Toamna – sezonul prielnic pentru crizele de stomac

Toamna, durerile de stomac sunt mai puternice ca oricând și crizele de ulcer apar mult mai des. Schimbarea anotimpului accentuează neplăcerile pe care ți le provoacă stomacul. Acestea sunt consecința unor dezechilibre la nivel local a efortului intelectual, a suprasolicitării nervoase, dar și a dietei necorespunzătoare.


Ludmila Oleacu,
medic specialist gastroenterolog
Centrul Medical “On Clinic Moldova”

Persoanele cu probleme gastrice știu cât de periculoase pot deveni anumite emoții și alimente care pot declanșa durerile de stomac. Mai puțin cunoscut, însă, este faptul că jumătate din bolile de stomac sunt lipsite de simptome.

Totuși, iată ce trebuie să prezinte pentru tine un semnal de alarmă:

– pierdere neașteptată în greutate;

– senzație permanentă de anemie sau scădere nivelului de fier din sânge;

– stări de greață, însoțite de vărsături;

– dificultate la înghițire.

Uneori și accesele de furie se reflectă în plan fizic prin senzație de greață, vărsături, spasme sau arsuri. Ca urmare va duce la dezechilibru alimentar care poate influența în mod negativ metabolismul, imunitatea, comportamentul și chiar vitalitatea.

Arsurile stomacale sunt descrise de cele mai multe ori ca o „durere vie” situate în capul pieptului. Multe persoane asociază aceste senzații neplăcute cu mesele foarte bogate în grăsimi și foarte condimentate. În timp ce altele resimt o durere care apare de cele mai multe ori noaptea și care perturbă somnul, cauza fiind stresul puternic la care sunt supuse zilnic.

Medicii specialiști consideră că în perioada rece a anului putem consuma mai multe alimente bogate în vitamine, care ajută la eliminarea căldurii uscate din trup, la domolirea emoțiilor puternice și la mărirea rezistenței stomacului. În această perioadă de început de toamnă cele mai bune fructe pentru sănătate sunt: portocalele, kiwi, strugurii, rodiile, ananasul, lămâile, deoarece conțin o cantitate mare de vitamine. Pentru a preveni tusea sau uscarea gâtului se recomandă să consumi mere, pere sau alte fructe bogate în apă. Trebuie să eviți, însă, pe cât posibil, consumul excesiv al fructelor pentru a nu declanșa crizele de stomac. Și poate cel mai important este ca fructele să se consume înainte de masă cu cel puțin o oră, pentru a lăsa timp fermentației și pentru a nu crea disconfort precum: balonările, arsurile sau chiar durerile insuportabile de stomac.

De asemenea cu 3 ore înainte de somn este interzis consumul de alimente, pentru a evita declanșarea secrețiilor gastrice nocturne.

Dacă simptomele arsurilor la stomac apar tot mai des și interferează cu somnul și activitatea zilnică, este indicat să te adresezi de urgență medicului gastroenterolog.

Reține: stomacul „îți vorbește” în timpul fiecarei mese. Tot ce trebuie să faci este să-l asculți și să ai grija ce-i oferi, pentru că îți va răspunde cu aceeași monedă, după fiecare masă.

În secţia de proctologie a centrului ON CLINIC tratăm hemoroizii şi fisurile anale, nodulii hemoroidali interni şi externi, trombozele acute etc.

