Trei simptome de COVID-19 pe care trebuie să le urmărești în noul val al pandemiei

În nou val al pandemiei, trei simptome de COVID-19 apar frecvent la pacienții infectați și trebuie urmărite cu atenție, au anunțat autorii unui studiu realizat în Marea Britanie.

Datele publicate de aplicația britanică de sănătate publică ZOE arată că infecțiile cu virusul SARS-CoV-2 au atins un nivel record în Marea Britanie. S-au înregistrat 349.773 de cazuri noi de COVID-19 pe zi.

Top trei simptome de COVID-19 pe care trebuie să le urmărești în noul val al pandemiei Potrivit unui nou studiu britanic, cele trei simptome principale ale valului actual sunt durerea în gât, nasul înfundat și tusea uscată. Și persoanele vaccinate trebuie să fie atente la semnele unei infecții deoarece circulă mai multe subvariante ale Omicron, cum ar fi BA.2, BA.4 și BA.5.

Dacă aveți simptome asemănătoare răcelii în acest moment, este de aproape de două ori mai probabil să fie COVID-19 decât o răceală. Se pot infecta chiar și cei care au avut boala și sunt complet vaccinați. Vestea bună este că vedem deja o ușoară scădere a cazurilor, a transmis profesorul și omul de știință, potrivit unica.ro.

O tumoare gigantă, operată cu succes la Spitalul Clinic Bălți

O tumoră de aproximativ 3 kilograme, situată în zona axilei (popular: subsuoară), a fost înlăturată de medicii de la Spitalul Clinic Bălți, unui bărbat. Operația a decurs cu succes.

Lipomul este o formațiune tumorală benignă, formată din celule adipoase mature. El se formează prin multiplicarea exagerată a acestor celule. Această formațiune poate fi unică sau multiplă și poate apărea în orice zonă a corpului.

„Inițial, pacientul a fost consultat de medicul chirurg, iar după efectuarea ecografiei Doppler și a investigațiilor preoperatorii, formațiunea a fost îndepărtată pe cale chirurgicală. Operația a decurs cu succes, iar pacientul se simte bine”, comunică instituția, potrivit realitatea.md.

Două produse folosite de aproape toată lumea au fost clasificate drept cancerigene. Avertismentul OMS

Talcul a fost clasificat produs „probabil cancerigen” de o agenţie de cercetări asupra cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a clasificat ca produs „cancerigen” și acrilonitrilul, un compus utilizat în producţia de polimeri.

OMS: Două produse folosite frecvent, clasificate drept cancerigeneImagine simbol

Experţii de la Agenţia internaţională de cercetări asupra cancerului (IARC), reuniţi în oraşul francez Lyon, au publicat rezultatele studiilor lor vineri în revista The Lancet Oncology, transmite protv.ro.

Ei au clasificat talcul, un mineral natural extras din numeroase regiuni ale lumii, ca fiind „probabil cancerigen” pentru oameni, având în vedere în special o combinaţie de dovezi limitate de cancer observate la om (cancer ovarian) şi dovezi suficiente ce au fost observate la animalele de laborator.

Potrivit acestor cercetători, expunerea are loc în principal la locul de muncă în timpul extracţiei, măcinării şi prelucrării talcului sau în timpul fabricării produselor care îl conţin.

În cadrul populaţiei generale, ea se produce mai ales prin folosirea produselor cosmetice şi a pudrelor pentru corp care conţin talc.

Cu toate acestea, experţii nu exclud anumite distorsiuni în studiile care au arătat o creştere a incidenţei cancerului. Deşi evaluarea s-a concentrat asupra talcului care nu conţine azbest, contaminarea talcului cu azbest nu a putut fi exclusă în majoritatea studiilor efectuate pe oamenii expuşi la talc, spun ei.

În iunie, gigantul farmaceutic american Johnson & Johnson (J&J) a încheiat un acord definitiv cu justiţia din 42 de state federale americane într-un proces care a vizat pudra sa de talc, acuzată că a cauzat mai multe cazuri de cancer.

O sinteză a studiilor, publicată în ianuarie 2020 şi la care au participat 250.000 de femei din Statele Unite, nu a găsit nicio legătură statistică între utilizarea pudrei de talc pe organele genitale şi riscul de cancer ovarian.

Acrilonitrilul este folosit în fibre pentru haine și plastice

În anii 1970, au fost exprimate îngrijorări cu privire la contaminarea talcului cu azbest, care se găseşte adeseori în imediata apropiere a mineralelor utilizate pentru producerea talcului. Studiile au indicat atunci un risc mai mare de cancer ovarian în rândul femeilor care foloseau produse cu talc.

