Un nou studiu arată că pacienții cu grupa de sânge A (II) au un risc mai mare de a dezvolta forme severe de Covid-19

Rezultatele unui studiu recent, intitulat ,,Genomewide Association Study of Severe Covid-19 with Respiratory Failure” efectuat de către cercetătorii David Ellinghaus și Frauke Degenhardt, și publicat în The New England Journal of Medicine, arată că persoanele cu grupa sangvină A (II) au un risc mai mare de a dezvolta o formă severă a bolii COVID-19. În antiteză, persoanele cu grupa de sânge 0 (zero) au un risc mai mic decât celelalte grupe.

separator

Covid-19 are manifestări variate, marea majoritate a persoanelor infectate având doar simptome ușoare sau fiind chiar lipsite de simptome (asimptomatice). Ratele de mortalitate sunt determinate preponderent de subgrupul de pacienți care ajung să dezvolte insuficiență respiratorie severă asociată cu pneumonia interstițială în ambii plămâni, cât și sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA). Bolnavii de COVID-19 în formă severă, cu insuficiență respiratorie, necesită ventilație mecanică aplicată cât mai devreme și pe termen lung.

Patogeneza formei severe de COVID-19 asociată cu insuficiența respiratorie nu este clar înțeleasă, dar mortalitatea mai mare este asociată în mod constant cu vârsta înaintată a pacienților și cu sexul masculin. Asocieri clinice au fost raportate, de asemenea, pentru cei cu hipertensiune arterială, diabet și alte caracteristici legate de obezitate și boli cardiovasculare, dar rolul relativ al factorilor de risc clinici în determinarea severității COVID-19 nu a fost încă clarificat.

Datele observaționale privind endotelita limfocitară și complicațiile tromboembolice microvasculare și macrovasculare difuze sugerează că boala COVID-19 este o afecțiune sistemică, implicând leziuni ale endoteliului vascular, dar oferă o perspectivă nu foarte vastă asupra patogenezei subiacente.

Un studiu GWAS a analizat factorii genetici care contribuie la agravarea bolii COVID-19

La apogeul epidemiei din Italia și Spania care a avut loc lunile trecute, un grup de oameni de știință au efectuat un studiu de asociere la scală genomică (GWAS), în încercarea de a descrie cu acuratețe factorii genetici ai unei persoane care contribuie la dezvoltarea formei severe de COVID-10 cu insuficiență respiratorie. Ponderea relativ scăzută a acestei boli în Norvegia și Germania a permis crearea unei echipe complementare, prin care genotiparea și analiza să poată apărea în paralel cu recrutarea rapidă a pacienților din epicentrele italiene și spaniole puternic afectate.

Astfel, au fost recrutați 1980 de pacienți cu formă severă de COVID-19 (care a fost definită ca „spitalizare cu insuficiență respiratorie și un test confirmat de SARS-CoV-2, obținut din tampoane nazofaringiene sau alte fluide biologice relevante”), de la unități de terapie intensivă și secții generale din șapte spitale aflate în patru orașe din epicentrele pandemice din Italia și Spania. Pacienții au provenit, mai precis, de la trei spitale din Italia și de la patru spitale din Spania.

Insuficiența respiratorie a fost definită în cea mai simplă manieră posibilă pentru a asigura fezabilitatea studiului: utilizarea suplimentării cu oxigen sau a ventilației mecanice, cu gradul de severitate clasificat în funcție de suportul respirator maxim primit în orice moment în timpul spitalizării (doar cu oxigenoterapie suplimentară, cu suport ventilator neinvaziv, cu suport ventilator invaziv sau cu oxigenare extracorporală).

Pentru a se evalua severitatea bolii, pacienții au fost împărțiți în două, cei care aveau nevoie de ventilație mecanică și cei care nu aveau nevoie. Probele de sânge din puncțiile venoase de diagnostic au fost obținute pentru extracția ADN-ului.

