Tuberculoză la copii, diagnosticată după moarte!

Patru copii din Moldova, mai mici de șase ani, au murit de tuberculoză anul trecut și au fost diagnosticați abia după deces. Această situație este revoltătoare deoarece diagnosticul de tuberculoză stabilit după moarte ar scoate la suprafață mai multe erori medicale admise de specialiști, dar și deficiențe în acordarea asistenței medicale.

separator
uuo

Referitor la acest caz, atât Ministerul Sănătății, cât și specialiștii responsabili de prevenirea, depistarea și tratarea tuberculozei din țară nu ar fi dispuși să ofere explicații clare și nu se cunoaște din ce localități sunt copiii, potrivit e-sanatate.md.

Pentru prima dată s-a vorbit despre cele patru decese în cadrul unei conferințe, la care s-au adunat mai mulți profesioniști din domeniu.

„Anul trecut au decedat patru copii care făceau parte din focare de tuberculoză, dar nu au fost diagnosticați. Aceștia aveau până la șase ani. Copiii au fost în contact cu bolnavi de tuberculoză, dar nu au fost depistați la timp și nu s-au luat măsurile necesare. Tuberculoza nu prezintă numai semne specifice ale acestei boli. Cu părere de rău, specialiștii suspectau alte maladii, precum pneumoniile, bronșitele, dar nu tuberculoza”, a declarat Constantin Iavorschi, director adjunct al Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din Capitală.

Unul dintre copii decedați este din raionul Sîngerei. Ana Curchi, specialistul principal în asistența mamei și a copilului a confirmat acest lucru. Copilul avea aproape trei ani și suferea de insuficiență cardiacă.

Un alt caz a avut loc în raionul Criuleni. Specialiștii de acolo au evitat să dea informații și au spus că le putem obține de la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”. Al treilea caz s-a înregistrat în raionul Cahul, dar și acolo responsabilii s-au eschivat de la răspunsuri.

În ultimii ani numărul bolnavilor depistați de tuberculoză după moarte este în scădere, anul trecut fiind înregistrate 52 de cazuri, cu trei mai puține decât în 2015. Cu toate acestea, specialiștii afirmă că gravitatea situației e la fel de mare.

„Să descoperi tuberculoza după moarte este grav, mai ales la copii, deoarece este o boală infecțioasă și trebuie luate măsuri cu mult înainte de deces. Mai ales, că cei mici sunt monitorizați mai activ de către medicul de familie. Sunt cazuri însă când tuberculoza se manifestă fără simptomele clasice, cumva mascat!, . Poate ar trebui să ne revenim la practica de a monitoriza radiologic persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire în fiecare an. Acum, după catalogul nou de prețuri, bolnavul de tuberculoză face investigații gratuite după ce este stabilit diagnosticul. Până atunci însă trebuie să achite, iar dacă pacientul nu e asigurat, e costisitor. Cred că problema poate lua amploare”, a afirmat și Vasile Popa, vicedirectorul Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie din Chișinău.

Specialistul spune că însă că sunt factori care nu pot fi preveniți. De exemplu migrația oamenilor și faptul că mulți nu au un loc de trai stabil, iar în acest caz medicilor de familie le este greu să monitorizeze mai strict acest persoane.

Vom preciza că anul trecut 139 de copii au fost depistați cu tuberculoză, cu 11 mai puțin decât în 2015.

R. Moldova, printre cele 40 de țări din lume cu o povară înaltă a tuberculozei

În Republica Moldova, tuberculoza reprezintă una dintre problemele prioritare de sănătate publică, iar prevenirea și controlul acesteia constituie obiective strategice de interes national. Totodată,țara noastră se află printre cele 40 de țări cu o povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente din lume.

Prevalența prin tuberculoză în anul 2021 a fost de 1933 de cazuri, în creștere față de anul 2020 – 1816 cazuri. Incidenţa globală prin tuberculoză în anul 2021 a constituit 66,8 la 100.000 populaţie (anul 2020 – 54,0 la 100.000 populaţie). Mortalitatea prin tuberculoză în anul 2021 a constituit 6,6 la 100.000 populaţie (în anul 2020 – 4,8 la 100.000 populaţie). Bărbații fiind mai afectați (75,2%), decât femeile (24,8%).

Cum puteți preveni infectarea cu tuberculoză?

• Vaccinați-vă împotriva TBC conform Calendarului Național de Vaccinare;• Respectați regulile de igienă personală  (acoperiți gura în timpul tusei, nu scuipați jos) și igiena locuinței (efectuați curățenia curentă, aerisirea încăperilor, expunerea lenjeriei la soare);• Evitați contactul cu persoanele bolnave;• Evitați consumul de droguri și fumatul;• Evitați stresul;• Alimentați-vă sănătos;• Dacă ați fost în contact cu o persoană bolnavă de TBC, adresați-vă medicului de familie.

R. Moldova se află printre cele 40 de țări cu o povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente. Prevalența prin tuberculoză în anul 2021 a fost de 1933 de cazuri, în creștere față de anul 2020 – 1816 cazuri. Datele sunt prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale de profilaxie a tuberculozei, marcate anual pe 24 martie, transmite IPN.

Genericul din acest an al Zilei mondiale de profilaxie a tuberculozei este: „Da! Putem stopa TB!”. Acesta are menirea să inspire speranță și să încurajeze autoritățile despre necesitatea urgentă de a investi resurse pentru intensificarea luptei împotriva TBC, adoptarea mai rapidă a noilor recomandări OMS, implementarea inovațiilor, accelerarea acțiunilor pentru combaterea epidemiei de TBC.

