O companie farmaceutică produce supozitoare vaginale cu canabis!

Canabisul, sau cânepa indiană, este o plantă aromatică ce conţine substanţa psihoactivă THC, sau tetrahydrocanabinol. Mai multe cercetări au constatat că acesta ar putea fi folosit ca medicament, întrucât cânepa conţine substanțe active capabile să reducă senzaţia de greaţă şi vomă, să stimuleze apetitul, să scadă presiunea intraoculară, să manifeste efect sedativ, miorelaxant, analgezic.

separator

new-cannabis-capsule-effective-that-it-is-replacing-big-pharma-painkillers-600x313

Iată că o companie farmaceutică americană, Foria Relief Company, a început deja să producă supozitoare vaginale cu canabis.

Reprezentanţii companiei susţin că acesta este un produs naturist, nu unul chimic sintetic, şi combate crampele menstruale la femei atunci când sunt introduse în organism pe cale intravaginală. Aceştia mai spun, că, de fapt, au mizat pe proprietăţile cânepei de a alina durerile şi a relaxa muşchii atunci când au purces la fabricarea medicamentului. În plus, susţin farmaciştii, modalitatea de administrare şi doza mică de canabis în supozitoare lipseşte medicamentul de acţiunea psihotropă.

Supozitorul vaginal conține unt de cacao, 60 mg de tetrahidrocanabinol (THC) și 10 mg de canabidiol (CBD), doi compuși activi canabinoizi, care de îndată ce sunt introduşi în organism activizează anumiţi receptori canabinoizi din zona uterului, colului uterin, ovarelor şi a muşchilor pelvini.

Cum să scapi de durerile menstruale în câteva minute!

Specialiştii companiei declară că supozitoarele manifestă un nivel înalt de combatere a durerii şi disconfortului în timpul ciclului menstrual, reduc crampele şi induc relaxare musculară, întrucât majoritatea receptorilor canabinoizi în organism sunt situaţi anume în zona pelviană.

Medicamentul este aprobat pentru utilizare în Canada, acolo unde mai multe femei deja l-au folosit şi se arată mulţumite de rezultat. În alte ţări, autorităţile competente în domeniu, deocamdată, nu au făcut posibilă înregistrarea preparatului.

Canabisul a început să fie folosit în scopuri medicinale în anul 1800, atunci când americanul W.B. O’Shaughnessey a realizat tinctură de canabis cu alcool, ce manifesta efect analgezic, anticonvulsivant și miorelaxant. În 1961, Organizația Națiunilor Unite, a decis la nivel mondial interzicerea folosirii marijuanei.

A apărut primul tratament împotriva bolii ficatului gras, care afectează aproape jumătate din populație

Autorităţile sanitare americane au autorizat un prim tratament împotriva unei forme grave a aşa-numitei boli a ,,ficatului gras”, care afectează milioane de persoane din Statele Unite, transmite vineri AFP.

Tratamentul, dezvoltat de Madrigal Pharmaceuticals, este autorizat pentru adulţii diagnosticaţi cu steatohepatită non-alcoolică (NASH sau, mai nou, MASH), care suferă de fibroză hepatică.

NASH constă într-o acumulare anormală de grăsimi în ficat, ceea ce declanşează inflamaţia cronică a acestui organ. Celulele ficatului sunt înlocuite treptat de fibroză, ţesut cicatricial care poate degenera în ciroză sau chiar în cancer.

Aceasta este o afecţiune strâns asociată cu obezitatea şi reprezintă o piaţă uriaşă pentru grupurile farmaceutice.

Decizia Agenţiei pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite „aduce speranţă milioanelor de americani”, a reacţionat într-un comunicat Fundaţia Americană pentru Ficat.

Potrivit fundaţiei, NASH/MASH ar urma să devină principala cauză a transplanturilor de ficat în Statele Unite până în anul 2025.

Circa 6 până la 8 milioane de americani ar putea fi vizaţi de acest nou tratament, o cifră care se preconizează că va continua să crească, potrivit unei estimări citate de FDA.