Pentru comparație, în studiu a fost inclus grupul de control alcătuit din 2381 de participanți din Italia și Spania, inclusiv donatori de sânge selectați la întâmplare și voluntari sănătoși.

Datele clinice disponibile au fost limitate la vârstă, sex, hipertensiune, diabet zaharat și dacă pacientul a necesitat suplimentare de oxigen singur sau ventilație mecanică.

Persoanele cu grupa sangvină A, risc mai mare de COVID-19 în formă severă

În concluzie, s-a apelat la o abordare pragmatică cu criterii de incluziune simplificate, la o echipă complementară de clinicieni din epicentrele europene COVID-19 din Italia și Spania și la oameni de știință din țări mai puțin încercate, precum Germania și Norvegia, pentru a se efectua această asociere la scară genomică, care a inclus genotiparea de novo pentru COVID-19 cu insuficiență respiratorie în aproximativ 2 luni. Oamenii de știință au detectat un locus nou de sensibilitate la un grup de gene cromozom 3p21.31 și au confirmat o implicare potențială a sistemului grupului sangvin ABO în COVID-19.

Vârsta medie a pacienților cu COVID-19 a fost de aproximativ 65 de ani. Femeile au constituit 35% din cohortă. Vitezele de ventilație mecanică au variat foarte mult în funcție de centru, fiind cuprinse între 15 și 69%. Aproximativ 20% dintre pacienți aveau diabet zaharat și 45% sufereau de hipertensiune. Autorii au identificat doi loci asociați cu boala COVID-19 în formă severă, rezultatul persistând după ajustarea în funcție de vârstă și sex și rămânând consecvent la examinarea separată a pacienților din Italia și a celor din Spania.

S-a constatat că polimorfismele din două grupuri de gene sunt asociate cu forma severă a bolii COVID-19, unul cuprinzând gene implicate în reglarea răspunsului imunitar, iar celălalt în determinarea grupelor sangvine AB0.

Autorii au descoperit astfel un risc mai mare de COVID-19 în formă severă în rândul persoanelor cu grupa de sânge A decât în rândul pacienților cu alte grupe sangvine și un efect protector pentru grupa de sânge 0 în comparație cu celelalte grupe sangvine. Au existat semnale de asociere ale polimorfismului uninucleotidic în regiunile HLA, cunoscute a avea un rol important în infecțiile virale severe.

Rezultatele GWAS confirmă rapoartele anterioare despre pacienții cu grupa de sânge A care prezintă un risc mai mare să dezvolte formă severă a bolii COVID-19. Incapacitatea de a stabili în mod fiabil ce pacienți sunt mai susceptibili la manifestările severe ale SARS-CoV-2 a reprezentat o provocare extraordinară pentru toate aspectele politicii de sănătate, inclusiv măsurile de control al infecțiilor și redeschiderea economiei mondiale.

Deși vârsta înaintată, obezitatea, sexul masculin, hipertensiunea arterială și diabetul zaharat au fost recunoscute ca factori de risc pentru COVID-19 în formă severă, nu s-a ținut cont de numărul semnificativ de indivizi cu COVID-19 fără alte probleme de sănătate, care ajung la o eliberare fulminantă de citokine și la cedarea organelor vitale.

Principala limitare a studiului este legată de grupul său de control în care s-au aflat indivizi sănătoși, mai degrabă decât persoane infectate cu SARS-CoV-2 care erau asimptomatice. Cu toate acestea, studiul confirmă existența predispozițiilor genetice la boala COVID-19 în formă severă. În timp ce aceste descoperiri pot ajuta la ghidarea studiilor mecaniciste în biologia bolii COVID-19, există încă multe aspecte de clarificat înainte de a stabili utilitatea testelor genetice în gestionarea pandemiei.

sursa: www.doc.ro

Probiotice și prebiotice. Ce diferențe există între ele!

