Produsele din carne de porc vândute de un lanţ de supermarketuri din Marea Britanie ar putea să fi infectat mii de persoane cu virusul care provoacă hepatita E, potrivit unor oficiali britanici ai sănătăţii publice, citaţi de The Independent.
Cercetătorii din domeniul Sănătăţii Publice din Marea Britanie încearcă să stabilească o legătură între îmbolnăvirea a 60 de persoane cu hepatită E, după ce au descoperit că aceştia mâncaseră produse din carne, vândute de acelaşi lanţ de magazine, raportează mediafax.ro.
Investigaţia a avut loc între 2014 şi 2016. Pe parcursul anchetei s-a descoperit că între 150.000 şi 200.000 de britanici sunt infectaţi cu hepatita E în fiecare an.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Propria marcă de produse din carne a unui lanţ de supermaketuri, al cărui nume nu a fost făcut încă public, a fost în mod semnificativ asociată cu infecţia de hepatită E, produsele respective conţinând virusul. Deşi porcii din Marea Britanie nu au fost testaţi pozitiv cu virusul hepatitei E, acesta a fost detectat în produse din carne ce proveneau din Olanda şi Germania, dar şi alte state din Europa continentală.
Virusul hepatitei E se transmite în mod similar cu cel al hepatitei de tip A, pe cale fecala-orală: prin consumul unor surse contaminate de apă sau a alimentelor care au fost atinse de mâini contaminate.
Focarele de infecție cu acest tip de hepatită au fost înregistrate în mai multe zone ale lumii, dar mai ales în sudul Asiei, Africa și America Centrală, zone în care condițiile de salubritate sunt improprii.
Hepatita E a fost rar întâlnită în Marea Britanie, în trecut, dar în prezent este întâlnită și în această țară. Boala evoluează în general ușor, cu excepția cazului în care au fost deja diagnosticate și alte afecțiuni concomitente ale ficatului. Boala este una acută și de obicei nu conduce la cronicizare, vindecarea având loc în proporție de 99%.