Ziua Mondială a Sănătăţii este marcată în fiecare an la 7 aprilie, începând din 1950. Anul trecut Organizaţia Mondială a Sănătăţii a consacrat evenimentul tematicii privind Diabetul Zaharat. Anul acesta, experții îndeamnă societatea să vorbească despre problema depresiei. Cu acest prilej, Centrul de Sănătate Publică municipiul Chişinău organizează, astăzi, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, evenimentul cu genericul „Depresia: să vorbim!”. În centrul Capitalei a fost amenjat deja ,,Orășelul Sănătății”.
Pentru buna organizare și derulare a acestui eveniment, Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău solicită respectuos susținerea și participarea activă a cetățenilor în toate activităţile din cadrul Zilei Mondiale a Sănătăţii.
Organizatorii vor desfășura activităţi de informare, comunicare şi sensibilizare a populaţiei privind importanţa menţinerii şi protecţiei sănătăţii ca o problemă de ordin global şi efectele depresiei asupra organismului uman.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Astfel, specialiștii în sănătate publică, în parteneriat cu DGETS, Biblioteca municipală „B.P.Haşdeu”, Uniunea Naţională a Studenţilor şi a Tineretului din Moldova, Centrul sănătăţii familiei „Galaxia”, laboratorul Synevo, Serviciul naţional de programare la medic doc.doc.md, compania farmaceutică Gedeon Richter, Rotary Club, Casa Rinaldi etc., vor desfăşura o serie de activităţi în Orăşelul Sănătăţii, precum ar fi:
– distribuirea materialelor informative privind impactul depresiei asupra societăţii în general şi asupra organismului uman, în particular,
– chestionarea populaţiei privind informarea despre factorii depresiei,
– consultaţia psihologului,
– măsurarea nivelului glicemiei,
– screeningul tensiunii arteriale,
– prezentarea şi participarea în jocuri de societate – suport pentru eliminarea stresului cotidian,
– master class culinar (participă medicul-şef sanitar de stat, Luminiţa Suveică şi bucătarul Marian Danu),
– prezentarea de către elevii unui liceu a hainelor handmade, confecţionate din materiale reciclabile,
– activități fizice alături de antrenori profesioniști,
– concert în aer liber.
Potrivit specialiștilor, depresia este o afecțiune medicală care influențează în mod negativ sfera emotivă, gândirea și comportamentul. Depresia se manifestă prin diverse simptome, cele mai des întâlnite fiind sentimentul profund de tristețe, pierderea interesului față de orice fel de activități, modificări ale poftei de mâncare care duc la pierdere sau creștere în greutate, dereglări de somn, anxietate sau iritabilitate, sentiment de vinovăție neadecvată etc.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în prezent, tulburarea depresivă este a patra cauza de dizabilitate, iar în anul 2020 se preconizează că va ajunge pe locul doi, după bolile cardiovasculare.
În datele American Psychiatric Association (2000), incidența tulburării depresive majore ar fi de 1% la bărbați și 3% la femei, vârsta medie este de 40 ani pentru ambele sexe, 50% din cazuri debutând înainte de 40 ani, iar 10% după 60 ani.
Specialiștii sugerează să ne adresăm medicului psihiatru în cazul în care apar simptomele tulburărilor depresive, pentru a beneficia de un ajutor calificat.