Toamna – sezonul prielnic pentru crizele de stomac

Toamna, durerile de stomac sunt mai puternice ca oricând și crizele de ulcer apar mult mai des. Schimbarea anotimpului accentuează neplăcerile pe care ți le provoacă stomacul. Acestea sunt consecința unor dezechilibre la nivel local a efortului intelectual, a suprasolicitării nervoase, dar și a dietei necorespunzătoare.


Ludmila Oleacu,
medic specialist gastroenterolog
Centrul Medical “On Clinic Moldova”

Persoanele cu probleme gastrice știu cât de periculoase pot deveni anumite emoții și alimente care pot declanșa durerile de stomac. Mai puțin cunoscut, însă, este faptul că jumătate din bolile de stomac sunt lipsite de simptome.

Totuși, iată ce trebuie să prezinte pentru tine un semnal de alarmă:

– pierdere neașteptată în greutate;

– senzație permanentă de anemie sau scădere nivelului de fier din sânge;

– stări de greață, însoțite de vărsături;

– dificultate la înghițire.

Uneori și accesele de furie se reflectă în plan fizic prin senzație de greață, vărsături, spasme sau arsuri. Ca urmare va duce la dezechilibru alimentar care poate influența în mod negativ metabolismul, imunitatea, comportamentul și chiar vitalitatea.

Arsurile stomacale sunt descrise de cele mai multe ori ca o „durere vie” situate în capul pieptului. Multe persoane asociază aceste senzații neplăcute cu mesele foarte bogate în grăsimi și foarte condimentate. În timp ce altele resimt o durere care apare de cele mai multe ori noaptea și care perturbă somnul, cauza fiind stresul puternic la care sunt supuse zilnic.

Medicii specialiști consideră că în perioada rece a anului putem consuma mai multe alimente bogate în vitamine, care ajută la eliminarea căldurii uscate din trup, la domolirea emoțiilor puternice și la mărirea rezistenței stomacului. În această perioadă de început de toamnă cele mai bune fructe pentru sănătate sunt: portocalele, kiwi, strugurii, rodiile, ananasul, lămâile, deoarece conțin o cantitate mare de vitamine. Pentru a preveni tusea sau uscarea gâtului se recomandă să consumi mere, pere sau alte fructe bogate în apă. Trebuie să eviți, însă, pe cât posibil, consumul excesiv al fructelor pentru a nu declanșa crizele de stomac. Și poate cel mai important este ca fructele să se consume înainte de masă cu cel puțin o oră, pentru a lăsa timp fermentației și pentru a nu crea disconfort precum: balonările, arsurile sau chiar durerile insuportabile de stomac.

De asemenea cu 3 ore înainte de somn este interzis consumul de alimente, pentru a evita declanșarea secrețiilor gastrice nocturne.

Dacă simptomele arsurilor la stomac apar tot mai des și interferează cu somnul și activitatea zilnică, este indicat să te adresezi de urgență medicului gastroenterolog.

Reține: stomacul „îți vorbește” în timpul fiecarei mese. Tot ce trebuie să faci este să-l asculți și să ai grija ce-i oferi, pentru că îți va răspunde cu aceeași monedă, după fiecare masă.

În secţia de proctologie a centrului ON CLINIC tratăm hemoroizii şi fisurile anale, nodulii hemoroidali interni şi externi, trombozele acute etc.

Centrul Medical Internaţional On Clinic vă propune urmaroarele servicii:

  • Proctologie

    – tratamentul hemoroizilor şi fisurii anale fără internare, durere şi operaţie;

  • Urologie/sexopatologie

    – tratamentul disfuncţiilor erectile şi a infecţiilor urogenitale;

  • Dermatologie

    –  tratamentul psoriasisului fără hormoni, tratament antiacneic;

  • Endoscopie, UZI diagnostic, Laborator, Dopler diagnostic;

  • Endocrinolog, Tratamentul varicelor;

  • Cabinet fizioproceduri

  • Stationar de zi;

  • Cosmetologie

    – fotoepilare, biodepilare, tratament cosmetologic, piling, mezoterapia, biorevitalizare, crioterapia;

  • Ozonoterapia;

  • Psiholog;

  • New Pediatria;

  • New Masaj-

    terapeutic de recuperare, decontracturant, general clasic, anticelulitic, pentru copii începînd cu vîrsta de 6 luni;

  • New Vip Capsula Neo Qi Energy Cocoon –

    saună infraroşie, saună pe aburi, aromoterapie, hromoterapie, hidro-vibromasaj toate pentru restabilirea vitalităţii şi longevităţii vieţii!!!

Adresa noastră: str. V. Alecsandri 90/1, tel. 20 00 00,

Web sait: www.onclinic.md

Întreabă doctor@unica.md

Adresează o întrebare specialistului nostru, vei primi răspuns în cel mai scurt timp.

