Moldovenii fac abuz de antibiotice, ceea ce a dus la rezistenţa infecţiilor faţă de acest preparat

Moldovenii sunt tot mai vulnerabili în fața microorganismelor/bacteriilor rezistente la tratamentul cu antibiotice pentru că preparatele pot fi procurate fără prescripția medicului. Situația epidemiologică este la fel ca în urmă cu un an, când OMS arata că Republica Moldova se numără printre cele 19 ţări în care antibioticele pot fi procurate fără prescripția medicului și fără un diagnostic stabilit.

646x404

„Momentan, piața de consum a antibioticelor este foarte prost reglementată, pentru că în farmacii se pot cumpăra medicamente fără prescriere medicală și persoana poate face abuz sau folosi fără argumentare medicală acest medicament”, afirmă dr. Radu Cojocaru, directorul adjunct pe probleme de laborator al Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), scrie www.mednews.md

Datele colectate timp de un an de către specialiștii în sănătatea publică din țară arată că peste 25% din tulpinile infecțiilor care se tratează cu antibiotice sunt rezistente la aceste preparate, iar moldovenii se află în topul de rezistență la tratamentul cu antibiotice conform gradației simbolice a OMS privind fenomenul.

„Pentru multe preparate care se indică empiric de către medic, înainte ca să fie stabilit exact diagnosticul, o tactică uzuală mai ales în cazuri de meningită, infecții septice, fenomenul de rezistență a infecțiilor la moldoveni este în creștere. Acest fapt duce la ineficiența tratamentului, iar în unele cazuri chiar și la decese”, explică dr. Radu Cojocaru impactul fenomenului de automedicație cu antibiotice în rândurile populației noastre.

Cu toate acestea, responsabilii de la CNSP recomandă medicilor pentru a reduce utilizarea inutilă de antibiotice, să apeleze constat la recoltarea pe eşantioane microbiologice înainte de iniţierea terapiei empirice cu antibiotice, să monitorizeze rezultatele culturilor şi să ajusteze tratamentul cu antibiotic pe baza rezultatelor. Iar consultaţia microbiologilor şi farmaciştilor poate avea ca rezultat practici mai bune de prescriere a antibioticelor şi diminuarea rezistenţei la antibiotice. Pe de altă parte, specialiștii în sănătatea publică atenționează repetat pacienții, până la apartiția unui set de acte normative punitive de elaborarea căruia este responsabil Ministerul Sănătății, să renunțe la automedicație și să urmeze cu strictețe schema de tratament prescrisă de medic.

Sursa: www.mednews.md

Țigările electronice provoacă mai multă inflamație în plămâni decât cele obișnuite

Potrivit unui nou studiu de la Universitatea din Pennsylvania, persoanele care vapează sunt mai expuse riscului de inflamare a plămânilor decât dacă ar fi fumat țigări normale, scrie Fox4News citat de stiirileprotv.ro.

Potrivit studiului, publicat pe 1 ianuarie, în Journal of Nuclear Medicine, cercetătorii au descoperit mult mai multă inflamație în plămânii persoanelor care au folosit țigări electronice decât a celor care fumează țigări obișnuite și nefumători.

„Găsim dovezi că utilizarea [țigărilor electronice] provoacă un răspuns inflamator unic în plămâni”, au scris cercetătorii în studiu.

Cercetătorii spun că oamenii care vapează au un set unic de factori de risc care îi deosebesc de fumătorii obișnuiți. Autorii studiului avertizează că vapatul în special poate „provoca inflamații pulmonare și crește riscul de boli pulmonare”.

Este primul studiu de acest gen care oferă dovezi că vaparea e-lichidelor creează un răspuns unic și dăunător în organism, care nu este la fel de întâlnit la fumătorii obișnuiți.

Vapingul nu ar trebui să fie mai bun decât țigările?

Țigările electronice au apărut pentru prima dată în SUA în urmă cu mai bine de un deceniu, cu promisiunea de a oferi fumătorilor o alternativă mai puțin dăunătoare. Dispozitivele încălzesc o soluție de nicotină într-un vapor care este inhalat, ocolind multe dintre substanțele chimice toxice produse de arderea tutunului.

Dar studiile au ajuns la rezultate contradictorii cu privire la faptul dacă ajută cu adevărat fumătorii să renunțe la obicei. Și eforturile FDA (Food and Drug Administration) de a se pronunța asupra produselor de vaping au fost încetinite în mod repetat de lobby-ul industriei și de interesele politice concurente.

