Mitul despre consumul celor doi litri de apă pe zi. Câtă apă trebuie să bem de fapt?

Pentru o viață sănătoasă, este recomandat consumul a doi litri de apă pe zi. Potrivit oamenilor de știință, această regulă nu este valabilă în cazul majorității, relatează The Guardian.

Consumul a opt pahare de apă pe zi, echivalentul a doi litri, este o regulă universal valabilă, care apare adesea în ghidurile de sănătate. Cu toate acestea, cel mai riguros studiu de până acum privind consumul de apă, relevă faptul că oamenii au nevoie de cantități diferite in funcție de vârstă, metabolism, ocupație și alte caracteristici. Cercetarea arată că majoritatea oamenilor au nevoie doar de aproximativ 1,5 până la 1,8 litri pe zi, mai puțin decât cei doi litri recomandați în mod obișnuit.

Yosuke Yamada, de la Institutul Național de Inovare Biomedicală, Sănătate și Nutriție din Japonia susține că informația privind consumul necesar de apă nu are baze științifice. „Recomandarea actuală nu este susținută deloc din punct de vedere științific. Majoritatea oamenilor de știință nu sunt siguri de unde provine această recomandare“, a declarat specialistul citat de The Guardian.

Estimările anterioare ale necesarului de apă au avut tendința de a ignora conținutul de apă din alimente, care poate contribui într-o proporție substanțială la aportul general.

Apa din alimente

„Dacă mâncați doar pâine, șuncă și ouă, nu veți obține prea multă apă din alimente, dar dacă mâncați carne, legume, pește și orez, puteți obține aproximativ 50% din necesarul de apă numai din alimente“, a declarat Yamada.

Studiul publicat în revista „Science“, a fost efectuat pe 5.604 persoane din 23 de țări. În cadrul cercetării, oamenii au băut câte un pahar de apă în care unii atomi de hidrogen au fost înlocuiți cu deuteriu, un izotop stabil al hidrogenului, care se găsește în mod natural în corpul uman.

Rata de eliminare a deuteriului din corp arată cât de repede este eliminată apa din organism. Studiul a constatat că rezultatele variază foarte mult în funcție de vârstă, sex, nivelul de activitate și mediul înconjurător. Cei care trăiesc în zone cu climă caldă și umedă sau la altitudini mari, precum și sportivii, femeile însărcinate sau cele care alăptează trebuie să consume mai multă apă.

Consumarea energiei prin activități fizice este cel mai important factor în ceea ce privește circuitul apei în organism (apa băută și apa eliminată). Cele mai mari valori au fost observate la bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, cu o medie de 4,2 litri pe zi. Această valoare a scăzut odată cu vârsta, ajungând la o medie de 2,5 litri pe zi la bărbații cu vârsta de 90 de ani.

Femeile cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani au avut o medie de 3,3 litri, care a scăzut la 2,5 litri până la vârsta de 90 de ani. Sportivii au un circuit al apei în organism cu aproximativ un litru mai mare decât persoanele care nu fac sport

„Acest studiu arată că opt pahare de apă, aproximativ doi litri pe zi, reprezintă o cantitate prea mare pentru majoritatea oamenilor, în majoritatea situațiilor, iar o regulă unică pentru consumul de apă nu este susținută de aceste date“, a declarat profesorul John Speakman de la Universitatea din Aberdeen, coautor al studiului.

„Cred că este o recomandare pe care mulți oameni pur și simplu o ignoră și urmează ceea ce le spune corpul lor“, a completat Speakman.

Fumatul, interzis în mai multe locuri și amenzi până la 15 000 de lei

Lista locurilor în care este interzis fumatul va fi extinsă. Vor fi incluse terenurile de sport, parcurile acvatice sau zonele din preajma piscinelor. Un proiect de lege care conține măsuri pentru combaterea și prevenirea fumatului a fost supus consultărilor publice la Parlament, transmite IPN.

Autorii documentului propun amenzi mai mari atât pentru comercializarea produselor din tutun în locuri interzise sau minorilor, precum și pentru persoanele care utilizează aceste produse în locuri interzise. Astfel, persoanele care vor comercializa aceste produse minorilor sau nu vor verifica vârsta cumpărătorului vor risca amenzi între 8 750 și 10 000 de lei, precizează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

La fel, amenzi mai dure vor fi aplicate persoanelor juridice care vor admite fumatul în locuri interzise. Acest lucru va fi sancționat cu amendă de până la 12 000 de lei pentru persoanele cu funcții de răspundere și de până la 15 000 de lei pentru persoanele juridice, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni până la un an. Se propune ca persoanele fizice care fumează în locuri interzise să fie sancționate contravențional cu amendă de până la 2 250 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.

