Tuberculoză la copii, diagnosticată după moarte!

Patru copii din Moldova, mai mici de șase ani, au murit de tuberculoză anul trecut și au fost diagnosticați abia după deces. Această situație este revoltătoare deoarece diagnosticul de tuberculoză stabilit după moarte ar scoate la suprafață mai multe erori medicale admise de specialiști, dar și deficiențe în acordarea asistenței medicale.

separator
uuo

Referitor la acest caz, atât Ministerul Sănătății, cât și specialiștii responsabili de prevenirea, depistarea și tratarea tuberculozei din țară nu ar fi dispuși să ofere explicații clare și nu se cunoaște din ce localități sunt copiii, potrivit e-sanatate.md.

Pentru prima dată s-a vorbit despre cele patru decese în cadrul unei conferințe, la care s-au adunat mai mulți profesioniști din domeniu.

„Anul trecut au decedat patru copii care făceau parte din focare de tuberculoză, dar nu au fost diagnosticați. Aceștia aveau până la șase ani. Copiii au fost în contact cu bolnavi de tuberculoză, dar nu au fost depistați la timp și nu s-au luat măsurile necesare. Tuberculoza nu prezintă numai semne specifice ale acestei boli. Cu părere de rău, specialiștii suspectau alte maladii, precum pneumoniile, bronșitele, dar nu tuberculoza”, a declarat Constantin Iavorschi, director adjunct al Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din Capitală.

Unul dintre copii decedați este din raionul Sîngerei. Ana Curchi, specialistul principal în asistența mamei și a copilului a confirmat acest lucru. Copilul avea aproape trei ani și suferea de insuficiență cardiacă.

Un alt caz a avut loc în raionul Criuleni. Specialiștii de acolo au evitat să dea informații și au spus că le putem obține de la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”. Al treilea caz s-a înregistrat în raionul Cahul, dar și acolo responsabilii s-au eschivat de la răspunsuri.

În ultimii ani numărul bolnavilor depistați de tuberculoză după moarte este în scădere, anul trecut fiind înregistrate 52 de cazuri, cu trei mai puține decât în 2015. Cu toate acestea, specialiștii afirmă că gravitatea situației e la fel de mare.

„Să descoperi tuberculoza după moarte este grav, mai ales la copii, deoarece este o boală infecțioasă și trebuie luate măsuri cu mult înainte de deces. Mai ales, că cei mici sunt monitorizați mai activ de către medicul de familie. Sunt cazuri însă când tuberculoza se manifestă fără simptomele clasice, cumva mascat!, . Poate ar trebui să ne revenim la practica de a monitoriza radiologic persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire în fiecare an. Acum, după catalogul nou de prețuri, bolnavul de tuberculoză face investigații gratuite după ce este stabilit diagnosticul. Până atunci însă trebuie să achite, iar dacă pacientul nu e asigurat, e costisitor. Cred că problema poate lua amploare”, a afirmat și Vasile Popa, vicedirectorul Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie din Chișinău.

Specialistul spune că însă că sunt factori care nu pot fi preveniți. De exemplu migrația oamenilor și faptul că mulți nu au un loc de trai stabil, iar în acest caz medicilor de familie le este greu să monitorizeze mai strict acest persoane.

Vom preciza că anul trecut 139 de copii au fost depistați cu tuberculoză, cu 11 mai puțin decât în 2015.

Cristina Boeva, tânăra care face cele mai inedite chokere din Moldova!
Articolul anterior
Ruladă cu lavaş, cartofi şi ciuperci
Articolul următor
Alte articole interesante