Poate o singură vizită la salonul de manichiură să-ţi schimbe viaţa pentru totdeauna? Este cazul unei femei din Brazilia, dezbătut aprig decătre medici, – femeia ar fi contractat virusul SIDA-ei prin instrumentele de manichiură. Cum s-a întâmplat totul?
Pentru majoritatea femeilor, cel mai rău lucru care poate să li se întâmple după o vizită la salon este să fi ales nepotrivit culoarea ojei sau poate a ciupit prea mult.
Pentru o femeie de 22 de ani din Brazilia însă manichiura a luat o întorsătură fatală: ar fi contractat virusul HIV.
Tânăra a fost recent diagnosticată cu HIV în stadiu avansat fără însă a îndeplini condițiile standard de transmitere a virusului HIV – ea nu ar fi avut relaţii sexuale, transfuzie de sânge sau intervenții chirurgicale, nu a făcut un piercing sau tatuaj.
Medicii sunt nedumeriţi cum ar fi putut femeia să contracteze virusul.
Singura posibilitate: pacienta şi-a reamintit un schimb de instrumente de manichiură acum 10 ani cu o rudă, o manichiuristă care mai târziu fusese diagnosticată cu HIV. Analizele detaliate arată că cele două femei au fost infectate cu tulpini asemănătoare ale virusului, ceea ce îi face pe cercetători să creadă că instrumentele de manichiură pot fi un traseu potențial de transmitere a virusului HIV. Deși la modul ptactic nu are loc împărtăşirea instrumentelor cu o persoană infectată cu HIV, majoritatea oamenilor îşi fac probabil manichiura la un salon refolosind aceleaşi instrumente în mod regulat.
Standardele de dezinfecție într-un salon de manichiură variază de la ţară la ţară, în conformitate cu rigorile comisiilor de experţi.
De obicei, se urmează aceiaşi paşi: se spală instrumentele în apă cu săpun, se înmoaie într-un dezinfectant timp de 10-30 minute, apoi se clătesc în apă curată și se usucă pe un prosop curat, fiind păstrate într-un loc curat, acoperit. Datele inspecţiilor de stat, care ar trebui să depisteze şi să nu admită încălcări, arată că 20% sau mai mult dintre saloane nu respectă regulile de dezinfectare a instrumentelor.
Pe de altă parte, chiar dacă aceste reguli sunt respectate, ele nu presupun în mod obligator ca saloanele de manichuiră să sterilizeze instrumentele prin metode eficiente, cum ar fi autoclavarea (sterilizare la aburi sub presiune). Standardele cer ca saloanele să facă doar dezinfectare chimică de bază.
Acele borcane cu lichid albastru care există în saloanele de manichiură conţin agent dezinfectant. Însă, ,,în cazul în care această soluţie nu este schimbată zilnic sau nu se înmoaie instrumentul timp de 10 minute, sau instrumentul nu este spălat cu apă şi săpun înainte de a fi pus în soluţia dezinfectantă, lucrurile nu mai funcţionează’’, spune Dr. David A. Johnson, profesor la Eastern Virginia Medical School.
Dezinfectarea necorespunzătoare poate să crească riscul de infectare? Poate. Nu ia decât puţin ca pielea fină din jurul unghiei să fie lezată creând microtraume, ce să servească drept porţi de intrare pentru virusuri sau bacterii, inclusiv fără a exista scurgere de sânge, motiv pentru care manichiuristele nu ar trebui să facă un ,,tratament agresiv”, susţine Dr. Johnson.
Manichiurista foloseşte o foarfecă pentru cuticule. Pe aceasta rămân urme microscopice de sânge, după care instrumentul este pur şi simplu pus într-o soluție de curățare. Acest lucru nu înlătură cu adevărat microbii, agentul infecțios viral sau bacterian este încă acolo, iar instrumentul este refolosit la o persoană cu pielea lezată care contractează agentul infecţios, declară Dr. Johnson.
Mult mai des, acest lucru se produce când virusul hepatitei C sau B este contractat după o manichiură. Cazul HIV din Brazilia însă pare a fi primul de acest gen, care avertizează specialiştii în cosmetologie că în cazul manichiurei există riscul de expunere la HIV.
Este posibil ca virusul HIV să fie transmis într-un salon de manichiură?
Este posibil. Orice instrument ascuțit are teoretic acest risc, spune Dr. Ronald Hershow, expert în boli infecţioase la Universitatea Illinois din Chicago, care a studiat cazul cu HIV al femeii. Potrivit acestuia tatuajele, acupunctura cu ace reutilizabile, piercing-ul sunt recunoscute drept căi potențiale de transmitere.
Pe instrumentele de manichiură rămâne sânge sau derivate de sange lichide. Cu toate acestea, acest risc este probabil „neglijabil”, spune expertul, făcând trimitere la datele existente cu privire la transmiterea HIV prin ace sau bisturiuri. În cazul unei asistente medicale care se atinge accidental de un ac folosit la un pacient infectat cu HIV, riscul de transmitere nu este atât de mare, e de 1 la 300, spune Dr. Hershow. Cu alte cuvinte, chiar dacă saloanele de manichiură folosesc instrumente prost dezinfectate, aceasta nu înseamnă neapărat că vei ieși de acolo cu o infecție, însă gândul este dezgustător.
Întrebări pe care le poţi adresa personalului din salonul de manichiură:
– Respectaţi standardele cu privire la utilizarea unui dezinfectant lichid sau a unei autoclave pentru sterilizarea instrumentelor (există saloane care pot investi într-o autoclavă veritabilă)?
Autoclavarea funcționează de fiecare dată, spune expertul, în timp ce dezinfectarea cu soluţie este de multe ori afectată de eroare umană. Sterilizarea prin autoclavare îndeplinește criteriile pentru a doborî agenţi infecţioşi precum tuberculoza, HIV sau hepatita.
– Utilizați lame de ras de unică folosinţă pentru calusuri? Saloanele ce oferă servici de calitate respectă acest lucru.
– Purtați mănuși? Experţii recomandă ca manichiuristele să poarte mănuși atunci când fac manichiura sau pedichiura, după care să le arunce imediat.
– Aţi participat la cursuri de educaţie continuă cu privire la microtraumele ţesutului periunghial şi problemele relaţionate de sănătate?