Vizita la medicul ginecolog este esenţială în viaţa oricarei femei care îşi respectă corpul şi nu trebuie să o priveşti ca pe o obligaţie, ci ca pe un mic gest, prin care să demonstrezi că eşti responsabilă faţă de tine şi cei dragi. Totodată, acest control asigură liniştea şi fericirea familiei căci, în calitate de mamă sau viitoare mamă, este deosebit de important ca organismul sa funcţioneze la o capacitate optimă.
Ala Niculaies,
Medic Ginecolog, categorie superioară,
Centrul Medical “On Clinic Moldova”
Ce reprezintă Testul Babes-Papanicolau?
Testul sau, cum i se mai spune, frotiul Babes-Papanicolau repezintă cea mai eficientă metodă de depistare a cancerului cervical în stadii incipiente. Este un examen citologic ce constă în analiza la microscop a celulelor din secreţia vaginală şi care poate detecta orice modificare aparută la nivelul mucoasei vaginale.
Este adevărat că acest test previne cancerul de col uterin?
Da!
Statisticile arată că în Europa la fiecare 30 minute moare o femeie diagnosticată cu cancer de col uterin. Aceasta este unul din cele mai întâlnite forme de cancer la femeile cu vârsta între 15 – 44 de ani. După vârsta de 65 de ani, incidenţa acestui tip de cancer este rareori întâlnită, dar nu este exclus şi nimeni nu te poate asigura, ca nu poţi fi chiar tu victim acestei boli cumplite.
Ce presupune acest test şi care este rolul lui?
Testul Papanicolau este un examen ginecologic de rutină şi face parte din categoria controalelor recomandate anual. Rolul acestui test este identificarea modificărilor celulare la nivelul colului uterin şi depistarea cancerului de col uterin.
Cât durează aceasta procedură?
Operaţiunea nu este deloc complicată şi de scurtă durată. Tehnica de recoltare este facilă, nedureroasă şi uşor reproductibilă. Proba se examinează microscopic în laborator, stabilindu-se astfel, caracterul celulelor: cum sunt aşezate, ce aspect au elementele celulare ş.a.
La ce vârstă se recomandă să faci testul?
Este necesar să începi a face acest test anual, din momentul în care ai devenit activă sexual. Ignoranţa ucide vieţi!
Ce afecţiuni poate detecta Testul Papanicolau?
Acest test oferă informaţii foarte exacte despre orice transformare celulară survenită la nivelul colului uterin şi al vaginului . Astfel, pot fi detectate urmatoarele afectiuni :
- Infecţii virale
- Alte tipuri de infecţii, vaginitele bacteriene sau cu paraziţi
- Modificări celulare precanceroase, rezultate în urma unor infecţii netratate
- Unele boli cu transmitere sexuală
- Modificări canceroase, prezente în cancerul de col uterin
- Modificări naturale, survenite la menopauză.
Care sunt factorii de risc pentru modificările precanceroase sau chiar canceroase
Odată ce ai început o viață sexual, deje există factorul de risc. Un grad mai ridicat de risc îl au femeiile care au relaţii sexuale cu diferiţi parteneri, care fumează, au contactat infecţii cu transmitere sexuale netratate la timp.
Există o anumită pregătire înainte a face acest test?
Cu 24 de ore înaintea efectuării testului se recomandă să eviţi duşurile intravaginale şi cremele vaginale. De asemenea, evită contactul sexual, întroducerea ovulelor în vagin cu 48 de ore înainte de prelevare. Dacă există o menstruaţie abundentă, trebuie aşteptat ca aceasta să se termine, ca mai apoi să te prezinţi la medicul ginecolog pentru examenul cito-vaginal.
Orice femeie care are o viaţă activă din punct de vedere sexual, trebuie să se prezinte neapărat la medical ginecolog pentru efectuarea testului Papanicolau. Deoarece riscul este cu atât mai mare cu cât contactul sexual se poate solda cu infecţii iar ele pot modifica citologia cervicală. Astfel, datorită acestui test se pot identifica celulele anormale de la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase.
Prin urmare, prezintă-te neapărat la medicul ginecolog, indiferent de vârsta pe care o ai.
În secţia de proctologie a centrului ON CLINIC tratăm hemoroizii şi fisurile anale, nodulii hemoroidali interni şi externi, trombozele acute etc.
Centrul Medical Internaţional On Clinic v
ă propune urmaroarele servicii:
-
Proctologie
– tratamentul hemoroizilor şi fisurii anale fără internare, durere şi operaţie;
-
Urologie/sexopatologie
– tratamentul disfuncţiilor erectile şi a infecţiilor urogenitale;
-
Dermatologie
– tratamentul psoriasisului fără hormoni, tratament antiacneic;
-
Endoscopie, UZI diagnostic, Laborator, Dopler diagnostic;
-
Endocrinolog, Tratamentul varicelor;
-
Cabinet fizioproceduri
-
Stationar de zi;
-
Cosmetologie
– fotoepilare, biodepilare, tratament cosmetologic, piling, mezoterapia, biorevitalizare, crioterapia;
-
Ozonoterapia;
-
Psiholog;
-
New Pediatria;
-
New Masaj-
terapeutic de recuperare, decontracturant, general clasic, anticelulitic, pentru copii începînd cu vîrsta de 6 luni;
-
New Vip Capsula Neo Qi Energy Cocoon –
saună infraroşie, saună pe aburi, aromoterapie, hromoterapie, hidro-vibromasaj toate pentru restabilirea vitalităţii şi longevităţii vieţii!!!
Adresa noastră: str. V. Alecsandri 90/1, tel. 20 00 00,
Web sait: www.onclinic.md
Întreabă doctor@unica.md
Adresează o întrebare specialistului nostru, vei primi răspuns în cel mai scurt timp.