Un bărbat din Ștefan Vodă a fost imunizat, din greșeală, cu două vaccinuri diferite

Un bărbat din Ștefan Vodă a fost vaccinat cu două seruri diferite. Este vorba despre un moldovean de peste 50 de ani.

Bărbatul a mers să se imunizeze cu a doua doză de ser la punctul mobil de imunizare amplasat chiar lângă piaţa în care a mers la cumpărături. Însă, a uitat ce ser a primit inițial, iar medicii din cadrul maratonului nu dispuneau de registrul electronic pentru a verifica.

Astfel, bărbatul a fost vaccinat pe 26 mai cu serul Pfizer, iar la data de 16 iunie a fost imunizat cu AstraZeneca.

Astfel, autorităţile din sănătate spun că au rămas stupefiate când au fost anunţate despre această eroare. ANSP nu-şi poate explica cum a fost posibil ca bărbatul să admită o astfel de greşeală, mai ales că medicii de la policlinica unde primise prima doză, l-au anunţat despre data rapelului şi tipul vaccinului administrat.

Aşa că medicii de acolo l-au crezut pe cuvânt şi i-au administrat serul cerut de bărbat.

Când a fost depistată greșeala, acesta a fost imediat contactat de medicul de familie şi, timp de câteva săptămâni s-a aflat sub monitorizare strictă a specialiştilor.

Potrivit medicului epidemiolog Veaceslav Guțu, ,,persoana nu a dezvoltat nicio reacţie măcar uşoară, după prima doză şi nici după a doua doză.”

Acum, echipa de IT al ANSP lucrează la softul care să-i permită eliberarea certificatului de vaccinare cu ambele doze de ser. Deocamdată, acesta are la mână doar certificatul de vaccinare cu Pfizer. Deocamdată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă vaccinarea împotriva COVID-19 cu două seruri diferite. Între timp, în Canada a fost aprobat un astfel de protocol de imunizare cu doze diferite, iar recent s-a aflat că şi cancelarul german, Angela Merkel, a primit la rapel o altă doză de vaccin decât AstraZeneca.

Șapte cazuri de import, din care 3 din Rusia. Numărul cazurilor de Covid-19, confirmate astăzi
Articolul anterior
Mai mulți elevi din raionul Ialoveni vor merge la o tabără de odihnă din România
Articolul următor
Alte articole interesante