Testul Papanicolau – o alegere înţeleaptă pentru salvarea vieţii

Vizita la medicul ginecolog este esenţială în viaţa oricarei femei care îşi respectă corpul şi nu trebuie să o priveşti ca pe o obligaţie, ci ca pe un mic gest, prin care să demonstrezi că eşti responsabilă faţă de tine şi cei dragi. Totodată, acest control asigură liniştea şi fericirea familiei căci, în calitate de mamă sau viitoare mamă, este deosebit de important ca organismul sa funcţioneze la o capacitate optimă.

separator



Ala Niculaies,

Medic Ginecolog, categorie superioară,
Centrul Medical “On Clinic Moldova”

Ce reprezintă Testul Babes-Papanicolau?

Testul sau, cum i se mai spune, frotiul Babes-Papanicolau repezintă cea mai eficientă metodă de depistare a cancerului cervical în stadii incipiente. Este un examen citologic ce constă în analiza la microscop a celulelor din secreţia vaginală şi care poate detecta orice modificare aparută la nivelul mucoasei vaginale.

Este adevărat că acest test previne cancerul de col uterin?

Da!

Statisticile arată că în Europa la fiecare 30 minute moare o femeie diagnosticată cu cancer de col uterin. Aceasta este unul din cele mai întâlnite forme de cancer la femeile cu vârsta între 15 – 44 de ani. După vârsta de 65 de ani, incidenţa acestui tip de cancer este rareori întâlnită, dar nu este exclus şi nimeni nu te poate asigura, ca nu poţi fi chiar tu victim acestei boli cumplite.

Ce presupune acest test şi care este rolul lui?

Testul Papanicolau este un examen ginecologic de rutină şi face parte din categoria controalelor recomandate anual. Rolul acestui test este identificarea modificărilor celulare la nivelul colului uterin şi depistarea cancerului de col uterin.

Cât durează aceasta procedură?

Operaţiunea nu este deloc complicată şi de scurtă durată. Tehnica de recoltare este facilă, nedureroasă şi uşor reproductibilă. Proba se examinează microscopic în laborator, stabilindu-se astfel, caracterul celulelor: cum sunt aşezate, ce aspect au elementele celulare ş.a.

La ce vârstă se recomandă să faci testul?

Este necesar să începi a face acest test anual, din momentul în care ai devenit activă sexual. Ignoranţa ucide vieţi!

Ce afecţiuni poate detecta Testul Papanicolau?

Acest test oferă informaţii foarte exacte despre orice transformare celulară survenită la nivelul colului uterin şi al vaginului . Astfel, pot fi detectate urmatoarele afectiuni :

  • Infecţii virale
  • Alte tipuri de infecţii, vaginitele bacteriene sau cu paraziţi
  • Modificări celulare precanceroase, rezultate în urma unor infecţii netratate
  • Unele boli cu transmitere sexuală
  • Modificări canceroase, prezente în cancerul de col uterin
  • Modificări naturale, survenite la menopauză.

Care sunt factorii de risc pentru modificările precanceroase sau chiar canceroase

Odată ce ai început o viață sexual, deje există factorul de risc. Un grad mai ridicat de risc îl au femeiile care au relaţii sexuale cu diferiţi parteneri, care fumează, au contactat infecţii cu transmitere sexuale netratate la timp.

Există o anumită pregătire înainte a face acest test?

Cu 24 de ore înaintea efectuării testului se recomandă să eviţi duşurile intravaginale şi cremele vaginale. De asemenea, evită contactul sexual, întroducerea ovulelor în vagin cu 48 de ore înainte de prelevare. Dacă există o menstruaţie abundentă, trebuie aşteptat ca aceasta să se termine, ca mai apoi să te prezinţi la medicul ginecolog pentru examenul cito-vaginal.

Orice femeie care are o viaţă activă din punct de vedere sexual, trebuie să se prezinte neapărat la medical ginecolog pentru efectuarea testului Papanicolau. Deoarece riscul este cu atât mai mare cu cât contactul sexual se poate solda cu infecţii iar ele pot modifica citologia cervicală. Astfel, datorită acestui test se pot identifica celulele anormale de la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase.

Prin urmare, prezintă-te neapărat la medicul ginecolog, indiferent de vârsta pe care o ai.

În secţia de proctologie a centrului ON CLINIC tratăm hemoroizii şi fisurile anale, nodulii hemoroidali interni şi externi, trombozele acute etc.

