Trei asistenți medicali din țara noastră care nu au frică de bacilul Koch

Sunt tineri, au îndrăgit profesia de asistent medical și sunt dedicați meseriei lor nobile și pline de provocări. Asistenții medicali Maxim Gurdiș, Constantin Doboș și Andrei Gridenoc sunt cei trei tineri care activează la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din Chișinău. În cazul lor, frica de bacilul Koch, care cauzează tuberculoza, a dispărut în momentul în care primii lor pacienți au avut nevoie de ajutorul lor, scrie msmps.gov.md

separator
Maxim activează în secția de reanimare a Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” de doi ani și trei luni. Asistentul medical face gărzi și în biroul de internare. A ajuns aici după absolvirea Colegiului de Medicină din orașul Ungheni. Recunoaște că inițial nu i-a fost ușor să accepte că va trebui să muncească într-un spital în care bacilul Koch este peste tot, dar frica a dispărut printre miile de injecții, investigații medicale și nopți nedormite.

Asistentul medical spune că pacienții săi sunt niște oameni deosebiți de la care are multe de învățat. Își amintește că „recent la spital a ajuns o femeie într-o stare foarte gravă. Medicii erau rezervați în privința ei. Era atât de slăbită de durere încât nu-și putea deschide ochii. În pofida tratamentului dificil, a crezut în sine și a învins boala. E uimitor să vezi cum lupta pentru viață poate învinge orice”, afirmă tânărul asistent medical.

Constantin a ajuns la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” după absolvirea Colegiului de Medicină din Ungheni. Tânărul de 23 de ani spune că tratează cu maximă responsabilitate sarcinile pe care le primește de la medici, pentru că este conștient că orice eroare poate schimba vieți. Tânărul spune că a decis devină asistent medical la insistența familiei, dar din primele zile de activitate a înțeles că a făcut alegerea corectă. „Părinții m-au convins să aleg medicina. După câteva luni de muncă mi-am dat seama că am făcut cea mai bună alegere din viața mea. Mă simt util. La fiecare final de zi sunt mândru de mine. Vreau să rămân să activez aici mai departe. Nu vreau să plec în alt spital sau în altă secție. Îmi place mult echipa cu care lucrez”.

Dar cel mai mult îi plac pacienții, care îl motivează să fie mai bun. În cei doi ani de muncă, a învățat să-i asculte chiar și atunci când ei nu pot vorbi. „Pacienții mei sunt tare diferiți. Unii dintre ei sunt foarte cooperanți, iar la alții reușesc să „ajung” la inimă mai greu. Am avut pacienți imobilizați la pat, care însă puteau să-mi comunice ce doresc. Și am văzut că dacă nu-i ajut să se miște puțin sau să-și schimbe poziția măcar o dată în zi, obosesc și se simt incomod. Atunci mi-am dat seama că așa ar trebui să procedez și cu pacienții care sunt imobilizați la pat dar care nu pot vorbi”, e de părere asistentul.

Iar Andrei dintotdeauna a știut că va deveni asistent medical. Tânărul care activează în secția de chirurgie a spitalului pansează rănilor pacienților postoperatorii. „Îmi place profesia mea. Pacienții mă așteaptă cu nerăbdare. Uneori, când ajung la muncă, ei deja își așteaptă rândul la ușa cabinetului, chiar dacă în unele cazuri, aplicarea pansamentelor nu este cea mai plăcută procedură. Vreau să contribui la însănătoșirea oamenilor”, afirmă Andrei.

Asistentul medical spune că este cu adevărat fericit atunci când pacienții de care a îngrijit reușesc să se însănătoșească și se întorc acasă triumfători, după o luptă crâncenă pentru viață. „Eu chiar sunt fericit când pacienții ies pe ușa acestui spital cu zâmbetul pe buze. Este unul dintre cele mai frumoase momente. Unii dintre ei stau în secția noastră și până la trei luni. Ajungem să-i cunoaștem foarte bine. Mă bucur mult să-i întâlnesc pe holuri atunci când vin la simple consultații”, afirmă tânărul.      

Sursa: msmps.gov.md

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Screening și consultații medicale gratuite pentru locuitorii din trei raioane

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mai multe localități din raionul Dondușeni și anume:

– pe 14 mai – în Codrenii Noi,  unde vor fi deservite persoanele din satele Țaul, Codrenii Noi, Briceva, Caraiman;

 – pe 15 mai –  în Crișcăuți, unde vor fi deservite persoanele din Crișcăuți, Horodiște, Teleșeuca;

– pe 16 mai – în Elizavetovca – vor fi deserviți locuitorii din Elizavetovca, Braicău, Briceni;

– pe 17 mai – în Rediul Mare, pentru persoanele din Rediul Mare și Pivniceni.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Căușeni și Nisporeni:

– în  intervalul 14 – 17 mai – în Taraclia, Căușeni.

– în  zilele de 14  și 15 mai  – în Marinici, Nisporeni;

– în zilele de 16 și 17 mai  – Șișcani, Nisporeni.

Săptămâna trecută  au efectuat examene profilactice gratuite  circa 400 de  persoane, dintre care peste 120 –  screening pulmonar și  circa 270 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

În Uganda, un bărbat a descoperit după nuntă că soţia lui este bărbat
Articolul anterior
O femeie din Argeș a născut 20 de copii până la vârsta de 42 de ani
Articolul următor