Documentul mai conține cerințe unice pentru etichetarea tuturor produselor din tutun, inclusiv țigaretele electronice, flacoanele de reumplere și produsele din plante pentru fumat. Acestea vor trebui să conțină avertismente clare despre riscurile consumului de nicotină. Se introduc noi interdicții pentru promovarea și sponsorizarea produselor din tutun și conexe, inclusiv în jocurile video sau programele TV.

Propunerile expuse în cadrul consultărilor publice vor fi luate în considerare la definitivarea documentului. Proiectul de lege urmează a fi examinat la ședințele comisiilor permanente și, ulterior, va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

Potrivit datelor statistice, trei din zece moldoveni de vârsta adultă sunt fumători, iar mai mult de un sfert consumă zilnic produse din tutun.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med – un parteneriat exclusiv în avantajul clienților!

Anunțăm lansarea parteneriatului dintre Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med, o colaborare dedicată sănătății clienților noștri. Astfel, clienții Farmaciei Familiei beneficiază de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

Reducerea este valabilă până pe 25 noiembrie, oferind oportunitatea de a accesa o gamă variată de servicii medicale la standarde înalte de calitate.

Avangard Med este deja recunoscut pentru echipa sa de specialiști dedicați și pentru echipamentele moderne utilizate în diagnosticare și tratament, iar acum, prin parteneriatul cu Farmacia Familiei, își propune să facă accesibile aceste servicii tuturor celor care pun sănătatea pe primul loc.

Nu ratați ocazia de a vă bucura de consultații și investigații la jumătate de preț, într-un mediu sigur și profesionist! Vizitați site-ul Avanagard Med și aflați mai multe despre serviciile Centrului Medical.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard – partenerii sănătății familiei!

14 noiembrie, Farmacia Familiei măsoară gratuit glicemia/P

Măsurarea nivelului de zahăr în sânge este cea mai bună metodă de a depista la timp maladia (diabetul zaharat) și de a o trata fără a ajunge la complicații.

Farmacia Familiei va măsura GRATUIT glicemia. Orice vizitator are posibilitatea să verifice indicele de glicemie în sânge pe parcursul zilei de 14 noiembrie (în intervalul orelor 9:00 – 12:00).

Lista filialelor unde se va măsura GRATUIT glicemia:

ADRESE
Chisinau, Albisoara, 4
Chisinau, Cuza Voda, 16
Chisinau, Stefan cel Mare, 148
Chisinau, Stefan cel Mare, 67
Chisinau, Testemitanu, 21
Chisinau, Moscova 20
Chisinau, Mircea cel Batrin 41
FF, fil.Chisinau, Moscovei 5 hyperdita
Chisinau, Calea Iesilor, 2/3
Chisinau, Cuza Voda 44
Chisinau, Miorita 3-5
Chisinau, Bogdan Voievod,1/ C
Chisinau, Ginta Latina, 10
Chisinau, Hristo Botev, 6
Chisinau, Mircea cel Batrin, 10/3
Chisinau, Mircea cel Batrin, 24
Chisinau, Dacia, 23
Chisinau, Stefan cel Mare, 126
Chisinau, Dacia 49/19
Chisinau, Alba Iulia, 184/3
Chisinau, Miorita, 11
Chisinau, Socoleni, 7
Chisinau, Soseaua Hincesti, 60/4(2)
Chisinau, Dacia, 3/3
Chisinau, Traian, 23/1
Chisinau, Alba Iulia, 91
Chisinau, Albisoara, 80/10
Chisinau, Grenoble, 128/2
Chisinau, Grigore Vieru, 21
Chisinau, Igor Vieru, 13/1
Chisinau, Mircea cel Batrin, 4/6
Chisinau, Sarmizegetusa, 35
Chisinau, Tudor Vladimirescu, 10/1
Chisinau, Arborilor, 21
Chisinau, Dacia, 62
Chisinau, Mircea cel Batrin, 3
Chisinau, Moscova, 16
Chisinau, Moscova, 9/5
Chisinau, Stefan cel Mare, 6
Chisinau, Testemitanu, 3 (Kaufland)
Anenii Noi, Concilierii Nationale, 10
Balti, Bulgara, 70 (HD)
Orhei, V. Lupu. 15A
Ungheni, Nationala, 17 (HD)
Cahul, Stefan cel Mare, 24D (HD)

Vrem să te ajutăm să previi această afecțiune, de aceea timp de trei zile, 13 – 14 – 15 noiembrie, am pregătit oferte pentru tine și cei dragi. 

Te așteptăm pe 14 noiembrie în filialele Farmacia Familiei pentru a testa gratuit glicemia!

Beneficiază pînă pe 25.11.24 de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Căsătorie în străinătate: Cetățenii moldoveni au nevoie și de un certificat de capacitate matrimonială
Articolul anterior
Un individ din Soroca și-a ucis în bătaie propria mamă. Ce pedeapsă a primit
Articolul următor