Un medic moldovean a făcut prima intervenţie pe inimă cu laser din România

Grigore Tinică, profesor din Republica Moldova care a plecat în România în anul 1990, este primul medic din țara vecină care a făcut o intervenție pe inimă cu laserul, iar în blocul operator are un aliat de nădejde: muzica clasică.

separator

558273a2682ccf3516ec8312-586x319
După ce a operat timp de 10 ani la Spitalul Clinic de Urgenţă Fundeni din Bucureşti s-a mutat la Iaşi pentru a pune bazele singurului Institut de Boli Cardiovasculare din Moldova.

În prezent, în clinica de chirurgie cardiovasculară din Iaşi se fac în medie 3-4 operaţii pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 15% din totalul intervenţiilor realizate la nivel naţional.

„Aici, în această zonă, nu există niciun element de chirurgie cardiovasculară. Noi am făcut un salt de la anii 50 la anii 90 în cardiologie”, spune prof. univ. Grigore Tinică, pentru Digi24.

„Operaţia e o artă. Sala trăieşte, sala respiră, sala de operaţie e ca un organism viu. Şi în acest organism viu, toţi cei care participă la intervenția chirurgicală ar trebui să… existe, să trăiască într-un unison, şi muzica oarecum ne apropie”, spune medicul.

Un chirurg are nevoie de armonie deplină în sala de operaţie pentru a face o inimă bolnavă să funcţioneze din nou. Pe lângă propria îndemânare şi ajutorul echipei, aliatul medicului Grigore Tinică este muzica.

„Muzica te calmează şi poate îţi şi deschide un pic capacitatea de gândire, capacitatea de creaţie. Intervenţia chirurgicală este de fiecare dată şi o creaţie, în afară de o mare rutină are şi multe elemente de creaţie”, a spus prof. univ. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi.

Peste o sută de morți din cauza unei epidemii de holeră în Angola

Epidemia de holeră declanşată în Angola de la începutul anului s-a soldat cu cel puţin 108 morţi, dintre care cei mai mulţi în capitala Luanda, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii din această ţară. Această ţară africană, deşi este bogată în petrol şi în alte resurse ale subsolului, se confruntă cu sărăcia, transmite AFP, potrivit Agerpres citată de digi24.ro.

Începând din 7 ianuarie au fost raportate 3.147 de cazuri confirmate de holeră, dintre care aproape jumătate la Luanda, conform datelor Ministerului Sănătăţii. „Vârsta persoanelor bolnave variază între 2 şi 100 de ani”, conform aceleiaşi surse.

Cel puţin 48 de persoane au murit de holeră la Luanda şi 43 la Bengo, o provincie vecină capitalei. Holera este o infecţie intestinală acută care se răspândeşte prin alimente şi apă contaminate cu bacteria Vibrio cholerae. Boala se manifestă prin diaree severă, vărsături şi crampe musculare şi poate ucide în câteva ore, prin deshidratare, dacă nu este tratată. Cazurile mai puţin grave se tratează prin hidratare orală, iar cele mai grave cu antibiotice.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat anul trecut că decesele cauzate de holeră au crescut cu 71% faţă de anul precedent. Zonele cele mai afectate de holeră s-au schimbat considerabil. O scădere cu 32% a cazurilor a fost observată în Orientul Mijlociu şi Asia, în timp ce o creştere importantă de 125% a fost raportată în Africa, potrivit OMS.

Tratamente stomatologice gratuite pentru persoane cu nevoi speciale

Persoanele cu nevoi speciale, copii și adulți, pot accesa servicii stomatologice gratuite în cadrul Serviciului de asistență medicală stomatologică, sub anestezie generală, în condiții de staționar, transmite IPN.

Serviciul se acordă în baza programărilor prealabile.

Copiii cu nevoi speciale pot fi programați pentru tratament stomatologic la Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coțaga”, de luni până vineri, între orele 9:00 – 14:00, la numărul de telefon: 0 (22) 72 81 14.

Adulții cu dizabilități pot fi programați la Centrul republican de chirurgie oro-maxilo-facială, situat în incinta Institutului de Medicină Urgentă, de luni până vineri, între orele 09:00 – 15:00, la numerele de telefon: 0 (79) 993 566, 0(22) 25 07 61 și 0(22) 94 43 17.

