Un nou model de AI creat de cercetători de la Harvard ar putea detecta mai multe tipuri diferite de cancer

Cercetătorii afirmă că un nou model AI ar putea fi mai generalizabil pentru diagnosticarea și evaluarea cancerului decât metodele existente de învățare profundă, potrivit stiripesurse.

Oamenii de știință au conceput un nou model de inteligență artificială (AI) care ar putea fi capabil să diagnosticheze și să evalueze mai multe tipuri de cancer.

Noul model numit CHIEF (Clinical Histopathology Imaging Evaluation Foundation) a fost cu până la 36% mai eficient în detectarea cancerului, determinarea originii unei tumori și predicția rezultatelor pacienților decât alte modele de învățare profundă, au declarat cercetătorii.

Echipa condusă de cercetătorii de la Harvard Medical School a dorit ca modelul să fie aplicabil pe scară mai largă în diferite sarcini de diagnosticare, deoarece multe modele actuale de învățare profundă pentru cancer sunt antrenate să îndeplinească funcții specifice.

„Spre deosebire de metodele existente, instrumentul nostru AI oferă clinicienilor o a doua opinie precisă, în timp real, cu privire la diagnosticarea cancerului, luând în considerare un spectru larg de tipuri și variații de cancer”, a declarat Kun-Hsing Yu, profesor asistent de informatică biomedicală la Harvard Medical School și autor principal al studiului, într-un e-mail pentru Euronews Health.

Cum funcționează CHIEF?

Modelul a fost antrenat pe mai mult de 15 milioane de imagini patologice diferite, „ceea ce îi sporește fiabilitatea în diagnosticarea cancerelor cu caracteristici atipice”, a adăugat Yu.

Cercetătorii și-au testat modelul pe mai mult de 19 400 de imagini din 24 de spitale și cohorte de pacienți din întreaga lume și au publicat rezultatele în revista Nature.

Echipa a declarat că modelul funcționează prin citirea diapozitivelor digitale ale țesuturilor tumorale și poate prezice profilul molecular al acestora pe baza caracteristicilor din imagine. De asemenea, poate identifica caracteristicile unei tumori care se referă la modul în care un pacient poate răspunde la tratament.

Acesta a obținut o acuratețe de aproape 94% în detectarea celulelor canceroase în 11 tipuri de cancer, pe baza unei metrici pentru performanța modelului.

„În anumite aplicații, cum ar fi identificarea celulelor canceroase de colon sau prezicerea mutațiilor genetice, performanța modelului nostru a ajuns până la 99,43%”, a declarat Yu.

Cercetătorii speră că modelul de inteligență artificială va ajuta medicii să evalueze mai precis tumoarea unui pacient.

Noul model „reprezintă un progres promițător” în aplicarea AI în oncologie, potrivit lui Ajit Goenka, profesor de radiologie la Mayo Clinic din SUA, care nu a fost implicat în studiu.

Acesta a declarat pentru Euronews Health într-un e-mail că ar putea „simplifica evaluările preliminare de diagnostic” și să ofere patologilor un instrument care analizează diapozitivele pentru a „evidenția zonele critice pentru o examinare suplimentară”.

„În ciuda acestor capacități, robustețea CHIEF în diverse medii clinice rămâne să fie riguros testată, iar potențialul de părtinire care rezultă din formarea sa pe seturi de date mari, posibil nereprezentative, nu poate fi ignorat”, a declarat Goenka, care cercetătorii care utilizează AI pentru a îmbunătăți diagnosticarea cancerului pancreatic.

Ce urmează pentru modelul AI?

Pasul rămas înainte ca CHIEF să fie utilizat în cabinetele medicilor este să primească aprobarea autorităților de reglementare.

„Pentru a realiza acest lucru, lansăm un studiu clinic prospectiv pentru a valida modelul CHIEF în contexte clinice reale”, a declarat Yu, care a adăugat că lucrează, de asemenea, pentru a extinde capacitatea acestuia de a detecta cancerele rare.

