Mai mulţi pacienţi au aflat că nu mai suferă de boala care i-a chinuit ani de zile, cu teama că oricând pot pierde lupta cu ea. Este vorba de pacienţii diagnosticaţi cu hepatită cronică virală de tip C şi ciroză hepatică C, cu stadiul 4 de fibroză, care au urmat tratamentul fără interferon, un tratament revoluţionar introdus pentru prima data în România, scrie bzi.ro.
Majoritatea pacienţilor au terminat tratamentul, iar ceilalţi sunt în ultima etapă a terapiei. Medicii de specialitate susţin că rezultatele sunt excepţionale, iar mulţi dintre bolnavi au fost uimiţi când au aflat, după finalizarea tratamentului şi efectuarea unui control de specialitate, că s-au vindecat.
,,Foarte mulţi au terminat tratamentul. Rezultatele sunt excepţionale. Acest tratament are o reuşită definitivă, de sută la sută, şi fără reacţii adverse. După trei luni de la finalizarea tratamentului fără interferon, pacienţilor li s-a făcut viremia, adică cantitatea de virus hepatic care exista în sânge, şi care a fost nedetectabilă, fiind consideraţi vindecaţi.
Cu toate acestea, pacienţii trebuie să fie foarte atenţi, să aibă un regim de protejare a ficatului. Trebuie sa acorde o atentie maxima alimentaţiei şi consumului de alcool. Boala nu mai evoluează, dar trebuie să respecte anumite reguli. Din toamna va incepe o noua etapa pentru pacientii care sufera de ciroza, gradul de fibroza F3. Aici avem de trei ori mai multi pacienti fata de numarul celor cu gradul de fibroza F4″, a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi.
Tratamentul a avut o durată de 3 luni şi pentru fiecare pacient costul a fost de 47.000 de euro, bani finanţaţi de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, din România.
Conform medicilor de specialitate, terapia fără interferon reprezintă o speranţă pentru bolnavii care suferă de ciroză, gradul de fibroza F4 si F3, care nu au nicio altă alternativă, fiind diferită de dubla terapie cu interferon.
Hepatita C este o afecţiune contagioasă a ficatului, cauzată de virusul hepatic C, şi se poate transmite prin transfuzii de sânge sau produse contaminate, intervenţii medicale cu instrumentar contaminat, tatuaje, sex neprotejat cu persoane infectate. Boala se poate transmite, mult mai rar, de la mamă la făt, în timpul naşterii.