Tot mai multe gravide din Moldova consumă alcool. Copiii se nasc prematur sau cu diverse malformații

Moldova este fruntașă la consumul de alcool, din păcate acesta este folosit și de către femeile însărcinate și viitoarele mame, așa arată datele statistice. Naștere prematură, avort spontan, o dezvoltare anormală a fătului, deces antenatal sau oprirea în evoluție a sarcinii sunt doar câteva dintre consecințele nefaste ale consumului de alcool în timpul sarcinii, potrivit specialiștilor.

separator

„Astăzi tot mai multe femei însărcinate consumă alcool, iar consecințele le suportă, de obicei, copiii care se nasc cu diverse malformații. Dacă vrem să creștem o generație sănătoasă, trebuie în comun cu toată societatea să informăm tinerele mame la ce riscuri se expun când consumă băuturi alcoolice”, susține directorul Spitalului Clinic Municipal nr.1, Iurie Dondiuc, în cadrul celei de-a treia ediții a campaniei sociale „Too Young To Drink”- „Sunt prea mic ca să beau”, transmite e-sanatate.md.

„Dacă gravida timp de nouă luni de zile respectă regimul alimentar, evită tutunul și alcoolul, atunci ea cu siguranță va naște un bebeluș sănătos”, susține și Mihai Moldovanu, Șeful Direcției Sănătate din cadrul Consiliului Municipal Chișinău.

Responsabilul a mai menționat că pe an ce trece în Moldova crește incidența consumului de alcool.

Specialiștii din domeniul ginecologiei și obstetricii au ținut să atenționeze mamele că este periculos să consumi alcool în timpul sarcinii, deoarece duce inevitabil la apariția Sindromului Alcoolic Fetal(SAF).

Sindromul Alcoolic Fetal este o tulburare gravă de dezvoltare provocată de consumul de alcool de către mamă în perioada intrauterină. Acesta se manifestă prin întârzieri de dezvoltare, atât în perioada prenatală, cât și postnatală, tulburări ale sistemului nervos central și malformații sau trăsături anormale cranio-faciale, dar afectează și alte organe și sisteme.

Cercetările arată că și o cantitate neînsemnată de alcool consumată în timpul sarcinii, afectează capacitatea mentală a copilului. Din păcate, în Moldova nu există o statistică privind incidența consumului de alcool în rândul femeilor însărcinate. Cu toate acestea medicii spun că există destule cazuri când femeile însărcinate consumă alcool, dar nu recunosc asta.

„Sarcina și alcoolul sunt incompatibile, de aceea este strict interzis consumul de alcool în timpul sarcinii indiferent de proveniență. În Republica Moldova nu avem o statistică privind consumul de alcool în rândul gravidelor și nici nu avem specialiști care să se ocupe de aceasta. În Europa se realizează astfel de statistici, mai ales, în cazul dezvoltării Sindromului Alcoolic Fetal. De exemplu, în Franța și Italia 2-4 copii dintr-o mie se nasc cu acest sindrom, iar în SUA – doi copii dintr-o mie. Femeile însărcinate, de obicei, ascund acest fapt, pentru că este ceva intim. În timpul sarcinii este permis o ceșcuță de cafea, dar nicidecum alcool”, spune Alina Bejan, vicedirector pe probleme obstetricale, medic obstetrician-ginecolog.

Potrivit staticilor anul trecut în Moldova s-au născut 40.506 copiii, iar 5,4 la sută dintre aceștia au fost născuți prematur cu 0,4% mai mult decât în anul 2015.

Un nou caz de rujeolă a fost confirmat la un copil din Chișinău

Săptămâna trecută, în Chișinău s-a înregistrat o creștere semnificativă a infecțiilor respiratorii acute, provocată de circulația virusului gripal. De asemenea, au fost raportate un caz de rujeolă la un copil și un caz de meningită la un adult, scrie tvrmoldova.md.

Datele indică faptul că 57% dintre cazuri sunt cauzate de virusul gripal de tip B, în timp ce aproximativ 30% sunt atribuite virusului gripal de tip A. Săptămâna trecută, în capitală au fost raportate 4.177 de cazuri, o creștere de 14% față de săptămâna anterioară.

Datele au fost prezentate de șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale din 24 februarie.

În același timp, au fost semnalate și alte cazuri izolate de infecții grave, inclusiv un caz de infecție meningococică la un adult și un caz de rujeolă la un copil, al doilea dintr-o familie unde boala fusese deja diagnosticată.

Ambii copii sunt în afara oricărui pericol.

Autoritățile face apel către populație de a respecta calendarul național de vaccinare pentru prevenirea bolilor infecțioase.

Un nou caz de meningită înregistrat în Capitală

În mun. Chișinău a fost înregistrat un nou caz de meningită. Anunțul a fost făcut de către șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale din 24 februarie, scrie newtv.md.

”De asemenea, un alt aspect important semnalat este depistarea unui caz de infecție meningococică la un adult, precum și confirmarea unui nou caz de rujeolă la un copil, al doilea dintr-o familie unde boala fusese deja identificată. Ambii copii se află în afara oricărui pericol. În acest context, reiterăm apelul către populație de a respecta calendarul național de vaccinare pentru prevenirea bolilor infecțioase”, a declarat Bolocan.

Săptămâna trecută, autoritățile anunțau despre doi copii din Chișinău care au fost diagnosticați cu meningită.

Boala meningococică apare pe tot parcursul anului, cu o incidenţă mai mare la sfârşitul iernii şi la începutul primăverii. Boala meningococică se manifestă la nivel mondial atât sub formă endemică, dar şi epidemică. Formele generalizate ale infecţiei meningococice se manifestă de obicei cu un debut acut brutal, cu febră la valori înalte (39-40ºC),vome repetate, cefalee pronunţată, hiperestezie cutanată, fotofobie, hiperacuzie. În formele grave apar convulsii, tulburări de conştiinţă, erupţii cutanate hemoragice iniţial pe membrele inferioare şi pe fese.

Locuitorii din mai multe raioane din nordul și centrul țării vor beneficia de consultații medicale gratuite

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite, acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în raioanele Florești și Șoldănești, și anume:

– în perioada 24 – 26 februarie – în Centrul de Sănătate Mărculești;

– în zilele de 27 și 28 februarie – în CS Șoldănești.

Tot în această săptămână, vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în mai multe localități din raioanele Orhei și Sângerei:

– în intervalul 24 – 26 februarie – în Ghetlova, Orhei;

– în zilele de 27 și 28 februarie – în Neculăieuca, Orhei;

– în perioada 24 – 28 februarie – în incinta gimnaziului din satul Mihailovca, raionul Sângerei, pentru copiii din localitățile Mihailovca și Clișcăuți.

Săptămâna trecută au efectuat examene profilactice gratuite aproape 670 de persoane, dintre care peste 470 – screening pulmonar, iar mai mult de 190 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Mai are doar 2 luni de trăit, după ce medicii i-au confundat cancerul cu depresia ani de zile
Articolul anterior
O mamă refuză să-și învețe copilul să scrie și să citească. Cum își explică decizia?
Articolul următor
Close menu