Scandalul „ouălor Kinder” ia amploare! ,,Jumătate din populație făcea kindere acasă”, sunt inițiate anchete penale

O anchetă a jurnaliștilor britanici a scos la iveală faptul că mai multe familii lucrează acasă la asamblarea jucăriilor pentru ouăle de ciocolată Kinder și asta deseori în condiții insalubre, la domiciliul unor familii cu venituri modeste.

separator
Sclavia din spatele ,,ouălor Kinder”! Vei rămâne șocat când vei afla cum sunt asamblate acestea

collage

„Mai mult de jumătate din populația Careiului făceau kindere la domiciliu”, povestesc oamenii din acest mic orășel din Satu mare, după materialul publicat de jurnalistii de la „The Sun”.  

Localnicii mergeau cu mașina sau cu bicileta la porțile fabricii și plecau cu sacii de jucării pe care le împachetau acasă. Totul pentru câteva sute de lei pe lună, care îi ajuta pe oameni să își rotunjească veniturile foarte mici, un pic peste salariul minim pe economie.

În același timp, anchete fac acum atât procurorii DIICOT, dar și functionarii ITM, din România, iar cei implicați în anchetă au dus toate ouăle cu jucării la poliție.

Ancheta jurnaliștilor britanici a scos la iveală faptul că în Carei mai multe familii lucrează acasă la aranjarea jucăriilor pentru ouăle de ciocolată Kinder. Deși abia acum au început anchete ale autorităților locale, în acest orășel din Satu mare, cu peste 20.000 de locuitori, această practică era cunoscută în toată comunitatea. Soțul unei femei casnice care lua și ea acasă saci cu jucării susține că oamenii care voiau să muncească acasă mergeau la fabrica din Carei și primeau saci cu jucării.

„Mai mult de jumatate din populatia Careiului facea kindere la domiciliu. Erau si oameni cu grade inalte din politie, sotiile lor duceau kindere… Eu stiu ca de 6-7 ani oamenii faceau kindere. Am vazut jucarii kindere cu saci la o doamna in masina si am intrebat de unde provin, ca am vazut peste tot, chiar si oameni pe bicicleta sau cu caruciorul, la fabrica sa le predea. Deci faceau la domiciuliu”, spune un bărbat sub protectia anonimatului, pentru stirileprotv.ro.

Oamenii spun că primeau mai mulți saci cu jucării pe care ei trebuie să le introducă manual în oul de plastic. Luau sacii fără să semneze vreun contract. Doar erau trecuți într-un caiet.

„Fiecare sac era platit cu 15 lei. Jucariile erau din 3 componente de piese. Lucrau mai bine de doua saptamani sa faca acesti 10 saci. Mie imi cade foarte greu, ca am muncit cinstit si am crezut ca e ceva legal”, spune bărbatul.

Mărturia acestui bărbat este confirmată și de colaboratorul jurnaliștilor britanici care au ajuns la Carei:

„Am fost la mai multe familii, era o practica frecventa acolo. Localnicii primesc bani foarte putini pentru o munca extraordinar de grea. Nu intru intr-o polemica cu femeia, dar nu a fost pacalita, a inteles foarte bine ce i s-a spus. Mi-a explicat toate detaliile afacerii de familie. La jumatate de ora dupa ultima intrevedere cu familia i-au sunat si le-au luat toate jucariile si le-au spus sa nu mai vorbeasca nimic.”

Jucăriile împachetate de oamenii din Carei se întorceau în fabrică, iar de aici erau trimise către Oradea, la compania care are contract cu Ferrero. Aceste jucării de plastic sunt apoi trimise în Ungaria unde sunt învelite în ciocolată.

„A fost o investigatie facuta ca la carte. Sunt niste oameni care pierd foarte multi bani si nu amaratii care faceau jucarii pentru Kinder, ci cei care erau tampon intre Kinder si muncitori si care plecau cu cea mai mare parte a banilor. Ei isi angajau 100 de oameni la firma respectiva si inca 200 lucrau de acasa, platiti la 15 lei o data la trei zile”, mai spune Mihai Belu, bărbatul care a colaborat cu jurnaliștii britanici.

Cazul a fost preluat de DIICOT care a început urmărirea penală, pentru trafic de minori.

Jurnaliștii britanici au descoperit că jucăriile ouălor Kinder erau asamblate de către familii întregi la domiciul acestora, în condiții lipsite de igienă și nu în fabrici, de către muncitori autorizați.

nintchdbpict000283697508kinder-5_09341700copii-ciocolata-ferrero-kinder_36158600kinder-4_61888400copii-ciocolata-ferrero-kinder-1_83536900

Atenție la semnele de accident vascular cerebral: Fiecare minut contează

Reacția rapidă în caz de accident vascular cerebral (AVC) poate salva vieți și reduce efectele pe termen lung. Este esențial să recunoști simptomele unui AVC și să acționezi imediat, sunând la 112. Iată care sunt semnele critice ale unui AVC, cum le poți recunoaște și ce poți face pentru a preveni un astfel de eveniment, scrie clicksanatate.ro.

Un accident vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge către o parte a creierului este blocată, ceea ce poate duce la pierderea funcțiilor creierului. Fiecare minut contează; când cineva suferă un AVC, milioane de celule nervoase sunt afectate în fiecare minut. Cu cât se primește mai repede tratament, cu atât cresc șansele de recuperare și scad riscurile de invaliditate permanentă sau deces.