În anul 2021, aproximativ 10,6 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză (TBC) în întreaga lume. Specialiștii ANSP atenționează că infectarea cu tuberculoză poate fi prevenită cu ajutorul vaccinării, dar prin respectarea regulilor de igienă personală și prin igiena locuinței. Este indicată evitarea contactului cu personale bolnave, a fumatului și a consumului de droguri. Dacă o persoană a fost în contact cu un bolnav de TBC, trebuie să se adreseze medicului de familie.

Semnal de alarmă de la OMS: Numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut în Europa

După două decenii de scădere neîntreruptă, numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut în Europa, a avertizat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), scrie doctorulzilei.ro.

În 2021, această boală pulmonară a ucis 27.300 de europeni, comparativ cu 27.000 în anul precedent, potrivit celor mai recente date disponibile. Cu 4.900, respectiv 3.600 de decese estimate, Rusia şi Ucraina sunt ţările cele mai afectate.

Potrivit OMS, această creştere a fost cauzată de relaxarea procedurilor de diagnosticare în timpul lockdown-urilor asociate pandemiei de COVID-19 şi de răspândirea unei tulpini de tuberculoză care este rezistentă la un antibiotic prescris împotriva acestei boli.

Este pentru prima dată în 20 de ani când tendinţa de scădere a fost inversată, a precizat OMS, relatează AFP, potrivit Agerpres. În cele 53 de ţări din regiunea OMS Europa, care acoperă şi Asia Centrală, aproximativ 230.000 de persoane au contractat tuberculoză, o boală cauzată de o bacterie ce atacă în principal plămânii – acest total rămânând totuşi în scădere în raport cu anii precedenţi.

„Creşterea numărului de decese cauzate de tuberculoză în 2021 este, foarte probabil, o consecinţă a întârzierii sau a absenţei diagnosticării tuberculozei din cauza unei perturbări a serviciilor medicale în timpul pandemiei de COVID-19″a precizat OMS Europa.

În plus, prevalenţa tuberculozei rezistente la medicamente a crescut de asemenea pe scară largă, întrucât o treime din cazurile diagnosticate au fost cazuri de tuberculoză rezistentă la Rifampicină în 2021.

La nivel mondial, OMS s-a declarat deja îngrijorată în octombrie 2022 din cauza unei creşteri similare, înregistrată tot pentru prima dată în ultimii 20 de ani, a noilor cazuri de tuberculoză depistate în 2021.

Aproximativ 10,6 milioane de persoane din lumea întreagă au dezvoltat această boală în acel an, potrivit datelor OMS.

Premieră medicală mondială: Un pacient complet orb și-a recăpătat vederea

Într-o premieră mondială, un pacient complet orb în vârstă de 83 de ani, din cauza a două patologii diferite, și-a recăpătat parțial vederea, la unul dintre ochi, printr-un autotransplant de cornee.

Problemele de vedere, semne ale unor afectiuni grave. Ce înseamnă când vezi  dublu sau în ceață - Exquis

În operația făcută la Spitalul Molinette din Torino, pentru prima dată în lume, a fost realizat un autotransplant al întregii suprafețe oculare, prelevată de la ochiul stâng, incluzând nu numai corneea, ci și o parte din scleră și întreaga conjunctivă, inclusiv celulele stem din limbus, scrie La Repubblica.

Potrivit echipei medicale, bărbatul complet orb, și-a recăpătat parțial vederea în urma unei operații revoluționare, care a presupus transplantarea întregii suprafețe a corneei ochiului stâng orb al pacientului, în ochiul său drept, de asemenea orb.

Bătrânul și-a pierdut vederea la ochiul stâng în urmă cu 30 de ani, din cauza deteriorării ireversibile a retinei, iar în ultimii 10 ani a orbit și la ochiul drept din cauza unei boli rare. Leziunea de la ochiul stâng, irecuperabilă din punct de vedere funcțional, dar cu o suprafață oculară bună, i-a permis acum să vadă din nou.

Procedură medicală inovativă

Operația, care a durat patru ore, a fost efectuată de o echipă condusă de Michele Reibaldi, director al Clinicii de Oftalmologie a universității Molinette, și expert în chirurgie retiniană, și dr. Vincenzo Sarnicola, președintele Societății italiene de cornee și celule stem.

„Adevărata noutate, constă în faptul că am extins transplantul de cornee la întreaga suprafață oculară, la țesuturile conjunctiv-sclerale, inclusiv la celulele stem aflate în limbusul corneal, care joacă un rol fundamental pentru a permite succesul transplantului în condiții speciale”, explică medicii, citați de presa italiană, potrivit Mediafax.

Ochii orbi cu aspecte funcționale nu trebuie enucleați, adică sacrificați, pentru că pot fi necesari la transplanturi, explică profesorul Sarnicola. În ultimii 20 de ani, domeniul transplanturilor oculare a făcut mari progrese, iar Italia joacă un rol de lider în lume, spune medicul.

La două săptămâni de la operație, pacientul de 83 de ani este capabil să recunoască oameni și obiecte și să se deplaseze fără ajutor. Ochiul său stâng a fost reconstruit, în scop estetic, cu țesut de la un donator, au mai menționat medicii.

Cristina Boeva, tânăra care face cele mai inedite chokere din Moldova!
Articolul anterior
Ruladă cu lavaş, cartofi şi ciuperci
Articolul următor