Tuberculoză la copii, diagnosticată după moarte!

Patru copii din Moldova, mai mici de șase ani, au murit de tuberculoză anul trecut și au fost diagnosticați abia după deces. Această situație este revoltătoare deoarece diagnosticul de tuberculoză stabilit după moarte ar scoate la suprafață mai multe erori medicale admise de specialiști, dar și deficiențe în acordarea asistenței medicale.

separator
uuo

Referitor la acest caz, atât Ministerul Sănătății, cât și specialiștii responsabili de prevenirea, depistarea și tratarea tuberculozei din țară nu ar fi dispuși să ofere explicații clare și nu se cunoaște din ce localități sunt copiii, potrivit e-sanatate.md.

Pentru prima dată s-a vorbit despre cele patru decese în cadrul unei conferințe, la care s-au adunat mai mulți profesioniști din domeniu.

„Anul trecut au decedat patru copii care făceau parte din focare de tuberculoză, dar nu au fost diagnosticați. Aceștia aveau până la șase ani. Copiii au fost în contact cu bolnavi de tuberculoză, dar nu au fost depistați la timp și nu s-au luat măsurile necesare. Tuberculoza nu prezintă numai semne specifice ale acestei boli. Cu părere de rău, specialiștii suspectau alte maladii, precum pneumoniile, bronșitele, dar nu tuberculoza”, a declarat Constantin Iavorschi, director adjunct al Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din Capitală.

Unul dintre copii decedați este din raionul Sîngerei. Ana Curchi, specialistul principal în asistența mamei și a copilului a confirmat acest lucru. Copilul avea aproape trei ani și suferea de insuficiență cardiacă.

Un alt caz a avut loc în raionul Criuleni. Specialiștii de acolo au evitat să dea informații și au spus că le putem obține de la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”. Al treilea caz s-a înregistrat în raionul Cahul, dar și acolo responsabilii s-au eschivat de la răspunsuri.

În ultimii ani numărul bolnavilor depistați de tuberculoză după moarte este în scădere, anul trecut fiind înregistrate 52 de cazuri, cu trei mai puține decât în 2015. Cu toate acestea, specialiștii afirmă că gravitatea situației e la fel de mare.

„Să descoperi tuberculoza după moarte este grav, mai ales la copii, deoarece este o boală infecțioasă și trebuie luate măsuri cu mult înainte de deces. Mai ales, că cei mici sunt monitorizați mai activ de către medicul de familie. Sunt cazuri însă când tuberculoza se manifestă fără simptomele clasice, cumva mascat!, . Poate ar trebui să ne revenim la practica de a monitoriza radiologic persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire în fiecare an. Acum, după catalogul nou de prețuri, bolnavul de tuberculoză face investigații gratuite după ce este stabilit diagnosticul. Până atunci însă trebuie să achite, iar dacă pacientul nu e asigurat, e costisitor. Cred că problema poate lua amploare”, a afirmat și Vasile Popa, vicedirectorul Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie din Chișinău.

Specialistul spune că însă că sunt factori care nu pot fi preveniți. De exemplu migrația oamenilor și faptul că mulți nu au un loc de trai stabil, iar în acest caz medicilor de familie le este greu să monitorizeze mai strict acest persoane.

Vom preciza că anul trecut 139 de copii au fost depistați cu tuberculoză, cu 11 mai puțin decât în 2015.

Sală de fitness pentru amatori, deschisă la Ciocana! Tinerii pot adopta un stil de viață sănătos

Primăria Chișinău informează tinerii despre deschiderea unei săli de fitness pentru amatori la Centrul de Tineret din sectorul Ciocana, str. Petru Zadnipru 3/2, informează unica.md cu referire la un comunicat al muncipalității.

În contextul în care Centrele de Tineret din Capitală sunt spații sigure și prietenoase tinerilor, municipalitatea a identificat și necesitatea de a lansa un loc, unde aceștia să poată adopta un stil de viață sănătos.

Astfel, acest nou obiectiv realizat are ca scop oferirea tinerilor unui spațiu sigur și adecvat pentru îmbunătățirea condiției fizice, prin facilitarea accesului la echipamente moderne și programe de antrenament eficiente.

Vă așteptăm la Centrul de Tineret Ciocana, de marți și până sâmbătă, orele 10:00- 18:00, pentru a profita la maxim de timpul vostru liber și de a vă putea descoperi pasiunile în compania altor tineri.

Important! Doritorii de a frecventa sala de fitness trebuie să îndeplinească un formular de înscriere, accesând https://calendly.com/centru-ciocana/sala-de-fitness.

