300 de grame de vişine pe zi – te scapă de burtică!

Consumate proaspete, congelate sau uscate, acrişoare şi răcoritoare, vişinele au un conţinut bogat în elemente nutritive. Le poţi mânca proaspete sau prelucrate sub forma de dulceaţă, gem, marmeladă, sirop sau lichior.

separator

Frunzele pot fi  folosite  pentru conservarea murăturilor, iar cozile pentru ceaiuri sau decocturi. Specialiştii încadrează vişinele în categoria “super fructelor”, deoarece acestea ajută organismul să se relaxeze, să slăbească şi să reducă din riscul apariţiei mai multor boli, îndeosebi celor cardiovasculare.

Aceste fructe apetisante şi revitalizante ale verii, reprezintă o sursă preţioasă de substanţe nutritive. În compoziţia lor se află vitamine precum cele din grupul B, dar şi vitamina C şi E, minerale precum calciu, potasiu, fosfor, zinc, cupru şi magneziu. De aceea pot fi consumate cu încredere în cazul anemiilor, pentru revitalizarea şi tonifierea organismului. Consumând 100 g de vişine pe zi, organismul tău se va îmbogăţi cu o doză de energie de circa 64 kcal.

Proprietăţi terepeutice:

  • Detoxifică organismul, îndeosebi rinichii;
  • scad nivelul de acid uric din sânge, contribuind la prevenirea gutei;
  • conţin o cantitate mare de potasiu, care contribuie la stabilizarea ritmului cardiac şi la sănătatea pielii;
  • sunt utilizate în maladii ale rinichilor, stomacului şi căilor respiratorii;
  • conţin antioxidanţi, în special vitamina C;
  • scad colesterolul şi riscul de diabet;
  • sunt benefice în artrită;
  • au acţiune uşor laxativă, contribuind la ameliorarea constipaţiei.

Siropurile de vişine fac adevarate minuni pentru organism

Au efect tonic, echilibrează sistemul imunitar şi previn infecţiile respiratorii. Siropul din vişine este la fel de benefic ca şi ibuprofenul sau ca unele medicamente antiinflamatorii. De aceea, siropurile sunt recomandate în afecţiuni inflamatorii, însoţite de dureri precum artrita, guta, dureri musculare, dureri de spate, dar şi diabet, boli vasculare şi neurovegetative.
Siropul din visine
se recomandă ca adjuvant în afecţiuni ale căilor renale şi urinare, precum uretrite, nefrite, litiaze renale. Băut simplu sau diluat cu apă, scade febra şi se poate utiliza în tratamentul gripei şi reumatismului, dar are şi proprietăţi antidepresive şi remineralizante .

Contraindicaţii:

Sucul din vişine nu este recomandat persoanelor cu aciditate ridicată a sucului gastric, celor care suferă de diaree sau diabet zaharat, obezitate sau afecţiuni cronice ale plămânului.

Vişinele ajută la slăbit

Datorită antioxidanţilor pe care îi conţin, aceste fructe reduc din stratul de grăsime, scade colesterolul total şi trigliceridele. Consumând 300 g de vişine în fiecare zi, ai şansa să reduci câţiva mm din grăsimea de pe burtă.
Cura de vişine ajută în special diabeticilor, datorită vitaminei E (hipoglicemiante) şi levulozei. Nu trebuie ţinută de cei cu aciditate mare.
Cura de cireşe şi vişine (1-2 zile pe săptămână – 0,5 kg fructe) este indicată pentru  cardiaci şi obezi. În zilele în care ţii această cură nu se recomandă alte alimente.

Sfaturi de frumuseţe

Vişinile tonifică tenul, ajută în recăpătarea elasticităţii şi în menţinerea tinereţii feței. Vişinile sunt recomandate şi în lupta cu pecinginea, pistruii şi cuperoza.

Îţi propunem cea mai simplă măscuţă cu vişine, indicată tuturor tipurilor de ten:

1. Ia 1-2 vişine fără sâmburi şi masează-ţi toată porţiunea feţei cu ele.
2. Păstrează această măscuţă 10-15 minute.
3. După clăteşte cu apă călduţă de mai multe ori.

 

Profită din plin de darurile naturii!

Text: Cristina Mihalachi

 

Descoperă ofertele lunii aprilie la Farmacia Familiei/P

Descoperă ofertele lunii aprilie la Farmacia Familiei! Produse de frumusețe și îngrijire la prețuri speciale: cosmetice, dermatocosmetice și soluții de îngrijire personală.

Descoperă ofertele:

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Probiotice și prebiotice. Ce diferențe există între ele!

Poate că ai citit tot mai des în ultima vreme că alimentația sănătoasă trebuie să conțină probiotice și prebiotice. Se folosește tot mai mult termenul de prebiotice. Află ce înseamnă și ce diferențe există între cei doi termeni, scrie libertatea.ro

Cu termenul de probiotice ne-am obișnuit de câțiva ani și știm deja că sunt bacterii care au un rol important în digestia și absorbția elementelor nutritive esențiale, a vitaminelor și sărurilor minerale. Dar medicii recomandă să avem un regim alimentar sănătos, care să includă zilnic probiotice și prebiotice. Iată ce reprezintă fiecare și ce alimente sunt indicate pentru a avea un aport optim de probiotice și prebiotice.