Agenţia din cadrul OMS a clasificat, de asemenea, ca fiind „cancerigen” pentru oameni acrilonitrilul, un compus organic volatil, folosit în principal în producţia de polimeri.

Această decizie se bazează pe „dovezi suficiente de cancer pulmonar” şi dovezi „limitate” de cancer de vezică la oameni, potrivit IARC.

Acei polimeri sunt utilizaţi în fibre pentru îmbrăcăminte, covoare, materiale plastice pentru produse de consum şi piese pentru automobile.

Acrilonitrilul este prezent, de asemenea, în fumul de ţigară. Poluarea aerului reprezintă o altă sursă de expunere.

La fiecare trei zile, o femeie din Republica Moldova își pierde viața din cauza cancerului de col uterin. Specialiștii ne spun cum poate fi prevenită afecțiunea

La fiecare trei zile, o femeie din Republica Moldova moare din cauza cancerului de col uterin. Pentru a reduce numărul victimelor, dar și cazurile de afecțiune cu această maladie, zeci de specialiști din Polonia, Slovacia, România, Ucraina și Republica Moldova s-au întrunit astăzi la Chișinău și au discutat despre practicile și provocările din domeniu. Dacă în unele țări rata de testare prin screening-ul cervical este de 90 la sută, atunci în altele acest indicator este mult mai mic.

Leziunile pre-canceroase pot fi periculoase dacă nu sunt îndepărtate la timp. Specialiștii atrag atenția că informarea populației despre metodele de prevenire a cancerului de col uterin este cea mai simplă metodă de luptă împotriva acestei afecțiuni, transmite jurnaltv.md.

Diana Valuța, șefă Unitatea de coordonare a Screeningului, Institutul Mamei și Copilului: „Atunci când este confirmată leziunea pre-canceroasă, tot cu ajutorul colposcopului se face tratamentul. Acesta constă în înlăturarea, îndepărtarea acestui țesut afectat, ceea ce permite păstrarea colului uterin, funcției reproductive a femeii.”

Natalia Plugaru, reprezentant UNFPA în Republica Moldova: „Vom desfășura și în continuare campanii de informare a femeilor. Pentru că atunci când am făcut sondaj în rândul femeilor și am întrebat de ce nu merg să fac acest test, care este disponibil gratuit, majoritatea femeilor spuneau că nu cunosc, că le este frică.”

Până în anul 2030, Organizația Mondială a Sănătății își propune să prevină cancerul de col uterin prin trei metode.

Iurie Dondiuc, președintele Societății Colposcopie în Republica Moldova: „90 la sută din fete până la 15 ani să fie vaccinate contra virusului HPV. Cel puțin 70 la sută din grupul de femei țintă cu vârstele cuprinse 25-61 de ani să fie trecute printr-un screening cu eficacitate înaltă, inclusiv și testarea la virusul HPV nu mai puțin de două ori pe parcursul vieții la 35 și 45 de ani. 90 la sută care au deja această maladie, să fie supus tratamentului.”

În circa 20 de ani, Slovenia a reușit să salveze peste 30 de mii de femei care erau la etapa pre-canceroasă.

Urska Ivanuș, director, Centrul național al cancerului de col uterin, Slovenia: „Noi am diagnosticat 33 de mii de persoane care erau în etapa pre-canceroasă. Am reușit să le tratăm, iar rata de diagnosticare a ajuns până la 90 la sută în astfel de situații. Am reușit să prevenim astfel de situații, dar și dezvoltarea cancerului.”

În România, rata de screening cervical este de aproape 30 la sută, iar în Republica Moldova – de peste 50 la sută.

Mihaela Grigore, secretar, Societatea română de colposcopie: „În Moldova aveți pus la punct un sistem de screening care este bine organizat, încât din acest punct de vedere sunteți un exemplu. Avem de lucrat la a convinge populația că trebuie să se vaccineze, că este foarte importantă și că trebuie să căutăm modalități ca femeile să vină la screening.”

În Republica Moldova, aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate anual cu afecțiunea de cancer de col uterin. Acesta este al doilea tip de cancer cel mai frecvent întâlnit la femei în Europa.

Cine i-a vizitat pe Jennifer Lopez și Ben Affleck imediat după nuntă
Articolul anterior
Madonna, de nerecunoscut din cauza operațiilor. Fanii au criticat-o dur
Articolul următor