Reabilitarea danturii cu implanturi dentare în doar 7 zile/P

Mulți dintre noi ajung, la un moment dat, să se confrunte cu probleme dentare complexe. Fie că este vorba despre pierderea dinților, dificultăți în masticație sau dorința de a avea din nou un zâmbet frumos și sănătos, aceste provocări afectează considerabil calitatea vieții.


Acesta este și cazul dnei Ana, care, la vârsta de 70 de ani, și-a dorit din nou să zâmbească fără rețineri și să poată mesteca fără dificultăți. De-a lungul anilor, dantura ei a suferit multiple probleme, ajungând în situația de a nu mai avea niciun dinte în partea de jos și doar câțiva dinți în partea de sus.

După multe încercări și dezamăgiri, Ana a ajuns la clinica DentPoint, cu speranța că acolo ar putea face o schimbare. Și nu a rămas dezamăgită. Echipa de stomatologi i-a propus utilizarea de implanturi dentare, o soluție modernă și eficientă pentru înlocuirea dinților pierduți, care asigură stabilitate, durabilitate și un aspect natural al zâmbetului.

Încă de la prima întâlnire, echipa de stomatologi a realizat că provocarea nu va fi una ușoară. Totuși ei au fost hotărâți să îi redea Anei zâmbetul și încrederea pierdute prin metoda revoluționară ALL ON 4, care permite reabilitarea completă a danturii cu ajutorul a doar patru implanturi dentare.
În doar 7 zile, medicii au reușit să realizeze ceea ce Ana credea că este imposibil. Au aplicat cele patru implanturi dentare, reabilitând astfel funcționalitatea și estetica danturii ei. În partea de jos, au reconstruit întreaga arcadă dentară, iar sus, cei cinci dinți rămași au fost înlocuiți cu implanturi noi, perfect funcționale și estetice.

                              PÂNĂ LA IMPLANTARE                         

DUPĂ IMPLANTARE

Ana a plecat din clinică cu un zâmbet larg și o mulțumire profundă. Acum, poate zâmbi și mânca fără nicio grijă, bucurându-se de fiecare moment al vieții sale. Pentru Ana, DentPoint a fost locul unde și-a regăsit încrederea și confortul de a trăi viața la maxim.

Implanturile dentare reprezintă o inovație revoluționară în domeniul stomatologiei moderne, oferind o soluție durabilă și estetică pentru înlocuirea dinților pierduți. Acestea constau în șuruburi din titan, care sunt inserate în osul maxilar sau mandibular, acționând ca rădăcini artificiale pentru dinții de înlocuire.
La DentPoint medicii nu se opresc doar la servicii stomatologice de calitate. Acum, clinica oferă reduceri speciale pentru pacienții pensionari (60+): -15% la implanturi dentare și -10% la protezare.
Ce poate fi mai eficient decât soluții personalizate pentru a-ți menține zâmbetul sănătos în toate etapele vieții?

Nu ezita să contactezi DentPoint la numărul de telefon 060 100 677 sau să vizitezi clinica lor din Chișinău, situată pe bd. Renașterii Naționale 6.

Pentru a obține informații suplimentare despre serviciile lor stomatologice, accesează site-ul lor oficial www.dentpoint.md.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Noi restricții pentru fumători! Autoritățile vor să interzică fumatul, inclusiv a țigărilor electronice, în spațiile publice deschise

Noi restricții pentru fumători. Fumatul va deveni interzis în spațiile publice deschise, cum ar fi terase, stații de așteptare, parcuri de distracții. Mai mult,  restricțiile se aplică nu doar pentru țigările obișnuite, dar și pentru țigările electronice, scrie IPN.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, spune că proiectul de lege se află pe agenda Guvernului, a trecut prin consultări publice și urmează să fie aprobat în curând. Ala Nemerenco combate informația că țigările electronice ar fi mai puțin nocive decât produsele obișnuite de tutungerie și spune că, prin lege, vor fi interzise toate tipurile de țigări în spațiile publice deschise.

Potrivit proiectului de lege, fumatul va fi interzis pe teritoriul parcurilor de distracții, în zonele cu statut de zonă de odihnă și agrement atribuit de autoritățile publice locale, în parcurile acvatice, dar și în preajma piscinelor. Ministrul Sănătății spune că restricțiile se aplică pentru tipurile de țigări, întrucât țigările cu tutun încălzit sunt la fel de nocive ca și țigările obișnuite.

Potrivit ministrului Sănătății, prin lege, va fi introdus un semn unic de interzicere a fumatului, iar din 2026 va fi interzisă comercializarea țigărilor cu arome.

Cristina Boeva, tânăra care face cele mai inedite chokere din Moldova!
Articolul anterior
Ruladă cu lavaş, cartofi şi ciuperci
Articolul următor