Moldovenii fac abuz de antibiotice, ceea ce a dus la rezistenţa infecţiilor faţă de acest preparat

Moldovenii sunt tot mai vulnerabili în fața microorganismelor/bacteriilor rezistente la tratamentul cu antibiotice pentru că preparatele pot fi procurate fără prescripția medicului. Situația epidemiologică este la fel ca în urmă cu un an, când OMS arata că Republica Moldova se numără printre cele 19 ţări în care antibioticele pot fi procurate fără prescripția medicului și fără un diagnostic stabilit.

646x404

„Momentan, piața de consum a antibioticelor este foarte prost reglementată, pentru că în farmacii se pot cumpăra medicamente fără prescriere medicală și persoana poate face abuz sau folosi fără argumentare medicală acest medicament”, afirmă dr. Radu Cojocaru, directorul adjunct pe probleme de laborator al Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), scrie www.mednews.md

Datele colectate timp de un an de către specialiștii în sănătatea publică din țară arată că peste 25% din tulpinile infecțiilor care se tratează cu antibiotice sunt rezistente la aceste preparate, iar moldovenii se află în topul de rezistență la tratamentul cu antibiotice conform gradației simbolice a OMS privind fenomenul.

„Pentru multe preparate care se indică empiric de către medic, înainte ca să fie stabilit exact diagnosticul, o tactică uzuală mai ales în cazuri de meningită, infecții septice, fenomenul de rezistență a infecțiilor la moldoveni este în creștere. Acest fapt duce la ineficiența tratamentului, iar în unele cazuri chiar și la decese”, explică dr. Radu Cojocaru impactul fenomenului de automedicație cu antibiotice în rândurile populației noastre.

Cu toate acestea, responsabilii de la CNSP recomandă medicilor pentru a reduce utilizarea inutilă de antibiotice, să apeleze constat la recoltarea pe eşantioane microbiologice înainte de iniţierea terapiei empirice cu antibiotice, să monitorizeze rezultatele culturilor şi să ajusteze tratamentul cu antibiotic pe baza rezultatelor. Iar consultaţia microbiologilor şi farmaciştilor poate avea ca rezultat practici mai bune de prescriere a antibioticelor şi diminuarea rezistenţei la antibiotice. Pe de altă parte, specialiștii în sănătatea publică atenționează repetat pacienții, până la apartiția unui set de acte normative punitive de elaborarea căruia este responsabil Ministerul Sănătății, să renunțe la automedicație și să urmeze cu strictețe schema de tratament prescrisă de medic.

Sursa: www.mednews.md

Intervenție chirurgicală, realizată în premieră în Republica Moldova! Despre ce este vorba

O intervenție chirurgicală a fost realizată în premieră în Republica Moldova. Este vorba despre esofagoplastie prin abord miniminvaziv, operația fiind efectuată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Potrivit reprezentanților instituției medicale, echipa operatorie a fost compusă din colegi de peste hotare, asistați de chirurgii SCR. Intervenția a durat peste 7 ore, iar pacientul a fost un bărbat de 56 de ani, scrie newtv.md.

„Acest tip de intervenții le efectuăm și noi de mult timp, însă prin metode clasice. În cazul dat, colegul nostru din România, a efectuată această intervenție prin metoda laparoscopică, toracoscopică. A fost o primă intervenție efectuată în acest mod la noi în țară”, a menționat Alexandru Toma, șeful secției Chirurgia Toracică.

Plastia de esofag este o intervenție chirurgicală care are scopul de a reconstrui esofagul prin înlocuirea unei părți a acestuia cu țesut din alte regiuni ale corpului.

Pacientul a fost deja externat și se simte bine.

Intervenția a avut loc în cadrul Conferinței științifico-practice cu participare internațională: Complicațiile bolii de reflux gastroesofagian, ce s-a desfășurat în perioada 20-21 septembrie în cadrul instituției.

Verifică VEDEREA GRATUIT în perioada 10 – 13 Octombrie în incinta CC MallDova

Datorită succesului campaniei expres-testarea vederii din primăvara, anul curent, unde aproximativ 5 000 de persoane au beneficiat de testare, am decis să prelungim această inițiativă și în luna Octombrie, celebrând astfel ZIUA MONDIALĂ A VEDERII.

Astfel, Optica Familiei (Farmacia Familiei) organizează, în perioada 10-13 octombrie, în incinta Shopping Malldova, Campania de Screening GRATUIT a Vederii.

Timp de patru zile, de la orele 12:00-20:00, specialiști optometriști și medici oftalmologi de înaltă calificare, vor face un screening oftalmologic, GRATUIT, cu ajutorul echipamentelor moderne.

Această campanie are ca scop depistarea la timp a deficiențelor de vedere și prevenirea dezvoltării lor ulterioare atât la copii cu vârsta de la 3 ani, cât și la adulți. Mai mult, pe lângă screening-ul propriu-zis, în cadrul campaniei, oamenii vor fi informați cum să-și protejeze vederea, dar și despre importanța examinărilor oculare regulat, de către un medic oftalmolog.

Fii cu un pas înaintea tulburărilor de vedere, vino la un Screening Oftalmologic GRATUIT! Ține-ți minte că diagnosticul timpuriu şi tratamentul corect sunt esenţiale pentru sănătatea ochilor.

Campania „Puterea Omeniei” s-a finalizat cu succes!

Farmacia Familiei, în colaborare cu Asociația „Viață Fără Leucemie”, anunță finalizarea cu succes a campaniei dedicate sprijinirii copiilor afectați de cancer – „Puterea Omeniei„. Această inițiativă, care a mobilizat peste 50.000 de oameni din întreaga țară, a reușit să adune suma impresionantă de 527.890 de lei.

Fondurile colectate vor fi folosite pentru a oferi sprijin vital copiilor aflați în lupta lor cu această boală cruntă. Datorită clienților Farmaciei Familiei și Dita Hyper Farmacie, voluntarilor, vom putea oferi tratamente esențiale, îngrijiri medicale specializate și sprijin emoțional celor care au cea mai mare nevoie.

„Suntem recunoscători tuturor celor care au răspuns apelului nostru și au ales să fie alături de noi în această misiune. Împreună, am demonstrat că solidaritatea poate schimba destine și poate oferi speranță,” a declarat directoarea AO Viața fără leucemie. „Acești copii merită tot sprijinul nostru, iar prin această campanie, am reușit să facem un pas important în sprijinul luptei lor pentru viață.”

Farmacia Familiei și Asociația „Viață Fără Leucemie” își propun să continue eforturile comune, asigurându-se că tot mai mulți copii primesc șansa la un viitor mai sănătos.

Gabriela Ciubară, despre tendințele toamnă-iarnă 2015-2016!
Articolul anterior
Un pompier a primit „chipul” unui tânăr de 26 de ani. Iată cum arată
Articolul următor