Moartea este momentul final care ne așteaptă pe toți, dar necunoscutul poate fi înspăimântător. Fie că este vorba de un sfârșit rapid al vieții sau de o deteriorare lentă, mulți s-au gândit – cum este moartea?
Exact la asta s-a gândit un medic în timp ce urmărea un grup de medici sârguincioși care încercau să resusciteze un bărbat la un spital din Londra după ce a suferit un stop cardiac. Promițând să analizeze întrebarea „când se termină cu adevărat viața?”, Dr. Sam Parnia s-a dedicat încercării de a răspunde la această întrebare în ultimii 25 de ani.
După ce a efectuat cercetări extinse în 25 de spitale din Marea Britanie și SUA, britanicul a descoperit o serie de subiecte pe care persoanele care au supraviețuit unei experiențe de moarte apropiată au declarat că le-au descoperit. Dr. Parnia, un medic de terapie intensivă care a fost specializat în Anglia, dar care locuiește în prezent în New York, a declarat că studiul său a inclus 567 de subiecți, iar la aproape 40% dintre ei pulsul a fost restabilit pe o durată de 20 de minute sau mai mult.
Dar, din păcate, doar 53 de persoane – mai puțin de 10% dintre cei examinați – au trăit pentru a fi externate din spital, potrivit Medical News Today (MNT). În total, doar 28 de participanți s-au simțit suficient de bine pentru a fi intervievați după această încercare și nu toți și-au amintit de ceea ce au văzut în ultimele minute din viața lor. Cu toate acestea, cei care și-au amintit evenimentele, au avut câteva informații fascinante de împărtășit.
Șase participanți au declarat că au avut experiențe transcendente. Trei persoane au spus că au avut experiențe de vis, printre care au văzut și auzit un pescar care cânta. În ceea ce s-au dovedit a fi amintiri vii, șase dintre cei 28 de participanți intervievați și-au amintit experiența morții.
Aceste amintiri au inclus o femeie care și-a auzit bunica moartă spunându-i să se întoarcă în corpul ei. Pentru a avea un fond mai mare de dovezi, alți 126 de supraviețuitori cardiaci au oferit auto-reportaje despre experiența lor. Cei care și-au povestit experiențele de supraviețuire a atacurilor de cord au avut cinci teme majore în ceea ce privește experiențele lor.
Aceștia au raportat: senzația că are loc resuscitarea cardio-respiratorie, au auzit echipa medicală vorbind, conștientizarea activităților de la terapie intensivă după resuscitare, senzația că se îndreaptă spre o destinație, evaluarea vieții lor. Unii au declarat că au fost conștienți de impactul pe care îl avea resuscitarea cardio-respiratorie asupra corpului lor și că au auzit echipa medicală.
Alții au simțit că și-au evaluat viața, unii au perceput că se îndreaptă spre o destinație și câțiva au descris sentimentul că se întorc într-un loc numit acasă. Pentru unii participanți au existat amintiri înfricoșătoare. Unul dintre ei a crezut că arde în iad, dar Dr. Parnia a crezut că aceasta ar putea fi o interpretare greșită a creierului în legătură cu intervențiile medicale care au loc pentru a încerca să îi țină în viață.
Cercetătorii din cadrul studiului au scris că bărbatul simțea probabil o arsură de la o linie intravenoasă de potasiu „țesută”, în care lichidul se scurgea în mușchi în loc să ajungă în fluxul sanguin. Dr. Parnia a declarat pentru MNT: „Am caracterizat mărturiile oamenilor și am reușit să identificăm faptul că există o experiență unică a morții reamintită care este diferită de alte experiențe pe care oamenii le pot avea în spital sau în altă parte. Acestea nu sunt halucinații, nu sunt iluzii – sunt experiențe reale care apar atunci când mori.”
Dr. Parnia, absolvent al Școlii de Medicină Guys and St. Thomas’ din Londra, și-a prezentat descoperirile în cadrul sesiunilor științifice ale Asociației Americane a Inimii din Chicago, luna aceasta. Studiul realizat de profesorul asociat de la NYU Langone Health a fost intitulat Awareness during Resuscitation II: Un studiu multicentric al conștiinței și conștientizării în timpul stopului cardiac.