Centrul Medical Internaţional On Clinic v

ă propune urmaroarele servicii:

  • Proctologie

    – tratamentul hemoroizilor şi fisurii anale fără internare, durere şi operaţie;

  • Urologie/sexopatologie

    – tratamentul disfuncţiilor erectile şi a infecţiilor urogenitale;

  • Dermatologie

    –  tratamentul psoriasisului fără hormoni, tratament antiacneic;

  • Endoscopie, UZI diagnostic, Laborator, Dopler diagnostic;

  • Endocrinolog, Tratamentul varicelor;

  • Cabinet fizioproceduri

  • Stationar de zi;

  • Cosmetologie

    – fotoepilare, biodepilare, tratament cosmetologic, piling, mezoterapia, biorevitalizare, crioterapia;

  • Ozonoterapia;

  • Psiholog;

  • New Pediatria;

  • New Masaj-

    terapeutic de recuperare, decontracturant, general clasic, anticelulitic, pentru copii începînd cu vîrsta de 6 luni;

  • New Vip Capsula Neo Qi Energy Cocoon –

    saună infraroşie, saună pe aburi, aromoterapie, hromoterapie, hidro-vibromasaj toate pentru restabilirea vitalităţii şi longevităţii vieţii!!!

Adresa noastră: str. V. Alecsandri 90/1, tel. 20 00 00,

Web sait: www.onclinic.md

Întreabă doctor@unica.md

Adresează o întrebare specialistului nostru, vei primi răspuns în cel mai scurt timp.

Executivul a aprobat proiectul de lege cu privire la medicamente, cu scopul de a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente

Pentru a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente, conform ghidurilor clinice, Guvernul a aprobat, astăzi, 12 februarie, la inițiativa Ministerului Sănătății, proiectul de lege cu privire la medicamente. Acesta asigură calitatea și eficacitatea medicamentelor prin ajustarea cadrului normativ la acquis-ul european, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

De asemenea, documentul urmărește reducerea deficitului de medicamente esențiale, atragerea producătorilor externi pe piața națională, sporirea competitivității pieței farmaceutice și facilitarea participării la studii clinice internaționale. Acești factori vor oferi pacienților opțiuni variate la medicamente de calitate și prețuri avantajoase.

Proiectul aprobat include prevederi noi ce țin de alinierea la standardele europene aplicabile procedurilor de fabricare, autorizare și reglementare a medicamentelor orfane, pediatrice și pentru terapii avansate. De asemenea, proiectul conține reglementări privind importul și punerea pe piață a medicamentelor, controlul calității și procedurile de inspecție. 

Astfel, revizuirea și modernizarea domeniului medicamentului vor asigura o reglementare eficientă și coerentă a procesului de autorizare, distribuire și accesibilitate a medicamentelor. 

Menționăm că proiectul de lege va contribui la crearea unui cadru legal stabil, în care operatorii economici din domeniul medicamentului vor putea desfășura activitatea conform reglementărilor internaționale, iar cetățenii vor beneficia de acces continuu și eficient la medicamente sigure și de calitate.

De ce visele recurente sunt adesea coșmaruri: Legătura dintre emoții și subconștient

Până la 75% dintre adulți experimentează vise recurente, iar majoritatea sunt negativ marcate, implicând teme precum frica, eșecul sau atacurile, potrivit Live Science. Experții explică de ce creierul nostru amplifică aceste emoții în somn și cum putem controla coșmarurile repetate pentru un somn mai liniștit.

Visele recurente reprezintă un fenomen surprinzător de comun, cercetările aratând că până la 75% dintre adulți experimentează cel puțin unul pe parcursul vieții. Aceste vise pot varia: uneori sunt aproape identice de fiecare dată, dar pot avea și teme, locații sau personaje recurente, plasate în contexte diferite.

Această variație le deosebește de coșmarurile cauzate de tulburarea de stres posttraumatic, o condiție psihologică în care oamenii retrăiesc amintiri specifice din viața de zi cu zi, cu mult mai puține variații, în timpul somnului.

Experții încă nu sunt siguri de ce experimentăm vise recurente, dar cercetările recente ajută la identificarea mai clară a tiparelor legate de frecvența și conținutul acestora, precum și a scenariilor care le provoacă.

De ce visele recurente sunt adesea negative Studii recente confirmă ideea conform căreia visele recurente sunt adesea coșmaruri.

Într-un sondaj din 2022 realizat de Michael Schredl, șeful laboratorului de somn al Institutului Central de Sănătate Mintală din Germania, adulții au descris visele recurente ca având o „tonalitate negativă” în două treimi din cazuri, aceste vise implicând frecvent teme precum a fi urmărit sau atacat, a ajunge târziu undeva sau a eșua la ceva.