Piața vapingului a crescut și include sute de companii care vând o gamă largă de dispozitive și soluții de nicotină în diferite arome.

Numărul îmbolnăvirilor de gripă și viroze, în scădere în ultima săptămână

În Moldova se atestă o descreștere continuă a numărului cazurilor de infecții respiratorii acute. În perioada 23 – 29 ianuarie, informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), pe întreg teritoriul țării au fost înregistrate alte 103 cazuri noi de gripă sezonieră, 57 din numărul total de bolnavi fiind spitalizați, scrie n4.md.

Ca și anterior, cele mai multe cazuri de gripă sezonieră, 69, au fost înregistrate în municipiul Chișinău.

De asemenea, informăm că, în săptămâna 23–29 ianuarie, nu au fost înregistrate cazuri de deces.

Astfel, de la începutul perioadei de monitorizare, adică din 3 octombrie 2022, au fost înregistrate în total 1.377 de cazuri de gripă, 171.202 cazuri de infecții acute ale căilor superioare și 7.203 cazuri de infecții respiratorii acute severe.

ANSP recomandă populației respectarea în continuare a măsurilor de profilaxie nespecifică, iar instituțiilor medicale: monitorizarea şi evaluarea permanentă a situaţiei epidemiologice prin gripă.

Amintim că, în țară continuă procesul de imunizare împotriva gripei, iar vaccinul respectiv poate fi utilizat simultan cu vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2.

Mesajul unui medic ginecolog după ce a consultat o pacientă: ,,Veniți la consultație sau măcar palpați-vă sânii singure și veniți dacă simțiți ceva în neregulă!”

Un nou avertisment legat de cancerul mamar vine din partea unui medic ginecolog, după ce acesta a consultat o pacientă grav bolnavă. Dr. Irinel Giuvelea este medic specialist obstetrică-ginecologie la una din cele mai mari clinici private din București. Impresionată de o pacientă, ea a postat pe Facebook un mesaj pe care toate femeile ar trebui să-l vadă.

”Am consultat acum o doamnă în vârstă de 50 de ani cu un cancer la un sân și metastaze generalizate, plămâni, ficat, oase, cerebral. N-aș vrea să descriu cum arată, cum respiră sau cum se mișcă din cauza durerilor… Îngrozitor este prea puțin spus. I-am făcut un papanicolau și în timp ce-i recoltam mă gândeam dacă mai apuc să o văd să-i interpretez rezultatul… După ce a ieșit din cabinet m-am dat cu capul la propriu vreo 20 de minute de cel mai apropiat perete. Doamnelor, cancerul la sân există și se moare din cauza lui chiar și la vârste tinere… Veniți la consultație sau măcar palpați-vă sânii singure și veniți dacă simțiți ceva în neregulă!”, scrie dr. Giuvelea pe o rețea socială.

Care sunt simptomele cancerului la sân

  • Un nodul la sân, care se simte la palpare ca o zona îngroșată sau diferită de țesutul din jur.
  • Schimbări ale sânului – dimensiune, formă.
  • Schimbări în aspectul pielii de la nivelul sânului.
  • Schimbări în aspectul mameloanelor.
  • Schimbpri la nivelul areolei mamare – pielea se ”cojește”, este uscată, etc.
  • Scurgeri mamelonare

Din păcate, aceste semne apar, de cele mai multe ori, în stadii avansate ale bolii. De aceea este important ca fiecare femeie să-și facă periodic analizele de screening recomandate în funcție de vârstă.

Cum se face screeningul cancerului de sân

Există cazuri când sunt necesare analize mai amănunțite – de exemplu, atunci când femeia are un istoric familial de cancer la sân. Dar în general, medicii recomandă ca screening-ul cancerului la sân să fie făcut astfel:

  • Între 20 și 30 de ani – un control anual.
  • Între 30 și 40 de ani – un control anual și o ecografie mamara anual.
  • Intre 40 si 50 de ani – un control anual și o mamografie bilaterală anual.
  • Dupa 50 de ani – un control anual și o mamografie bilaterală anual.

sursa

Gabriela Ciubară, despre tendințele toamnă-iarnă 2015-2016!
Articolul anterior
Un pompier a primit „chipul” unui tânăr de 26 de ani. Iată cum arată
Articolul următor