O femeie ar fi contactat virusul HIV prin instrumentele de manichiură!

Poate o singură vizită la salonul de manichiură să-ţi schimbe viaţa pentru totdeauna? Este cazul unei femei din Brazilia, dezbătut aprig decătre medici, – femeia ar fi contractat virusul SIDA-ei prin instrumentele de manichiură. Cum s-a întâmplat totul?

separator
manichiura

Pentru majoritatea femeilor, cel mai rău lucru care poate să li se întâmple după o vizită la salon este să fi ales nepotrivit culoarea ojei sau poate a ciupit prea mult.

Pentru o femeie de 22 de ani din Brazilia însă manichiura a luat o întorsătură fatală: ar fi contractat virusul HIV.
Tânăra a fost recent diagnosticată cu HIV în stadiu avansat fără însă a îndeplini condițiile standard de transmitere a virusului HIV – ea nu ar fi avut relaţii sexuale, transfuzie de sânge sau intervenții chirurgicale, nu a făcut un piercing sau tatuaj.

Medicii sunt nedumeriţi cum ar fi putut femeia să contracteze virusul.
Singura posibilitate: pacienta şi-a reamintit un schimb de instrumente de manichiură acum 10 ani cu o rudă, o manichiuristă care mai târziu fusese diagnosticată cu HIV. Analizele detaliate arată că cele două femei au fost infectate cu tulpini asemănătoare ale virusului, ceea ce îi face pe cercetători să creadă că instrumentele de manichiură pot fi un traseu potențial de transmitere a virusului HIV. Deși la modul ptactic nu are loc împărtăşirea instrumentelor cu o persoană infectată cu HIV, majoritatea oamenilor îşi fac probabil manichiura la un salon refolosind aceleaşi instrumente în mod regulat.

Standardele de dezinfecție într-un salon de manichiură variază de la ţară la ţară, în conformitate cu rigorile comisiilor de experţi.
De obicei, se urmează aceiaşi paşi: se spală instrumentele în apă cu săpun, se înmoaie într-un dezinfectant timp de 10-30 minute, apoi se clătesc în apă curată și se usucă pe un prosop curat, fiind păstrate într-un loc curat, acoperit. Datele inspecţiilor de stat, care ar trebui să depisteze şi să nu admită încălcări, arată că 20% sau mai mult dintre saloane nu respectă regulile de dezinfectare a instrumentelor.

Pe de altă parte, chiar dacă aceste reguli sunt respectate, ele nu presupun în mod obligator ca saloanele de manichuiră să sterilizeze instrumentele prin metode eficiente, cum ar fi autoclavarea (sterilizare la aburi sub presiune). Standardele cer ca saloanele să facă doar dezinfectare chimică de bază.

Acele borcane cu lichid albastru care există în saloanele de manichiură conţin agent dezinfectant. Însă, ,,în cazul în care această soluţie nu este schimbată zilnic sau nu se înmoaie instrumentul timp de 10 minute, sau instrumentul nu este spălat cu apă şi săpun înainte de a fi pus în soluţia dezinfectantă, lucrurile nu mai funcţionează’’, spune Dr. David A. Johnson, profesor la Eastern Virginia Medical School.

Dezinfectarea necorespunzătoare poate să crească riscul de infectare? Poate. Nu ia decât puţin ca pielea fină din jurul unghiei să fie lezată creând microtraume, ce să servească drept porţi de intrare pentru virusuri sau bacterii, inclusiv fără a exista scurgere de sânge, motiv pentru care manichiuristele nu ar trebui să facă un ,,tratament agresiv”, susţine Dr. Johnson.

Manichiurista foloseşte o foarfecă pentru cuticule. Pe aceasta rămân urme microscopice de sânge, după care instrumentul este pur şi simplu pus într-o soluție de curățare. Acest lucru nu înlătură cu adevărat microbii, agentul infecțios viral sau bacterian este încă acolo, iar instrumentul este refolosit la o persoană cu pielea lezată care contractează agentul infecţios, declară Dr. Johnson.

Mult mai des, acest lucru se produce când virusul hepatitei C sau B este contractat după o manichiură. Cazul HIV din Brazilia însă pare a fi primul de acest gen, care avertizează specialiştii în cosmetologie că în cazul manichiurei există riscul de expunere la HIV.

Este posibil ca virusul HIV să fie transmis într-un salon de manichiură?
Este posibil. Orice instrument ascuțit are teoretic acest risc, spune Dr. Ronald Hershow, expert în boli infecţioase la Universitatea Illinois din Chicago, care a studiat cazul cu HIV al femeii. Potrivit acestuia tatuajele, acupunctura cu ace reutilizabile, piercing-ul sunt recunoscute drept căi potențiale de transmitere.

Pe instrumentele de manichiură rămâne sânge sau derivate de sange lichide. Cu toate acestea, acest risc este probabil „neglijabil”, spune expertul, făcând trimitere la datele existente cu privire la transmiterea HIV prin ace sau bisturiuri. În cazul unei asistente medicale care se atinge accidental de un ac folosit la un pacient infectat cu HIV, riscul de transmitere nu este atât de mare, e de 1 la 300, spune Dr. Hershow. Cu alte cuvinte, chiar dacă saloanele de manichiură folosesc instrumente prost dezinfectate, aceasta nu înseamnă neapărat că vei ieși de acolo cu o infecție, însă gândul este dezgustător.

Întrebări pe care le poţi adresa personalului din salonul de manichiură:
– Respectaţi standardele cu privire la utilizarea unui dezinfectant lichid sau a unei autoclave pentru sterilizarea instrumentelor (există saloane care pot investi într-o autoclavă veritabilă)?

Autoclavarea funcționează de fiecare dată, spune expertul, în timp ce dezinfectarea cu soluţie este de multe ori afectată de eroare umană. Sterilizarea prin autoclavare îndeplinește criteriile pentru a doborî agenţi infecţioşi precum tuberculoza, HIV sau hepatita.
– Utilizați lame de ras de unică folosinţă pentru calusuri? Saloanele ce oferă servici de calitate respectă acest lucru.
– Purtați mănuși? Experţii recomandă ca manichiuristele să poarte mănuși atunci când fac manichiura sau pedichiura, după care să le arunce imediat.
– Aţi participat la cursuri de educaţie continuă cu privire la microtraumele ţesutului periunghial şi problemele relaţionate de sănătate?

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

El este secretul ”longevității”
Articolul anterior
Tudor Chirilă despre Aliona Moon: „Fata asta e unsă cu toată alifiile, iar Smiley e ursul păcălit de vulpe”
Articolul următor