Până în prezent, aceşti pacienţi „nu dispuneau de un medicament care să acţioneze direct asupra leziunilor ficatului lor”, a declarat Nikolay Nikolov, reprezentant din cadrul FDA, citat într-un comunicat.

Tratamentul se administrează pe cale orală, o dată pe zi, alături de o alimentaţie corespunzătoare şi exerciţii fizice.

Autorizarea s-a bazat pe un studiu clinic efectuat pe circa 900 de persoane, care a demonstrat după o perioadă de 12 luni beneficii în cazul pacienţilor care au primit tratamentul, comparativ cu cei cărora li s-a administrat un placebo.

Cele mai frecvente efecte secundare au fost diareea şi greaţa. Această autorizare „reprezintă punctul culminant a 15 ani de cercetare”, a declarat Bill Sibold, manager la Madrigal Pharmaceuticals, citat într-un comunicat. „Este un moment istoric” pentru acest domeniu, a adăugat el.

Tratamentul va deveni disponibil pentru pacienţii din Statele Unite începând din luna aprilie, la farmaciile de specialitate, a indicat compania.

sursa

Un tânăr de 25 de ani a rămas cu o gaură în plămân de la țigările electronice

Un tânăr de 25 de ani a rămas cu o gaură în plămân de la țigările electronice. El a fumat astfel de țigări zilnic, timp de ani de zile, până să ajungă de urgență la spital. 

Joseph Lawrence, în vârstă de 25 de ani, a fumat țigări electronice, zilnic, timp de ani de zile până să ajungă la urgențe cu un plămân aproape nefuncțional.

Investigațiile medicale au arătat că aerul se acumulase între plămân și peretele toracic, astfel încât plămânul nu mai putea funcționa normal, scrie publicația The Sun.

El a povestit întreaga întâmplare și a făcut apel public ca oamenii să renunțe la țigările electronice. Potrivit datelor, un număr record de 4,5 milioane de britanici s-au apucat de fumat.

Experții sunt îngrijorați mai ales de faptul că țigările electronice au devenit tot mai populare în rândul copiilor. Unul din zece adolescenți cu vârste între 11 și 15 ani le folosesc în mod regulat. 

sursa

O infecție cu o mortalitate de 30% se răspândește mai repede ca niciodată. Nimeni nu înțelege explozia de cazuri

Experții avertizează că o infecție bacteriană rară, dar periculoasă, se răspândește într-un ritm record, iar oficialii se străduiesc să identifice cauza.

Se preconizează că numărul de cazuri din 2024 va depăși  numărul record de anul trecut, în timp ce crește îngrijorarea că cea mai dură și potențial mortală formă a bolii streptococice de grup A – sindromul de șoc toxic streptococic (STSS) – va continua să se răspândească, după ce prezența unor tulpini extrem de virulente și infecțioase a fost confirmată în Japonia, scrie The Guardian citat de stirileprotv.ro.

„Există încă mulți factori necunoscuți în ceea ce privește mecanismele care stau la baza formelor fulminante (severe și bruște) de streptococ și nu suntem în stadiul în care să le putem explica”, a declarat Institutul Național de Boli Infecțioase (NIID).

Cifrele provizorii publicate de NIID au înregistrat 941 de cazuri de STSS anul trecut. În primele două luni ale anului 2024, au fost deja înregistrate 378 de cazuri, infecțiile fiind identificate în toate cele 47 de prefecturi din Japonia, cu excepția a două.

Ce simptome prezintă bolnavii

În timp ce persoanele în vârstă sunt considerate mai expuse, tulpina de grup A duce la mai multe decese în rândul pacienților sub 50 de ani, potrivit NIID. Dintre cele 65 de persoane sub 50 de ani care au fost diagnosticate cu STSS între iulie și decembrie în 2023, aproximativ o treime, adică 21, au murit, a relatat ziarul Asahi Shimbun.

