Mitul despre consumul celor doi litri de apă pe zi. Câtă apă trebuie să bem de fapt?

Pentru o viață sănătoasă, este recomandat consumul a doi litri de apă pe zi. Potrivit oamenilor de știință, această regulă nu este valabilă în cazul majorității, relatează The Guardian.

Consumul a opt pahare de apă pe zi, echivalentul a doi litri, este o regulă universal valabilă, care apare adesea în ghidurile de sănătate. Cu toate acestea, cel mai riguros studiu de până acum privind consumul de apă, relevă faptul că oamenii au nevoie de cantități diferite in funcție de vârstă, metabolism, ocupație și alte caracteristici. Cercetarea arată că majoritatea oamenilor au nevoie doar de aproximativ 1,5 până la 1,8 litri pe zi, mai puțin decât cei doi litri recomandați în mod obișnuit.

Yosuke Yamada, de la Institutul Național de Inovare Biomedicală, Sănătate și Nutriție din Japonia susține că informația privind consumul necesar de apă nu are baze științifice. „Recomandarea actuală nu este susținută deloc din punct de vedere științific. Majoritatea oamenilor de știință nu sunt siguri de unde provine această recomandare“, a declarat specialistul citat de The Guardian.

Estimările anterioare ale necesarului de apă au avut tendința de a ignora conținutul de apă din alimente, care poate contribui într-o proporție substanțială la aportul general.

Apa din alimente

„Dacă mâncați doar pâine, șuncă și ouă, nu veți obține prea multă apă din alimente, dar dacă mâncați carne, legume, pește și orez, puteți obține aproximativ 50% din necesarul de apă numai din alimente“, a declarat Yamada.

Studiul publicat în revista „Science“, a fost efectuat pe 5.604 persoane din 23 de țări. În cadrul cercetării, oamenii au băut câte un pahar de apă în care unii atomi de hidrogen au fost înlocuiți cu deuteriu, un izotop stabil al hidrogenului, care se găsește în mod natural în corpul uman.

Rata de eliminare a deuteriului din corp arată cât de repede este eliminată apa din organism. Studiul a constatat că rezultatele variază foarte mult în funcție de vârstă, sex, nivelul de activitate și mediul înconjurător. Cei care trăiesc în zone cu climă caldă și umedă sau la altitudini mari, precum și sportivii, femeile însărcinate sau cele care alăptează trebuie să consume mai multă apă.

Consumarea energiei prin activități fizice este cel mai important factor în ceea ce privește circuitul apei în organism (apa băută și apa eliminată). Cele mai mari valori au fost observate la bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, cu o medie de 4,2 litri pe zi. Această valoare a scăzut odată cu vârsta, ajungând la o medie de 2,5 litri pe zi la bărbații cu vârsta de 90 de ani.

Femeile cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani au avut o medie de 3,3 litri, care a scăzut la 2,5 litri până la vârsta de 90 de ani. Sportivii au un circuit al apei în organism cu aproximativ un litru mai mare decât persoanele care nu fac sport

„Acest studiu arată că opt pahare de apă, aproximativ doi litri pe zi, reprezintă o cantitate prea mare pentru majoritatea oamenilor, în majoritatea situațiilor, iar o regulă unică pentru consumul de apă nu este susținută de aceste date“, a declarat profesorul John Speakman de la Universitatea din Aberdeen, coautor al studiului.

„Cred că este o recomandare pe care mulți oameni pur și simplu o ignoră și urmează ceea ce le spune corpul lor“, a completat Speakman.

Caz de rabie la bovine la Anenii Noi

În perioada 05.09.2024 – 11.09.2024, pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat un caz de rabie la bovină, localitatea Puhăceni, raionul Anenii Noi, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cadavrul bovinei afectate a fost distrus prin incinerare, iarresturile rezultate – înhumate.

”Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor întreprinde toate activitățile de control și de eradicare a focarului de boală, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 174/2023 privind măsurile de prevenire și control al rabiei la animale. ”, se arată într-un comunicat.

COVID-19: Un copil în stare gravă

În municipiul Chișinău se atestă o scădere a infecției COVID-19. Despre asta a anunțat șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative de astăzi a serviciilor municipale, transmite Știri.md.

„Cu privire la situația epidemiologică, se atestă scăderea infecției COVID-19, lucru care l-am anticipat atunci când am anunțat deschiderea secției COVID-19 în cadrul Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie. Acum, în această instituție, în secția nouă deschisă, sunt internați 16 pacienți. Copiii avem internați 12, un copil în stare gravă, 11 în stare medie. În cadrul Maternității municipale numărul 2 avem două gravide în stare medie, diagnosticate cu COVID-19”, a declarat Vladimir Bolocan.

Potrivit ultimelor date anunțate de ANSP, în perioada 2-8 septembrie, au fost înregistrate 1.542 de cazuri de COVID-19, dintre care 273 de cazuri în regiunea transnistreană.

O tehnologie de anestezie care va revoluționa medicina

O nouă tehnologie creată de cercetători israelieni are potenţialul de a îmbunătăţi modul în care medicii evaluează starea pacienţilor aflaţi sub anestezie, în timpul somnului sau la terapie intensivă, scrie doctorulzilei.ro.

Mai exact, este vorba de o tehnologie noninvazivă ce le permite medicilor să monitorizeze mişcarea ochilor şi nivelul de dilatare al pupilelor pacienţilor chiar şi când aceştia au ochii închişi, oferind şansele de răspuns clinic pentru pacienţii aflaţi în condiţii de comă, indusă sau nu, somn etc.

Dilatarea pupilelor, procesul prin care pupilele se extind pentru a permite ca mai multă lumină să pătrundă în ochi, poate oferi date extrem de importante cu privire la starea fiziologică a pacienţilor. Dimensiunea pupilei fluctuează nu numai ca răspuns la lumină dar şi ca reacţie la stimuli emoţionali sau fizici, cum ar fi durerea sau evenimente neaşteptate.

Aceste schimbări sunt coordonate de sistemul nervos vegetativ, care pregăteşte reacţia organismului la stimuli externi. Însă, până în prezent, monitorizarea acestor schimbări era posibilă doar atunci când pacienţii aveau ochii deschişi.

Pupilele pot fi monitorizate și dacă pacienții au ochii închiși

O echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv, coordonată de studentul doctoral Omer Ben Barak-Dror şi supervizată de prof. Yuval Nir şi de prof. Israel Ganot, a demonstrat că schimbările dimensiunii pupilelor şi direcţiei privirii pot fi monitorizate fără ca pacientul să aibă ochii deschişi. Concluziile lor au fost publicate recent în jurnalul Communications Medicine.

Căsătorie în străinătate: Cetățenii moldoveni au nevoie și de un certificat de capacitate matrimonială
Articolul anterior
Un individ din Soroca și-a ucis în bătaie propria mamă. Ce pedeapsă a primit
Articolul următor