Centrul Medical Internaţional On Clinic vă propune urmaroarele servicii:

  • Proctologie

    – tratamentul hemoroizilor şi fisurii anale fără internare, durere şi operaţie;

  • Urologie/sexopatologie

    – tratamentul disfuncţiilor erectile şi a infecţiilor urogenitale;

  • Dermatologie

    –  tratamentul psoriasisului fără hormoni, tratament antiacneic;

  • Endoscopie, UZI diagnostic, Laborator, Dopler diagnostic;

  • Endocrinolog, Tratamentul varicelor;

  • Cabinet fizioproceduri

  • Stationar de zi;

  • Cosmetologie

    – fotoepilare, biodepilare, tratament cosmetologic, piling, mezoterapia, biorevitalizare, crioterapia;

  • Ozonoterapia;

  • Psiholog;

  • New Pediatria;

  • New Masaj-

    terapeutic de recuperare, decontracturant, general clasic, anticelulitic, pentru copii începînd cu vîrsta de 6 luni;

  • New Vip Capsula Neo Qi Energy Cocoon –

    saună infraroşie, saună pe aburi, aromoterapie, hromoterapie, hidro-vibromasaj toate pentru restabilirea vitalităţii şi longevităţii vieţii!!!

Adresa noastră: str. V. Alecsandri 90/1, tel. 20 00 00,

Web sait: www.onclinic.md

Întreabă doctor@unica.md

Adresează o întrebare specialistului nostru, vei primi răspuns în cel mai scurt timp.

Rujeola și amnezia imunitară: De ce este esențială vaccinarea pentru protecția pe termen lung?

Apariția rujeolei nu aduce beneficii sistemului imunitar, ci dimpotrivă, chiar și un caz ușor de rujeolă distruge celulele de memorie care protejează organismul de germenii întâlniți anterior. Acest fenomen este cunoscut de medici ca „amnezie imunitară”, scrie G4Media.ro

Conform discuțiilor cu specialiștii, rujeola se dovedește a fi mai periculoasă decât se credea, chiar dacă există mituri care spun că infecția cu acest virus ar întări sistemul imunitar, oferind un antrenament benefic celulelor. În realitate, efectul este opus, afirmă Adam Ratner, specialist în boli infecțioase din New York, transmite Los Angeles Times.

O asemenea minciună vehiculată pe rețelele sociale în timpul unui focar de rujeolă a fost acela că, dacă ești infectat cu virusul în loc să fii vaccinat, îți întărești sistemul imunitar. Adevărul, a spus Ratner, „este exact opusul”.

”O consecință insidioasă, dar mai puțin cunoscută, chiar și a unei infecții ușoare cu rujeolă este că ucide chiar acele celule care își amintesc cu ce agenți patogeni s-a luptat anterior pacientul și cum au fost câștigate acele bătălii.”, a spus ea.

Acest virus ucide celulele care au memoria agenților patogeni cu care pacientul s-a confruntat anterior, reducând astfel protecția împotriva altor boli. Medicii avertizează că această „amnezie imunitară” îi lasă pe pacienți vulnerabili la recurența bolilor, iar informațiile sunt confirmate de mai multe surse.

Rujeola este periculoasă întrucât distruge memoria imunitară dobândită prin expuneri anterioare la germeni. Studiile arată că poate dura până la 2-3 ani pentru ca memoria imunitară să fie restabilită după infecția cu rujeolă, perioadă în care pacienții sunt mai susceptibili la reinfecții.

În plus, durata medie a amneziei imune cauzate de rujeolă a fost de 27 de luni în studiile realizate în SUA, Marea Britanie și Danemarca. Complicațiile pot implica necesitatea revaccinării sau a unei noi expuneri la agenții patogeni anterior întâlniți, pentru a restabili funcția imunitară corectă.

Aceste găsiri subliniază importanța vaccinării împotriva rujeolei, nu doar ca protecție împotriva bolii în sine, ci și pentru a preveni eliminarea memoriei imunitare. Amnezia imunitară poate explica de ce rujeola este atât de periculoasă, chiar și după vindecarea aparentă.

Descoperă ofertele lunii aprilie la Farmacia Familiei/P

Descoperă ofertele lunii aprilie la Farmacia Familiei! Produse de frumusețe și îngrijire la prețuri speciale: cosmetice, dermatocosmetice și soluții de îngrijire personală.

