiza eficacitatea iaurtului in tratarea racelii.
Peste 10.000 de cazuri de infecții respiratorii acute, într-o singură săptămână
Aproape 10 300 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare au fost înregistrate în perioada 10-16 februarie. Circa 60% dintre ele au fost la copii. Agenția Națională pentru Sănătate Publică precizează că morbiditatea s-a manifestat la un nivel de intensitate medie, însă este cu 7% mai mult față de săptămâna precedentă, transmite IPN.
Potrivit datelor ANSP, pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 390 de cazuri de gripă sezonieră, atestându-se o creștere cu 20% în comparație cu săptămâna precedentă. Cele mai multe cazuri de gripă – 285 la număr – au fost în municipiul Chișinău. De la începutul perioadei de monitorizare, 30 septembrie 2024- 16 februarie 2025, au fost înregistrate 2025 de cazuri de gripă.
Totodată, în perioada 10-16 februarie, au fost raportate patru cazuri de COVID-19, în descreștere cu 43% comparativ cu săptămâna precedentă. La copii de până la 14 ani a fost raportat un caz.
În context, specialiștii în sănătate publică recomandă populației respectarea distanței fizice, a igienei personale și dezinfecției mâinilor. De asemenea, este indicată adresarea la medic la apariția simptoamelor compatibile cu gripa și infecțiile respiratorii, precum și evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor în transport și în locurile aglomerate.
Mai mulți moldoveni întorși din vacanță de la Bukovel, depistați cu rujeolă
Mai multe cazuri de rujeolă în rândul cetățenilor care se întorc din vacanța din Bukovel, Ucraina, sunt înregistrate în ultima perioadă. Precizarea a fost făcută de Vladimir Bolocan, șeful-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială Chișinău, care a precizat că un asemenea focar a fost înregistrat într-o familie nevaccinată. Un copil a fost confirmat cu rujeolă, iar tatăl său prezintă simptomele caracteristice bolii, scrie realitatea.md.
„Vreau să atenționez că după mai multe ture de odihnă ale cetățenilor noștri într-o regiune vestită din Ucraina, în munți, acum deja avem semnalate la întoarcere cazuri de rujeolă în cadrul familiilor nevaccinate.
Săptămâna trecută a fost raportat un astfel de focar familial, în care copilul deja a fost confirmat cu rujeolă și tatăl, având simptome de rujeolă cel mai probabil, așteptăm rezultatele finale.
Amintim despre vaccinare și amintim despre faptul că dacă apar simptome legate de creșterea bruscă e febrei, erupții cutanate, imediat părinții să se adreseze la medic, să nu se ocupe cu autotratamentul pentru că amalgamul virușilor care circulă acum este destul de divers și fiecare caz trebuie consultat cu medicul de familie sau pediatru”, a conchis Vladimir Bolocan.
Rujeola este o infecție cu grad înalt de contagiozitate, iar părinții sunt îndrumați să-și vaccineze copiii, deoarece vaccinarea este unicul mijloc de protecție sigură contra rujeolei, precum și a altor boli infecțioase, iar apartenenţa la o confesiune religioasă, naţionalitate, sau etnie nu ne protejează de boală.
Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.