Prelevarea citologiei în mediul lichid este o metodă nouă în examenul ginecologic profilactic, obligatoriu pentru toate femeile, din R. Moldova, cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani. Efectuarea procedurii va fi posibilă în toate instituțiile medicale primare din țară, în baza unui ordin emis de către Ministerul Sănătății, informează e-sanatate.md.
În acest mod autorităţile în sănătate din R. Moldova doresc să contribuie la depistarea precoce, în stadii timpurii, a cancerului de col uterin în rândul femeilor.
Femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani din R. Moldova vot trebui să efectueze examenul medical profilactic în intervalul de timp 10 mai – 15 august și să îl repete la fiecare trei ani.
Specialiștii în sănătate afirmă că la aceste vârste femeile sunt cel mai predispuse la apariția stărilor precanceroase.
„Această metodă este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Ea oferă o precizie mai mare, deoarece este mai modernă. Pentru Moldova este pentru prima dată când se efectuează mai multe investigații”, a declarat pentru Sănătate INFO Tatiana Zatîc, șefa Direcţiei Asistenţă Medicală Primară, Urgentă și Comunitară din cadrul Ministerului Sănătății.
Examenul medical urmează să fie efectuat de către asistentele medicale de la cabinetul ginecologic, sub îndrumarea medicului ginecolog.
„Anul trecut asistentele au făcut instruiri în acest sens, iar anul acesta urmează să o facem pentru un număr mai mare de personal. Astfel, cadrele medicale vor avea capacitățile necesare pentru a realiza această metodă de screening”, a mai spus specialista.
Examenul va fi repetat, în scop de profilaxie, la fiecare trei ani și este acoperit integral din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală. În caz că se descoperă o patologie pacientul este trimis la altă etapă de investigație, precum colposcopia pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului inițial.
„Este foarte important ca femeile să se adreseze la timp la medic. Din păcate, populația nu știe ce riscuri pot fi prevenite printr-o singură investigație simplă. Acest examen ne va ajuta să reducem cazurile de depistare întârziată a cancerului de col uterin, când femeia deja nu mai poate fi tratată”, spune Tatiana Zatîc.
În total, până la 15 august urmează să fie examinate ginecologic, conform noii metode, aproximativ 13000 de femei din țară. Potrivit Ministerului Sănătății, anual, în Moldova, sunt înregistrate între 300-350 cazuri noi de cancer de col uterin. În fiecare an, aproximativ 180 de femei mor din cauza cancerului de col uterin, deoarece se adresează prea târziu la medic. Cancerul cervical afectează preponderent femeile tinere. Cele mai multe cazuri survin în perioada de vârstă cuprinsă între 35 și 60 de ani.
Prelucrarea citologiei cervico-vaginale în mediu lichid, aduce un plus de acuratețe în interpretarea analizelor, comparativ cu tehnica convențională. Metoda citologiei în mediu lichid permite utilizarea pentru analizare a 99% dintre celulele recoltate, spre deosebire de numai 20% în cazul tehnicii convenționale. Un beneficiu suplimentar al citologiei lichide este prelucrarea automată a probelor, procedeu care face ca specimenele lichide să fie mai reprezentative.