Ce sunt probioticeleProbioticele sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente și care pot să aducă numeroase beneficii pentru sănătate. Probioticele ajută la menținerea unui echilibru sănătos între bacteriile benefice și cele dăunătoare din intestine.

Spre exemplu, unul din rolurile lor majore este acela de a ajuta digestia și de a preveni problemele gastrointestinale, cum ar fi constipația sau diareea.

În plus, probioticele pot stimula sistemul imunitar și pot contribui la prevenirea infecțiilor respiratorii sau digestive. De asemenea, în cazul femeilor, ele mențin un echilibru sănătos al florei vaginale, reducând riscul de infecții cum ar fi vaginoza bacteriană.

Probioticele pot avea și efect antiinflamator, contribuind la reducerea inflamației în organism, ceea ce poate fi util în afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau poliartrita reumatoidă.

Alimente cu rol probiotic

O alimentație bogată în zahăr și grăsimi influențează negativ microbiomul intestinal și ajută bacteriile rele să se dezvolte în exces. Odată ce hrănești în mod regulat bacteriile rele, acestea sunt capabile să se dezvolte rapid și să susțină procesele inflamatorii din organism.

De aceea, este bine să consumi mai des alimente care stimulează bacteriile bune și anume alimente probiotice precum:

  • Varza murată
  • Castraveții murați fie în oțet, fie în saramură
  • Gogoșarii murați
  • Chefir
  • Sana
  • Iaurt
  • Brânza proaspătă
  • Laptele de capră

Ce sunt prebioticele

Prebioticele provin din unele tipuri de carbohidrați (în mare parte din fibre), pe care noi în mod normal nu le digerăm, dar ele ajută tranzitul intestinal și constituie o sursă de energie pentru bacteriile benefice din intestine.

Prebioticele sunt de obicei fibre care se găsesc în verdețuri, fructe și mai ales leguminoase (linte, mazăre, năut, fasole, soia și arahide, adică plante care produc o păstaie care are semințe sau boabe în interior).

Alimente prebiotice

O alimentație sănătoasă include automat probiotice și prebiotice. Dacă obișnuiești să consumi câte un iaurt, câte un chefir sau câteva murături precum și multe preparate din legume, verdețuri, fructe bogate în fibre și boabe, atunci înseamnă că ai un regim alimentar bun cu probiotice și prebiotice. Este adevărat că sursele de probiotice sunt mult mai puține, decât cele de prebiotice, de aceea multe persoane sunt sfătuite să ia suplimente cu probiotice după o gripă, după infecții sau tratamente cu antibiotice.

Alimentele care au un conținut mare de fibre prebiotice sunt:

  • leguminoasele
  • ovăzul
  • bananele
  • merele
  • fructele de pădure
  • anghinarea
  • sparanghelul
  • usturoiul
  • prazul
  • ceapa
  • leușteanul
  • cacaua
  • algele
  • rădăcina de cicoare

ANSP, despre pericolul de poluare a apei în raionul Anenii Noi, unde sunt sacrificați porcii infectați cu pestă africană

Cu referire la calitatea apei în contextul situației excepționale din Roșcani, raionul Anenii Noi, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu precizări, informează unica.md.

În legătură cu focarul de pestă porcină africană și situația excepțională din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, Centrul de Sănătate Publică Căușeni, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, informează locuitorii că nu există riscuri justificate privind contaminarea surselor de apă utilizate de locuitorii. Specialiștii subdiviziunii teritoriale monitorizează constant calitatea apei în satele Roșcani, Calfa și Calfa Nouă, pentru a garanta siguranța sănătății publice.

Aprovizionarea cu apă a localităților se realizează, în mare parte, prin sonde arteziene și fântâni publice. Sondele arteziene din zonă au adâncimi de până la 142 de metri și folosesc apa dintr-un strat subteran protejat, acoperit de un alt strat gros de 76-85 de metri format din roci, marnă și argilă, care se întinde pe toată suprafața zonelor de protecție din jurul sondelor. Astfel, apa este bine izolată și protejată de careva riscuri de contaminare.

Pentru înhumarea animalelor afectate, a fost selectat un loc, coordonat cu serviciile abilitate, cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare naționale și internaționale. Terenul este cu sol lutos, care are o permeabilitate scăzută, astfel reducând riscul infiltrării substanțelor în pânza freatică. Groapa are o adâncime de 6-9 metri, iar amplasamentul nu interferează cu zonele de protecție sanitară ale sondelor arteziene. Astfel, specialiștii confirmă că riscul de contaminare a surselor de apă potabilă este practic inexistent.

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Anenii Noi, s-a stabilit ca monitorizarea calității apei să continue cu regularitate, pentru a asigura în permanență protecția sănătății locuitorilor din regiune. În context, ANSP reiterează angajamentul de a informa prompt și transparent populația, punând siguranța cetățenilor pe primul loc.

Gazpacho – supa care te răcoreşte!
Articolul anterior
“Super fructele” verii – VIŞINELE!
Articolul următor
Close menu