Pe 14 iunie, poți să donezi sânge, fii donator voluntar! Vezi care sunt toate punctele de colectare din țară

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este marcată anual în lume pe 14 iunie. În acest an, evenimentul se desfășoară sub genericul „Cum poți ajuta? Donează sânge! Donează acum! Donează sistematic!” și are drept scop conștientizarea importanței actului donării voluntare de sânge, un domeniu important din domeniul sănătăţii publice.

separator
Collage

Organizația Mondială a Sănătății încurajează toate ţările, partenerii naţionali şi internaţionali, care activează în domeniul hemotransfuzional, să dezvolte un plan de activitate menit să sublinieze importanța sângelui donat la timp potrivit pentru a preveni mortalitatea maternă.

În Republica Moldova, anual se înregistrează circa 80 de mii de acte de donări de sânge care asigură asistenţa medicală în cazul a peste 130 mii de bolnavi.

80 la sută din donări sunt asigurate de donatorii voluntari.

Ministerul Sănătăţii îşi propune drept obiectiv să sporească anual numărul donărilor voluntare. Comparativ cu anul 2007 numărul donărilor voluntare de sânge s-a majorat de 3 ori.

În cadrul decadei de donare a sângelui și în contextul Zilei mondiale a donatorului de sânge în Republică vor fi organizate un şir de activităţi cu scopul de a susţine donările de sânge voluntare şi neremunerate şi de a accentua rolului vital al transfuziilor de produse sanguine în salvarea vieţilor bolnavilor şi îmbunătăţirea sănătăţii acestora; încurajarea cetăţenilor de a deveni donatori de sânge voluntari, sistematici şi neremuneraţi pentru a asigura stocuri suficiente de produse sanguine în vederea acoperirii necesităţilor naţionale, inclusiv în situaţii de urgenţă.

Astfel, pe data de 14 iunie, Ministerul Sănătății în comun cu Centrul Național de Transfzuie a Sângelui vor realiza mai multe colecte mobile.

Doritorii de a dona sânge sunt așteptați la următoarele puncte:

În Chișinău

  • Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui, str. Academiei 1, orele 09.00-15.00
  • Palatul Național ’’Nicolae Sulac” Strada Pușkin 21, orele 09.00-15.00
  • Complexul Comercial “Malldova”, Str. Arborilor 21, orele 09.00-15.00
  • Pretura Ciocana, str. Mircea cel Bătrîn 4/3, orele 9.00-15.00
  • Centrul Comercial “Marks”, bd.Moscova 11/5, orele 09.00-15.00

În Bălți

  • Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, Bălţi, str. Decebal 113, orele 08.00-15.00
  • Teatrul Vasile Alexandri, Bălţi, piața Vasile Alexandri 1, orele 09.00-15.00

În Cahul   

  • Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui, Cahul, Piața Horelor
  • Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui,  Cahul, str. Mateevici 103/2

În cadrul evenimentului, interpreţii autohtoni vor susține un concert pentru donatorii de sânge, pentru cei care salvează vieți. Nu fi indiferent! Cum poți ajuta? Donează sânge! Donează acum!

Donarea de sânge nu este un act periculos!

Donarea de sânge este inofensivă sută la sută, nu te poți infecta cu HIV/SIDA sau alte infecții. Se utilizeaza un ac steril și de unica folosință pentru fiecare donare. Senzația de leșin sau oboseala după donare este foarte rar întâlnită. Puteți dona doar dacă starea de sănătate vă permite.

Cum se efectuează donarea de sânge?

Specialistul va pune câteva întrebări legate de starea de sănătate și va face un mic examen medical: temperatura corporală, puls, valoarea tensiunii arteriale. Rezultatele testelor ramân confidențiale. Donatorii de sânge sunt în drept de a afla rezultatele testelor de laborator a sângelui după donare.

Pentru a beneficia de o experiență plăcută în urma donării, donatorii vor fi rugați să stea câteva minute după prelevarea sângelui și să evite efortul fizic de mare intensitate 5 ore după procedura de donare.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Un designer celebru, acuzat că a plagiat haina tradițională românească
Articolul anterior
Povestea femeii cu cea mai mare greutate din Moldova
Articolul următor