Prin contrast, visele recurente pozitive ale participanților includeau teme precum zborul sau descoperirea unei camere noi în propria casă. Motivele pentru care avem o predispoziție mai mare spre vise negative nu sunt pe deplin înțelese, dar Schredl spune că visele tind să exagereze ceva din viața noastră de zi cu zi, chiar și un sentiment minor sau o situație pe care ne simțim neputincioși să o schimbăm.

„În vis, devine o emoție mult mai intensă, deși legătura nu este întotdeauna evidentă sau directă”, explică el.

Psihologia și neuroștiința oferă indicii suplimentare. De exemplu, suntem predispuși la ceea ce se numește „tendința spre negativitate”, o înclinație de a ne concentra mai mult asupra gândurilor, emoțiilor sau interacțiunilor sociale neplăcute decât asupra celor pozitive. Acest comportament este înrădăcinat în nevoia subconștientă de a rezolva situațiile negative care ne amenință supraviețuirea.

Tendința spre negativitate poate fi amplificată în somn, deoarece creierul reduce activitatea în zonele asociate cu logica liniară și activează porțiunile asociate cu emoțiile, slăbind filtrul dintre gânduri și sentimente.

Cum să controlezi visele recurente negative

Deirdre Leigh Barrett, cercetător în domeniul viselor și autor al cărții Pandemic Dreams (Visele pandemiei, 2020) și alți experți subliniază că visele recurente negative sunt comune și normale și că există măsuri care pot fi luate pentru a le controla. Unii oameni au găsit succes în terapia de repetiție prin imaginație, care implică reimaginarea repetată a coșmarurilor cu finaluri mai fericite înainte de culcare.

Nirit Soffer-Dudek, cercetător în domeniul conștiinței și psiholog clinic la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel, recomandă cultivarea unei „igiene bune a somnului”.

Stabilirea unui program de somn consistent, limitarea utilizării ecranelor și evitarea cofeinei sau alcoolului înainte de culcare pot reduce starea emoțională intensă în care adormiți.

„Cel mai bun sfat pe care îl pot da este să impuneți limite clare între timpul de veghe și somn pentru a evita aducerea anxietății în vise”, spune ea.

Peste  324 de cazuri de gripă, înregistrate într-o săptămână

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă monitorizarea situației epidemiologice prin infecțiile respiratorii la nivel teritorial și național. Astfel, în perioada 3-9 februarie curent, au fost înregistrate 9589 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), majoritatea fiind la copii (61%). Morbiditatea prin IACRS s-a manifestat la un nivel de intensitate medie, cu 3% mai mult față de săptămâna precedentă a acesteia și în descreștere cu 27% comparativ cu aceeași perioadă a sezonului anterior, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 324 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău – 250 de cazuri; Bălți – 15 cazuri; Ialoveni, Soroca – câte 6 cazuri; Călărași, Criuleni – câte 5 cazuri; Căușeni, Florești, Orhei, Ștefan-Vodă – 4 cazuri; Cimișlia, Comrat, Edineț, Sângerei – 3 cazuri; Strășeni, Ungheni – câte 2 cazuri; Basarabeasca, Briceni, Dondușeni, Fălești, Leova – câte un caz), atestându-se o descreștere cu 25% în comparație cu săptămâna precedentă.

De la începutul perioadei de monitorizare (30.09.2024 – 09.02.2025), au fost înregistrate 1635 de cazuri de gripă, 96 620 de cazuri de IACRS și 9198 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

Totodată, pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 7 cazuri de COVID-19, în descreștere cu 30% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. La copii de până la 14 ani nu au fost raportate cazuri.

În contextul creșterii numărului de cazuri de infecții respiratorii, specialiștii ANSP recomandă în continuare respectarea măsurilor de protecție: păstrare distanței sociale, evitare locurilor aglomerate; respectarea regulilor de igienă, inclusiv igiena mâinilor, igiena respiratorie; respectarea măsurilor sanitare la locul de trai, la locul de muncă, de educație și învățământ, cu aerisirea spațiilor închise; purtarea măștilor în instituțiile medicale; adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției respiratorii; menținerea unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație bogată în legume și fructe, odihnă adecvată și exerciții fizice regulate.

Colun Veronica, de la fata timidă – la femeia sigură de frumusețea ei!
Articolul anterior
Colun Veronica, de la fata timidă – la femeia sigură de frumusețea ei!
Articolul următor
Close menu