După o iarnă îndelungată, acuzele care apar mai frecvent sunt oboseala, atenția afectată, incapacitatea de concentrare. De obicei acestor simptome nu li se acordă o prea mare importanță, dând vina mai frecvent pe astenia de primăvară și lipsa de vitamine. Cu toate acestea, oboseala poate fi cauzată de o disfuncție a glandei tiroide. Site-ul www.tiroida.md cu sprijinul Companiei Berlin-Chemie / Menarini ne atenționează la ce momente trebuie să atragem atenția.
Glanda tiroidă este o glandă endocrină în formă de fluture, care este situată în mod normal în partea inferioară a gâtului. Sarcina tiroidei este de a produce hormoni tiroidieni, care sunt secretați în sânge și apoi transportați la fiecare țesut din corp. Când nivelul hormonilor tiroidieni este prea scăzut, celulele corpului nu pot primi suficient hormon tiroidian, iar procesele organismului încep să încetinească, apare hipotiroidismul.
La adulți, hipotiroidismul pe termen lung afectează negativ celulele nervoase – producția de substanțe care transmit impulsurile nervoase este întreruptă. Acest lucru Vă afectează bunăstarea. O persoană cu hipotiroidism poate fi descrisă ca inhibată, încetinită, obosită, apatică. Cineva se plânge de o senzație de oboseală după cele mai simple acțiuni, alții se simt „deconectați”. Alții vorbesc despre memorie proastă, incapacitate de concentrare asupra oricărui lucru, încetinirea proceselor de gândire.
Un alt simptom care ar trebui să ne alerteze este Sindromul Oboselii Cronice (SOC) care se caracterizează printr-un sentiment copleșitor de oboseală, care poate fi, de asemenea, însoțit de durere, amețeli și concentrare afectată.
În ciuda faptului că această afecțiune este adesea legată de scăderea semnificativă a calității vieții, mulți oameni nu primesc un diagnostic oficial, iar cei care o fac nu ar putea primi întotdeauna un tratament adecvat
De aceea, cercetările despre SOC sunt în curs de desfășurare, investigatorii depunând eforturi pentru a descoperi mecanismele biologice care stau la baza acestei afecțiuni.
Recent cercetătorii au venit cu o ipoteză care explică corelația dintre SOC și nivelul scăzut de hormoni tiroidieni.
De ce se dezvoltă hipotiroidismul? Specialiștii identifică mai multe motive.
Tiroidita autoimună. Esența acesteia constă în faptul că, la un moment dat, dintr-un motiv neelucidat, sistemul imunitar „atacă” celulele propriului corp, în cazul dat, celulele glandei tiroide. Ca urmare, în glandă se dezvoltă inflamația, ceea ce duce la o scădere a producției de hormoni.
Sarcina. Exploziile hormonale care au loc în această perioadă pot duce la lezarea țesuturilor glandei tiroide și la afectarea producerii de hormoni tiroidieni.
O altă cauză a hipotiroidismului este operația pe glanda tiroidă.
Depistăm și tratăm
În ciuda abundenței unei varietăți de simptome ale hipotiroidismului, această afecțiune rămâne adesea nediagnosticată. Deși, pentru a stabili diagnosticul, uneori este nevoie doar de un singur test de sânge pentru hormonul stimulant al tiroidei (TSH). Toate persoanele de peste 35 de ani ar fi bine să facă o astfel de analiză o dată la cinci ani.
Puteți face testul pentru nivelul de TSH atât la indicația medicului cât și de sine stătător, deoarece există multe laboratoare pentru acest lucru. Dacă TSH depășește limitele normale, trebuie să Vă adresați imediat medicului Dumneavoastră endocrinolog. După confirmarea diagnosticului, medicul va prescrie cel mai probabil terapia de substutuție a hormonilor tiroidieni. Terapia de substutuție selectată corect previne toate efectele adverse posibile ale unei deficiențe de hormoni tiroidieni și Vă permite să duceți un stil de viață obușnuit.
Sa concluzionăm. Hipotiroidismul este o afecțiune răspândită la care femeile sunt mai predispuse decât bărbații. În pofida varietății de simptome, ca de exemplu, oboseala cronică, creșterea în greutate și edemațierea, acestea sunt adesea atribuite altor cauze, de aceea hipotiroidismul nu este recunoscut imediat. Din fericire, un singur test TSH Vă permite să identificați problema, iar tratamentul modern Vă readuce buna dispoziție și greutatea normală.