Obezitatea i-a distrus sănătatea şi l-a adus la limita disperării. La doar 45 de ani a ajuns să cântărească 250 de kg. Bărbatul ar vrea enorm să scape de kilogramele care îi scurtează zilele, însă îi va fi mai greu acum după ce a luat în greutate atât de mult.
Tudor Taşnic spune că stresul şi alimentaţia greşită i-au făcut viaţa grea. Acum, bărbatul este decis să-şi refacă viaţa şi a apelat la ajutorul medicilor.
Bărbatul a fost internat în stare gravă în secţia terapie a Spitalului Clinic Municipal numărul 1.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Totul a început acum 13 ani, când şi-a pierdut locul de muncă.
„Şi mâncam bunişor binişor şi nu am atras atenţia aşa tare, credeam că îi normal, dar când am ajuns după 160, am zis că trebuie de apucat de ceva”, a spus pacientul Tudor Tașnic.
A încercat să mănânce mai puţin, dar nu i-a prea reuşit. Uneori, la o singură masă, putea consuma peste trei kilograme de alimente.
„Erau moment când mâncam două farfurii de borş şi o farfurie bună de felul doi, şi vreo jumătate de kilogram de suc, ceva aşa. Cu salată cu tot”, spune bărbatul.
Deşi este în spital, bărbatul nu poate renunţa la vechile obiceiuri alimentare.
„Acum la amiază i-am dat borş, tot două felii de pâine şi din nou terci cu pârjoală şi ceai. A mai cerut ceva în plus? A mai cerut o porţie.”
Soţia, care era singurul său sprijin, a murit acum un an, iar cei doi copii îl vizitează rar. Doar prietenii şi sora îl susţin. Singura speranţă la o viaţă normală este operaţia de micşorare a stomacului.
„Eu sper numai la operaţia ceea care se spune acum că se poate de făcut la stomac”, spune Tudor Tașnic.
Medicii spun că starea bărbatului este critică, iar orice intervenţie chirurgicală îi poate pune viaţa în pericol.
„Patologia cardiacă gravă avansată, ea de fapt se află pe primul plan. Sunt implicate şi alte organe, cum ar fi ficatul, pancreasul, rinichii ca rezultat al afecţiunii cardiace”, a afirmat vicedirectorul Spitalului Municipal nr. 1, Ion Arteni.
Pentru a ajunge pe masa de operaţii, bărbatul trebuie să fie pregătit medical şi să dea jos câteva zeci de kilograme.
„Trebuie să renunţe la produsele de panificaţie şi dulciuri şi să treacă la legum, peşte şi carne. Este interzisă prăjirea alimentelor, să nu fie gătite cu mult ulei. Pot fi făcute pe grătar, la cuptor sau fierte”, a spus gastroenterologul, Victoria Babițchi.
„Cel puţin 25-30 de kilograme până la intervenţia chirurgicală, după care are loc o remisie semnificativă a patologiei asociate. Ca apoi să poată fi operat. Iarăşi în prezenţa unor constante biologice a corpului bune”, a spus chirurgul, Sergiu Balan.
Anul trecut, aproape 63 de mii de moldoveni ajuns la medic din cauza obezităţii, cu 4600 mai mulţi decât în 2015.
sursa: www.publika.md