Este normal să transpiri noaptea, atunci când dormi, dacă ești îmbrăcat prea gros sau dacă în cameră este prea cald. În afara acestor cazuri, trebuie să știi că transpirația nocturnă abundentă este, categoric, un semn patologic, care de regulă marchează debutul unei afecțiuni. Dacă ai observat apariția bruscă și persistentă a transpirației nocturne, este important să consulți un medic.
Transpirația nocturnă excesivă poate avea multe cauze. Pentru a le determina, medicul va analiza în detaliu istoricul medical și îți va recomanda mai multe analize, în functie de fiecare caz în parte.
Infecțiile
Trebuie să știi că infecțiile sunt cea mai frecventă cauză a transpirației nocturne abundente. Iar dintre acestea, tuberculoza este infectia care determină cel mai des transpirații nocturne. Dar și alte infecții bacteriene, care cauzează pneumonia, bronșita, endocardita, infectarea unui dinte sau a unui alt organ, infectarea cu virusul HIV, pot cauza transpiraţii reci pe parcursul nopţii.
Menopauza
Mai mult de 70% dintre femei au bufeuri și transpirații nocturne în timpul perioadelor de premenopauză și menopauză și aproape 30% dintre ele se confruntă cu bufeuri puternice și transpirații nocturne în mod regulat.
Hipoglicemia
Hipoglicemia sau nivelul scăzut de zahăr din sânge poate provoca transpirații excesive în timpul nopții.
Tulburări hormonale
Transpirația pe timpul nopții poate fi provocată de tulburările hormonale. La fel ca bufeurile, nivelul scăzut de estrogen poate avea efecte asupra hipotalamusului,care cauzează transpirația noctură la femei. Alte afecțiuni includ feocromocitomul, hiperfuncția glandei tiroide.
Cancerul
Foarte rar, transpiratiile nocturne sunt unul din primele simptome al unor tipuri de cancer. Cel mai comun tip de cancer asociat cu transpiratia excesiva este limfomul. Cu toate acestea, persoanele care sufera de cancer, de obicei, resimt și alte simptome, precum pierderea în greutate sau febra.
Medicamentele
Unele medicamente antipiretice, precum aspirina, pot cauza transpirație excesivă.