Semnele cheie – acronimul FAST

Pentru a-ți aminti simptomele principale ale unui AVC, folosește acronimul FAST:

1.  Face (Față) – Observi că o parte a feței este lăsată? Este dificil să zâmbească sau să-și controleze complet fața?

2.  Arms (Brațe) – Poate ridica ambele brațe fără probleme? Sau unul dintre brațe pare slab sau amorțit și nu poate fi ținut ridicat?

3.  Speech (Vorbire) – Vorbește clar? Persoana poate avea dificultăți de a articula cuvintele sau poate părea confuză.

4.  Time (Timp) – Dacă observi oricare dintre aceste semne, este vital să suni 112 fără întârziere.

Alte semne care pot indica un AVC

Pe lângă semnele FAST, alte simptome ale unui AVC includ:

  • Pierderea bruscă a forței într-o parte a corpului, inclusiv în picioare
  • Probleme bruște de vedere la unul sau ambii ochi
  • Pierderea capacității de a vorbi sau de a înțelege
  • Confuzie și pierderi de memorie
  • Dureri severe de cap apărute brusc
  • Amețeală sau pierderea echilibrului

Mulți oameni nu sună la ambulanță pentru că așteaptă să vadă mai multe simptome sau cred că acestea nu par grave. Cu toate acestea, chiar și un singur semn de AVC poate fi un semnal de alarmă. De exemplu, dacă vezi că cineva nu poate zâmbi normal, e posibil să nu crezi că este o urgență, dar este esențial să acționezi imediat.

Cum poți preveni un AVC

Deși un AVC poate lovi pe oricine, indiferent de vârstă, există câțiva pași simpli pentru a-ți reduce riscul:

  • Renunță la fumat
  • Fii activ fizic
  • Limitează consumul de alcool
  • Adoptă o dietă sănătoasă și menține o greutate normală
  • Fă controale regulate, mai ales după 40 de ani, pentru a detecta afecțiuni care pot crește riscul de AVC, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul.

Fiecare minut contează

Accidentele vasculare cerebrale pot avea consecințe devastatoare, dar recunoașterea semnelor și acționarea rapidă pot face diferența. Indiferent dacă ești acasă, la muncă sau afară, dacă vezi semnele unui AVC la tine sau la cineva apropiat, sună imediat la 112.

Fumatul, interzis în mai multe locuri și amenzi până la 15 000 de lei

Lista locurilor în care este interzis fumatul va fi extinsă. Vor fi incluse terenurile de sport, parcurile acvatice sau zonele din preajma piscinelor. Un proiect de lege care conține măsuri pentru combaterea și prevenirea fumatului a fost supus consultărilor publice la Parlament, transmite IPN.

Autorii documentului propun amenzi mai mari atât pentru comercializarea produselor din tutun în locuri interzise sau minorilor, precum și pentru persoanele care utilizează aceste produse în locuri interzise. Astfel, persoanele care vor comercializa aceste produse minorilor sau nu vor verifica vârsta cumpărătorului vor risca amenzi între 8 750 și 10 000 de lei, precizează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

La fel, amenzi mai dure vor fi aplicate persoanelor juridice care vor admite fumatul în locuri interzise. Acest lucru va fi sancționat cu amendă de până la 12 000 de lei pentru persoanele cu funcții de răspundere și de până la 15 000 de lei pentru persoanele juridice, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni până la un an. Se propune ca persoanele fizice care fumează în locuri interzise să fie sancționate contravențional cu amendă de până la 2 250 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.

Documentul mai conține cerințe unice pentru etichetarea tuturor produselor din tutun, inclusiv țigaretele electronice, flacoanele de reumplere și produsele din plante pentru fumat. Acestea vor trebui să conțină avertismente clare despre riscurile consumului de nicotină. Se introduc noi interdicții pentru promovarea și sponsorizarea produselor din tutun și conexe, inclusiv în jocurile video sau programele TV.

Propunerile expuse în cadrul consultărilor publice vor fi luate în considerare la definitivarea documentului. Proiectul de lege urmează a fi examinat la ședințele comisiilor permanente și, ulterior, va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

Potrivit datelor statistice, trei din zece moldoveni de vârsta adultă sunt fumători, iar mai mult de un sfert consumă zilnic produse din tutun.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med – un parteneriat exclusiv în avantajul clienților!

Anunțăm lansarea parteneriatului dintre Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med, o colaborare dedicată sănătății clienților noștri. Astfel, clienții Farmaciei Familiei beneficiază de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

Reducerea este valabilă până pe 25 noiembrie, oferind oportunitatea de a accesa o gamă variată de servicii medicale la standarde înalte de calitate.

Avangard Med este deja recunoscut pentru echipa sa de specialiști dedicați și pentru echipamentele moderne utilizate în diagnosticare și tratament, iar acum, prin parteneriatul cu Farmacia Familiei, își propune să facă accesibile aceste servicii tuturor celor care pun sănătatea pe primul loc.

Nu ratați ocazia de a vă bucura de consultații și investigații la jumătate de preț, într-un mediu sigur și profesionist! Vizitați site-ul Avanagard Med și aflați mai multe despre serviciile Centrului Medical.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard – partenerii sănătății familiei!

Alimente mai bogate în vitamina C decât portocalele
Articolul anterior
Trend alert în materie de îngrijire! Spălatul părului cu spermă
Articolul următor