Goenka a adăugat că, pentru a fi utilizat clinic, modelul va avea nevoie de „o validare extinsă în medii reale, care să cuprindă diverse caracteristici demografice ale pacienților și diverse condiții clinice”.

„Această validare este esențială pentru a se asigura că performanța modelului nu este doar teoretic superioară, ci și practic fiabilă în practica clinică de zi cu zi”, a spus el.

Caz de rabie la bovine la Anenii Noi

În perioada 05.09.2024 – 11.09.2024, pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat un caz de rabie la bovină, localitatea Puhăceni, raionul Anenii Noi, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cadavrul bovinei afectate a fost distrus prin incinerare, iarresturile rezultate – înhumate.

”Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor întreprinde toate activitățile de control și de eradicare a focarului de boală, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 174/2023 privind măsurile de prevenire și control al rabiei la animale. ”, se arată într-un comunicat.

COVID-19: Un copil în stare gravă

În municipiul Chișinău se atestă o scădere a infecției COVID-19. Despre asta a anunțat șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative de astăzi a serviciilor municipale, transmite Știri.md.

„Cu privire la situația epidemiologică, se atestă scăderea infecției COVID-19, lucru care l-am anticipat atunci când am anunțat deschiderea secției COVID-19 în cadrul Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie. Acum, în această instituție, în secția nouă deschisă, sunt internați 16 pacienți. Copiii avem internați 12, un copil în stare gravă, 11 în stare medie. În cadrul Maternității municipale numărul 2 avem două gravide în stare medie, diagnosticate cu COVID-19”, a declarat Vladimir Bolocan.

Potrivit ultimelor date anunțate de ANSP, în perioada 2-8 septembrie, au fost înregistrate 1.542 de cazuri de COVID-19, dintre care 273 de cazuri în regiunea transnistreană.

O tehnologie de anestezie care va revoluționa medicina

O nouă tehnologie creată de cercetători israelieni are potenţialul de a îmbunătăţi modul în care medicii evaluează starea pacienţilor aflaţi sub anestezie, în timpul somnului sau la terapie intensivă, scrie doctorulzilei.ro.

Mai exact, este vorba de o tehnologie noninvazivă ce le permite medicilor să monitorizeze mişcarea ochilor şi nivelul de dilatare al pupilelor pacienţilor chiar şi când aceştia au ochii închişi, oferind şansele de răspuns clinic pentru pacienţii aflaţi în condiţii de comă, indusă sau nu, somn etc.

Dilatarea pupilelor, procesul prin care pupilele se extind pentru a permite ca mai multă lumină să pătrundă în ochi, poate oferi date extrem de importante cu privire la starea fiziologică a pacienţilor. Dimensiunea pupilei fluctuează nu numai ca răspuns la lumină dar şi ca reacţie la stimuli emoţionali sau fizici, cum ar fi durerea sau evenimente neaşteptate.

Aceste schimbări sunt coordonate de sistemul nervos vegetativ, care pregăteşte reacţia organismului la stimuli externi. Însă, până în prezent, monitorizarea acestor schimbări era posibilă doar atunci când pacienţii aveau ochii deschişi.

Pupilele pot fi monitorizate și dacă pacienții au ochii închiși

O echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv, coordonată de studentul doctoral Omer Ben Barak-Dror şi supervizată de prof. Yuval Nir şi de prof. Israel Ganot, a demonstrat că schimbările dimensiunii pupilelor şi direcţiei privirii pot fi monitorizate fără ca pacientul să aibă ochii deschişi. Concluziile lor au fost publicate recent în jurnalul Communications Medicine.

CEC reamintește cetățenilor, care și-au schimbat locul de ședere, să își actualizeze datele
Articolul anterior
O elevă de la Bălți a obținut bronzul la Olimpiada Internațională de Limbă Engleză
Articolul următor