Incidentul a avut loc în data de 3 martie, în prima parte a zilei. Cei doi medici, care efectuau intervenția unei paciente în vârstă de 69 de ani, s-au luat la bătaie chiar în sala de operație. În tot acest timp, pacienta s-a aflat pe masa de operație.
Potrivit e-medicina.md, pacienta ar fi vrut să fie operată de către un alt medic, și nu de specialistul care era în tură.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Valeriu Slutu, doctorul preferat de bolnavă, a venit la spital și s-a apucat să efectueze intervenția chirurgicală, fără a înștiința șeful Secției Chirurgie și conducerea spitalului, așa cum prevede regulamentul intern al instituției medicale.
La scurt timp, în sala de operație și-ar fi făcut apariția șeful Secției Chirurgie, Ion Șiman, care l-ar fi luat la bătaie pe chirurg, lovindu-l cu picioarele, cerându-i să întrerupă operația și să părăsească sala.
Șiman și-ar fi dorit, chiar el, să efectueze operația.
Anesteziologul și asistenta de operație au fost martori la incident.
Directoarea Spitalului Raional Orhei a refuzat să ofere mai multe detalii. Aceasta doar a declarat, într-o notă informativă, că cei doi medici ,,s-au certat din cauză că șeful Secției Chirurgie și-a exprimat dezacordul în privința tehnicii și metodei de intervenție”. Aceasta a mai spus că incidentul va fi examinat de Comisia de etică din cadrul spitalului.
În ciuda conflictului, medicul a dus la bun sfârșit operația. Pacienta nu ar fi avut de suferit.
Ministerul Sănătății susține că ceea ce s-a întâmplat la Orhei este, în primul rând, o încălcare a Codului Deontologic, potrivit căruia angajații trebuie să manifeste respect reciproc și să coopereze eficient. În al doilea rând, incidentul scoate în evidență faptul că în instituție există o problemă de comunicare între conducători și angajați și că activitatea medicală nu este eficient organizată, ceea ce este foarte grav și poate avea un impact negativ asupra sănătății pacienților.
În plus, operația a fost efectuată în afara programului, în lipsa unui regulament intern care să prevadă acest lucru, ceea ce reprezintă o greșeală.
Ministerul Sănătății a mai adăugat că incidentul respectiv reprezintă o infracțiune, iar atacatorul trebuie să răspundă pentru comportamentul agresiv.
Ministerul Sănătății condamnă orice formă de agresiune sau manifestare violentă în cadrul oricărei instituții medicale. Un astfel de comportament aduce prejudicii de imagine nu doar medicilor implicați, ci și întregului sistem de sănătate.