Înscrierea se face de către părinții sau tutorii pacientului, pentru ca aceștia să prezinte istoricul medical și să descrie simptomele pacientului. Ulterior, specialiștii vor stabili investigațiile necesare, abordarea terapeutică și planul de tratament.

Serviciul de asistență medicală stomatologică sub anestezie generală este funcțional din iunie 2024. Costurile tratamentului sunt achitate de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Până acum au accesat serviciul 38 de maturi și 98 de copii.

Care sunt alimentele nocive pentru dantură

Cu siguranță, oricine își dorește o dantură albă și impecabilă, însă trebuie să cunoaștem că acest lucru nu poate fi realizat fără o îngrijire corespunzătoare a dinților. Pentru început, trebuie să știi că alimentele pe care le incluzi în meniu sunt responsabile în mod direct pentru aspectul estetic al dinților. Vezi, mai jos, care sunt produsele ce îți pot afecta considerabil dantura, scrie copilul.ro.

Alimente bogate în zahăr
Acestea sunt principalele vinovate în ceea ce privește cavitatea bucală, fiind responsabile pentru eroziunea emailului, cariilor dentare și aproape toate problemele dentare.

Alimente cu aciditate crescută
Când vine vorba de dinți, alimentele cu acizi (alimente cu un nivel scăzut de calciu) pot fi extrem de periculoase. Indiferent dacă sunt conținute în alimente sau transformate din zaharuri de bacteriile gurii, acizii pot eroda smalțul dinților, provocând cavități și carii dentare. O deteriorare a smalțului poate duce, de asemenea, la o varietate de probleme, de la probleme de sensibilitate la dinți decolorați.
Exemple de alimente foarte acide: lămâi, murături, roșii, alcool, cafea.

Exemple de alimente cu continut scăzut de acizi: banane, avocado, broccoli, carne slabă, cereale integrale, ouă, brânză, nuci, legume.

Produse alimentare lipicioase/guma de mestecat
Niște adevarați inamici când vine vorba de sănătatea dinților și a gingiilor sunt alimentele care tind să rămână atațate între dinți foarte mult timp. Problema este că astfel de resturi alimentare se transformă într-o sursă de energie abundentă pentru bacterii, iar prezența prelungită în gura permite bacteriilor să producă mult mai mult acid decât în mod normal. Este vital să încerci să îți cureți dinții cât mai repede posibil după masă și să nu lași alimentele lipicioase să rămână în gură timp de mai multe ore.

Alimente care îți usucă gura
Cea mai buna apărare împotriva problemelor de sănatate orală este saliva. Cea mai puternică modalitate a naturii de a avea grijă de dinți este la îndemână pentru a te ajuta să îți menții sănătatea, spălând plăcile și aducând înapoi mineralele cheie. Saliva impiedică menținerea alimentelor pe dinți și poate chiar ajuta la repararea semnelor precoce ale cariilor dentare, a bolilor gingiilor și a altor infecții orale. Din păcate, atunci când gura este uscată, nivelul salivei din gura devine scăzut și nu-și poate face treaba corect.

Exemple de alimente și băuturi care usucă excesiv gura: alcool, unele medicamente, cafea, băuturi energizante.

Alimente foarte greu de mestecat
Emailul este foarte tare. De fapt, este cea mai dură parte din corpul tău. Cu toate acestea, chiar nu te poate ajuta să mesteci alimente foarte greu de mestecat. Este important să ții minte că dacă ceva este greu de mestecat, atunci nu ar trebui să fie mestecat.

Mulți oameni au obiceiul prost de a mesteca lucruri cum ar fi gheața, bomboane tari si popcornul. De cele mai multe ori, dinții tăi se ocupă de sarcina grea, dar îți poți deteriora smalțul și există întotdeauna un pericol de a tăia o bucată din dinți. Deci, fă-le dinților o favoare și evita mestecarea unor alimente prea tari.

Împușcat pentru că vorbea în limba română!
Articolul anterior
Cum pot să-l dezic pe fostul soț de drepturile părintești dacă acesta nu contribuie la întreținerea copilului?
Articolul următor
Close menu