Descoperă ofertele:

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Probiotice și prebiotice. Ce diferențe există între ele!

Poate că ai citit tot mai des în ultima vreme că alimentația sănătoasă trebuie să conțină probiotice și prebiotice. Se folosește tot mai mult termenul de prebiotice. Află ce înseamnă și ce diferențe există între cei doi termeni, scrie libertatea.ro

Cu termenul de probiotice ne-am obișnuit de câțiva ani și știm deja că sunt bacterii care au un rol important în digestia și absorbția elementelor nutritive esențiale, a vitaminelor și sărurilor minerale. Dar medicii recomandă să avem un regim alimentar sănătos, care să includă zilnic probiotice și prebiotice. Iată ce reprezintă fiecare și ce alimente sunt indicate pentru a avea un aport optim de probiotice și prebiotice.

Ce sunt probioticeleProbioticele sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente și care pot să aducă numeroase beneficii pentru sănătate. Probioticele ajută la menținerea unui echilibru sănătos între bacteriile benefice și cele dăunătoare din intestine.

Spre exemplu, unul din rolurile lor majore este acela de a ajuta digestia și de a preveni problemele gastrointestinale, cum ar fi constipația sau diareea.

În plus, probioticele pot stimula sistemul imunitar și pot contribui la prevenirea infecțiilor respiratorii sau digestive. De asemenea, în cazul femeilor, ele mențin un echilibru sănătos al florei vaginale, reducând riscul de infecții cum ar fi vaginoza bacteriană.

Probioticele pot avea și efect antiinflamator, contribuind la reducerea inflamației în organism, ceea ce poate fi util în afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau poliartrita reumatoidă.

Alimente cu rol probiotic

O alimentație bogată în zahăr și grăsimi influențează negativ microbiomul intestinal și ajută bacteriile rele să se dezvolte în exces. Odată ce hrănești în mod regulat bacteriile rele, acestea sunt capabile să se dezvolte rapid și să susțină procesele inflamatorii din organism.

De aceea, este bine să consumi mai des alimente care stimulează bacteriile bune și anume alimente probiotice precum:

  • Varza murată
  • Castraveții murați fie în oțet, fie în saramură
  • Gogoșarii murați
  • Chefir
  • Sana
  • Iaurt
  • Brânza proaspătă
  • Laptele de capră

Ce sunt prebioticele

Prebioticele provin din unele tipuri de carbohidrați (în mare parte din fibre), pe care noi în mod normal nu le digerăm, dar ele ajută tranzitul intestinal și constituie o sursă de energie pentru bacteriile benefice din intestine.

Prebioticele sunt de obicei fibre care se găsesc în verdețuri, fructe și mai ales leguminoase (linte, mazăre, năut, fasole, soia și arahide, adică plante care produc o păstaie care are semințe sau boabe în interior).

Alimente prebiotice

O alimentație sănătoasă include automat probiotice și prebiotice. Dacă obișnuiești să consumi câte un iaurt, câte un chefir sau câteva murături precum și multe preparate din legume, verdețuri, fructe bogate în fibre și boabe, atunci înseamnă că ai un regim alimentar bun cu probiotice și prebiotice. Este adevărat că sursele de probiotice sunt mult mai puține, decât cele de prebiotice, de aceea multe persoane sunt sfătuite să ia suplimente cu probiotice după o gripă, după infecții sau tratamente cu antibiotice.

Alimentele care au un conținut mare de fibre prebiotice sunt:

  • leguminoasele
  • ovăzul
  • bananele
  • merele
  • fructele de pădure
  • anghinarea
  • sparanghelul
  • usturoiul
  • prazul
  • ceapa
  • leușteanul
  • cacaua
  • algele
  • rădăcina de cicoare

Prima apariţie publică a lui Kristen Stewart după scandal
Articolul anterior
Totul despre modă şi stil doar la clubul „Ylianna Kosînzeana”!
Articolul următor
Close menu