Peste  324 de cazuri de gripă, înregistrate într-o săptămână

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă monitorizarea situației epidemiologice prin infecțiile respiratorii la nivel teritorial și național. Astfel, în perioada 3-9 februarie curent, au fost înregistrate 9589 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), majoritatea fiind la copii (61%). Morbiditatea prin IACRS s-a manifestat la un nivel de intensitate medie, cu 3% mai mult față de săptămâna precedentă a acesteia și în descreștere cu 27% comparativ cu aceeași perioadă a sezonului anterior, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 324 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău – 250 de cazuri; Bălți – 15 cazuri; Ialoveni, Soroca – câte 6 cazuri; Călărași, Criuleni – câte 5 cazuri; Căușeni, Florești, Orhei, Ștefan-Vodă – 4 cazuri; Cimișlia, Comrat, Edineț, Sângerei – 3 cazuri; Strășeni, Ungheni – câte 2 cazuri; Basarabeasca, Briceni, Dondușeni, Fălești, Leova – câte un caz), atestându-se o descreștere cu 25% în comparație cu săptămâna precedentă.

De la începutul perioadei de monitorizare (30.09.2024 – 09.02.2025), au fost înregistrate 1635 de cazuri de gripă, 96 620 de cazuri de IACRS și 9198 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

Totodată, pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 7 cazuri de COVID-19, în descreștere cu 30% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. La copii de până la 14 ani nu au fost raportate cazuri.

În contextul creșterii numărului de cazuri de infecții respiratorii, specialiștii ANSP recomandă în continuare respectarea măsurilor de protecție: păstrare distanței sociale, evitare locurilor aglomerate; respectarea regulilor de igienă, inclusiv igiena mâinilor, igiena respiratorie; respectarea măsurilor sanitare la locul de trai, la locul de muncă, de educație și învățământ, cu aerisirea spațiilor închise; purtarea măștilor în instituțiile medicale; adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției respiratorii; menținerea unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație bogată în legume și fructe, odihnă adecvată și exerciții fizice regulate.

Peste o sută de morți din cauza unei epidemii de holeră în Angola

Epidemia de holeră declanşată în Angola de la începutul anului s-a soldat cu cel puţin 108 morţi, dintre care cei mai mulţi în capitala Luanda, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii din această ţară. Această ţară africană, deşi este bogată în petrol şi în alte resurse ale subsolului, se confruntă cu sărăcia, transmite AFP, potrivit Agerpres citată de digi24.ro.

Începând din 7 ianuarie au fost raportate 3.147 de cazuri confirmate de holeră, dintre care aproape jumătate la Luanda, conform datelor Ministerului Sănătăţii. „Vârsta persoanelor bolnave variază între 2 şi 100 de ani”, conform aceleiaşi surse.

Cel puţin 48 de persoane au murit de holeră la Luanda şi 43 la Bengo, o provincie vecină capitalei. Holera este o infecţie intestinală acută care se răspândeşte prin alimente şi apă contaminate cu bacteria Vibrio cholerae. Boala se manifestă prin diaree severă, vărsături şi crampe musculare şi poate ucide în câteva ore, prin deshidratare, dacă nu este tratată. Cazurile mai puţin grave se tratează prin hidratare orală, iar cele mai grave cu antibiotice.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat anul trecut că decesele cauzate de holeră au crescut cu 71% faţă de anul precedent. Zonele cele mai afectate de holeră s-au schimbat considerabil. O scădere cu 32% a cazurilor a fost observată în Orientul Mijlociu şi Asia, în timp ce o creştere importantă de 125% a fost raportată în Africa, potrivit OMS.

Tratamente stomatologice gratuite pentru persoane cu nevoi speciale

Persoanele cu nevoi speciale, copii și adulți, pot accesa servicii stomatologice gratuite în cadrul Serviciului de asistență medicală stomatologică, sub anestezie generală, în condiții de staționar, transmite IPN.

Serviciul se acordă în baza programărilor prealabile.

Copiii cu nevoi speciale pot fi programați pentru tratament stomatologic la Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coțaga”, de luni până vineri, între orele 9:00 – 14:00, la numărul de telefon: 0 (22) 72 81 14.

Adulții cu dizabilități pot fi programați la Centrul republican de chirurgie oro-maxilo-facială, situat în incinta Institutului de Medicină Urgentă, de luni până vineri, între orele 09:00 – 15:00, la numerele de telefon: 0 (79) 993 566, 0(22) 25 07 61 și 0(22) 94 43 17.

Înscrierea se face de către părinții sau tutorii pacientului, pentru ca aceștia să prezinte istoricul medical și să descrie simptomele pacientului. Ulterior, specialiștii vor stabili investigațiile necesare, abordarea terapeutică și planul de tratament.

Serviciul de asistență medicală stomatologică sub anestezie generală este funcțional din iunie 2024. Costurile tratamentului sunt achitate de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Până acum au accesat serviciul 38 de maturi și 98 de copii.

Prima apariţie publică a lui Kristen Stewart după scandal
Articolul anterior
Totul despre modă şi stil doar la clubul „Ylianna Kosînzeana”!
Articolul următor
Close menu