Un copil cu pneumonie rezistentă la antibiotice a fost salvat de la moarte de către medicii moldoveni!

O fetiță în vâtrstă de trei ani s-a zbătut între viață și moarte, timp de două săptămâni. Micuța a suferit complicații provocate de o pneumonie. Deși avea șanse mici de supraviețuire, medicii au reușit să salveze copilul, după ce au aplicat metode moderne de tratament, pluridisciplinare, în cadrul secției de Terapie Intensivă.

separator
received_10212433534612743-1-600x800

Specialiștii au avut o misiune extrem de grea, deoarece infecția era rezistentă la antibiotice. În consecință, a biruit vigilența și profesionalismul doctorilor. Fetița a supraviețuit, iar părinții sunt recunoscători cadrelor medicale pentru munca lor.

Fetița a ajuns la Institutul Mamei și Copilului din Capitală în data de 24 februarie, ea fiind transferată de la o altă instituție medicală, unde urma tratamentul. Starea de sănătate a copilei s-a agravat, din cauza pneumoniei agresive, ai cărei germeni erau rezistenți față de tratamentul antibacterian aplicat.

Deoarece boala ataca rapid întregul organism, medicii au solicitat ajutorul academicianului Eva Gudumac, raportează e-medicina.md. Pentru că necesita investigații suplimentare și asistența unei echipe multidisciplinare, fetița a fost spitalizată la Institutul Mamei și Copilului.

„A fost internată în secția Reanimare, în stare critică. Avea pneumonie distructivă pe dreapta, sepsis pulmonar, insuficiență respiratorie de nivelul trei. De asemenea, copila avea mediastinită, adică o inflamație acută a zonei dintre plămâni. Au fost întreprinse toate măsurile necesare pentru salvarea fetiței”,  a menționat pentru sursa citată academicianul Eva Gudumac.

După 14 zile de terapie intensivă, copilul și-a revenit. În prezent, ea urmează tratament în secția Chirurgie septică. Medicii spun că starea de sănătate a copilului se îmbunătățește. Totuși, perioada de recuperare va dura o lună.

„A fost un caz complicat. Pentru viața acestei fetițe a luptat o echipă numeroasă. Au fost necesare intervenții multiple și tratament de lungă durată. Mama a respectat toate indicațiile noastre“, a precizat Eva Gudumac.

Părintele se arată mulțumit de calitatea asistenței medicale de care a beneficiat copilul:

„Am fost la un pas de a-mi pierde fetița, era foarte bolnavă. Le mulțumesc medicilor că au salvat-o. Totul a pornit de la o tuse banală. Am încercat să o tratăm acasă, dar starea ei de sănătate se înrăutățea continuu”.

Pneumonia este o boală infecțioasă de etiologie virală sau bacteriană, manifestată prin inflamația țesutului pulmonar. Aceasta poate evolua agresiv în cazul persoanelor cu imunitate redusă, cum ar  fi copiii de până la trei ani sau adulții de peste 65 de ani. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un milion și jumătate de copii din întreaga lume decedează, în fiecare an, din cauza complicațiilor provocate de pneumonie. Iată de ce este important să nu lăsăm boala să agraveze, dar să consultăm medicul în timp util!

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

Un hoţ a spart o maşină, dar a fost văzut de un poliţist care stătea la balconul casei sale!
Articolul anterior
Se anunță deconectarea programată de la curentul electric! Vezi lista adreselor
Articolul următor