Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este marcată anual în lume pe 14 iunie. În acest an, evenimentul se desfășoară sub genericul „Cum poți ajuta? Donează sânge! Donează acum! Donează sistematic!” și are drept scop conștientizarea importanței actului donării voluntare de sânge, un domeniu important din domeniul sănătăţii publice.
Organizația Mondială a Sănătății încurajează toate ţările, partenerii naţionali şi internaţionali, care activează în domeniul hemotransfuzional, să dezvolte un plan de activitate menit să sublinieze importanța sângelui donat la timp potrivit pentru a preveni mortalitatea maternă.
În Republica Moldova, anual se înregistrează circa 80 de mii de acte de donări de sânge care asigură asistenţa medicală în cazul a peste 130 mii de bolnavi.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
80 la sută din donări sunt asigurate de donatorii voluntari.
Ministerul Sănătăţii îşi propune drept obiectiv să sporească anual numărul donărilor voluntare. Comparativ cu anul 2007 numărul donărilor voluntare de sânge s-a majorat de 3 ori.
În cadrul decadei de donare a sângelui și în contextul Zilei mondiale a donatorului de sânge în Republică vor fi organizate un şir de activităţi cu scopul de a susţine donările de sânge voluntare şi neremunerate şi de a accentua rolului vital al transfuziilor de produse sanguine în salvarea vieţilor bolnavilor şi îmbunătăţirea sănătăţii acestora; încurajarea cetăţenilor de a deveni donatori de sânge voluntari, sistematici şi neremuneraţi pentru a asigura stocuri suficiente de produse sanguine în vederea acoperirii necesităţilor naţionale, inclusiv în situaţii de urgenţă.
Astfel, pe data de 14 iunie, Ministerul Sănătății în comun cu Centrul Național de Transfzuie a Sângelui vor realiza mai multe colecte mobile.
Doritorii de a dona sânge sunt așteptați la următoarele puncte:
În Chișinău
- Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui, str. Academiei 1, orele 09.00-15.00
- Palatul Național ’’Nicolae Sulac” Strada Pușkin 21, orele 09.00-15.00
- Complexul Comercial “Malldova”, Str. Arborilor 21, orele 09.00-15.00
- Pretura Ciocana, str. Mircea cel Bătrîn 4/3, orele 9.00-15.00
- Centrul Comercial “Marks”, bd.Moscova 11/5, orele 09.00-15.00
În Bălți
- Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, Bălţi, str. Decebal 113, orele 08.00-15.00
- Teatrul Vasile Alexandri, Bălţi, piața Vasile Alexandri 1, orele 09.00-15.00
În Cahul
- Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui, Cahul, Piața Horelor
- Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui, Cahul, str. Mateevici 103/2
În cadrul evenimentului, interpreţii autohtoni vor susține un concert pentru donatorii de sânge, pentru cei care salvează vieți. Nu fi indiferent! Cum poți ajuta? Donează sânge! Donează acum!
Donarea de sânge nu este un act periculos!
Donarea de sânge este inofensivă sută la sută, nu te poți infecta cu HIV/SIDA sau alte infecții. Se utilizeaza un ac steril și de unica folosință pentru fiecare donare. Senzația de leșin sau oboseala după donare este foarte rar întâlnită. Puteți dona doar dacă starea de sănătate vă permite.
Cum se efectuează donarea de sânge?
Specialistul va pune câteva întrebări legate de starea de sănătate și va face un mic examen medical: temperatura corporală, puls, valoarea tensiunii arteriale. Rezultatele testelor ramân confidențiale. Donatorii de sânge sunt în drept de a afla rezultatele testelor de laborator a sângelui după donare.
Pentru a beneficia de o experiență plăcută în urma donării, donatorii vor fi rugați să stea câteva minute după prelevarea sângelui și să evite efortul fizic de mare intensitate 5 ore după procedura de donare.