Cele mai multe cazuri de STSS sunt cauzate de o bacterie numită streptococcus pyogenes. Cunoscută mai frecvent sub numele de streptococ A – aceasta poate provoca dureri de gât, mai ales la copii, și o mulțime de oameni o au fără să știe și nu se îmbolnăvesc.

Însă bacteria extrem de contagioasă care provoacă infecția poate, în unele cazuri, să provoace boli grave, complicații de sănătate și chiar moartea, în special la adulții de peste 30 de ani. Aproximativ 30% din cazurile de STSS sunt fatale.

Persoanele în vârstă pot prezenta simptome asemănătoare răcelii, dar, în cazuri rare, simptomele se pot agrava și pot include angină streptococică, amigdalită, pneumonie și meningită. În cele mai grave cazuri, poate duce la insuficiență și necroză de organe.

Ridicarea restricțiilor impuse de pandemie, o posibilă cauză

Unii experți cred că creșterea rapidă a numărului de cazuri de anul trecut a fost legată de ridicarea restricțiilor impuse în timpul pandemiei de coronavirus.

În mai 2023, guvernul a retrogradat statutul Covid-19 de la clasa a doua – care include tuberculoza și Sars – la clasa a cincea, plasându-l pe picior de egalitate juridică cu gripa sezonieră. Schimbarea a însemnat că autoritățile locale nu mai puteau să ordone persoanelor infectate să stea departe de locul de muncă sau să recomande spitalizarea.

De asemenea, această măsură a determinat oamenii să își reducă măsurile de precauție, într-o țară în care purtarea măștilor și igienizarea mâinilor au fost considerate drept factori care au menținut decesele cauzate de Covid-19 la un nivel relativ scăzut.

Aproximativ 73.000 de decese cauzate de Covid-19 au fost înregistrate, comparativ cu peste 220.000 în Marea Britanie, care are o populație puțin peste jumătate din cea a Japoniei.

Ken Kikuchi, profesor de boli infecțioase la Universitatea de Medicină a Femeilor din Tokyo, spune că este „foarte îngrijorat” de creșterea dramatică din acest an a numărului de pacienți cu infecții streptococice invazive grave.

El crede că reclasificarea Covid-19 a fost cel mai important factor care a stat la baza creșterii numărului de infecții cu streptococcus pyogenes. Acesta, a adăugat el, a determinat mai multe persoane să renunțe la măsurile de bază de prevenire a infecțiilor, cum ar fi dezinfectarea regulată a mâinilor.

„În opinia mea, peste 50% dintre japonezi au fost infectați cu Sars-CoV-2 [virusul care provoacă Covid-19]”, spune Kikuchi pentru The Guardian. „Starea imunologică a oamenilor după ce se recuperează de Covid-19 ar putea modifica susceptibilitatea lor la unele microorganisme. Trebuie să clarificăm ciclul de infecție al bolilor severe invazive cu streptococi pyogenes și să le ținem sub control imediat”.

Infecțiile streptococice, precum cele de Covid-19, se răspândesc prin picături și contact fizic. Bacteria poate infecta pacienții și prin intermediul rănilor de pe mâini și picioare.

Infecțiile cu streptococul A sunt tratate cu antibiotice, dar pacienții cu boala streptococică de grup A invazivă mai severă vor avea probabil nevoie de o combinație de antibiotice și alte medicamente, precum și de asistență medicală intensivă.

Ministerul japonez al Sănătății recomandă ca oamenii să ia aceleași măsuri de precauție de bază în materie de igienă împotriva streptococului A care au devenit parte din viața de zi cu zi în timpul pandemiei de coronavirus.

„Vrem ca oamenii să ia măsuri preventive, cum ar fi păstrarea degetelor și a mâinilor curate și respectarea etichetei tusei”, a declarat ministrul sănătății, Keizo Takemi, reporterilor la începutul acestui an, potrivit Japan Times.

Există femei care pot concepe doar copii gemeni
Articolul anterior
Sfaturile unui medic pentru a arăta la 60 de ani la fel de bine ca la 30!
Articolul următor