Poate că ai citit tot mai des în ultima vreme că alimentația sănătoasă trebuie să conțină probiotice și prebiotice. Se folosește tot mai mult termenul de prebiotice. Află ce înseamnă și ce diferențe există între cei doi termeni, scrie libertatea.ro

Cu termenul de probiotice ne-am obișnuit de câțiva ani și știm deja că sunt bacterii care au un rol important în digestia și absorbția elementelor nutritive esențiale, a vitaminelor și sărurilor minerale. Dar medicii recomandă să avem un regim alimentar sănătos, care să includă zilnic probiotice și prebiotice. Iată ce reprezintă fiecare și ce alimente sunt indicate pentru a avea un aport optim de probiotice și prebiotice.

Ce sunt probioticeleProbioticele sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente și care pot să aducă numeroase beneficii pentru sănătate. Probioticele ajută la menținerea unui echilibru sănătos între bacteriile benefice și cele dăunătoare din intestine.

Spre exemplu, unul din rolurile lor majore este acela de a ajuta digestia și de a preveni problemele gastrointestinale, cum ar fi constipația sau diareea.

În plus, probioticele pot stimula sistemul imunitar și pot contribui la prevenirea infecțiilor respiratorii sau digestive. De asemenea, în cazul femeilor, ele mențin un echilibru sănătos al florei vaginale, reducând riscul de infecții cum ar fi vaginoza bacteriană.

Probioticele pot avea și efect antiinflamator, contribuind la reducerea inflamației în organism, ceea ce poate fi util în afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau poliartrita reumatoidă.

Alimente cu rol probiotic

O alimentație bogată în zahăr și grăsimi influențează negativ microbiomul intestinal și ajută bacteriile rele să se dezvolte în exces. Odată ce hrănești în mod regulat bacteriile rele, acestea sunt capabile să se dezvolte rapid și să susțină procesele inflamatorii din organism.

De aceea, este bine să consumi mai des alimente care stimulează bacteriile bune și anume alimente probiotice precum:

  • Varza murată
  • Castraveții murați fie în oțet, fie în saramură
  • Gogoșarii murați
  • Chefir
  • Sana
  • Iaurt
  • Brânza proaspătă
  • Laptele de capră

Ce sunt prebioticele

Prebioticele provin din unele tipuri de carbohidrați (în mare parte din fibre), pe care noi în mod normal nu le digerăm, dar ele ajută tranzitul intestinal și constituie o sursă de energie pentru bacteriile benefice din intestine.

Prebioticele sunt de obicei fibre care se găsesc în verdețuri, fructe și mai ales leguminoase (linte, mazăre, năut, fasole, soia și arahide, adică plante care produc o păstaie care are semințe sau boabe în interior).

Alimente prebiotice

O alimentație sănătoasă include automat probiotice și prebiotice. Dacă obișnuiești să consumi câte un iaurt, câte un chefir sau câteva murături precum și multe preparate din legume, verdețuri, fructe bogate în fibre și boabe, atunci înseamnă că ai un regim alimentar bun cu probiotice și prebiotice. Este adevărat că sursele de probiotice sunt mult mai puține, decât cele de prebiotice, de aceea multe persoane sunt sfătuite să ia suplimente cu probiotice după o gripă, după infecții sau tratamente cu antibiotice.

Alimentele care au un conținut mare de fibre prebiotice sunt:

  • leguminoasele
  • ovăzul
  • bananele
  • merele
  • fructele de pădure
  • anghinarea
  • sparanghelul
  • usturoiul
  • prazul
  • ceapa
  • leușteanul
  • cacaua
  • algele
  • rădăcina de cicoare

ANSP, despre pericolul de poluare a apei în raionul Anenii Noi, unde sunt sacrificați porcii infectați cu pestă africană

Cu referire la calitatea apei în contextul situației excepționale din Roșcani, raionul Anenii Noi, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu precizări, informează unica.md.

În legătură cu focarul de pestă porcină africană și situația excepțională din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, Centrul de Sănătate Publică Căușeni, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, informează locuitorii că nu există riscuri justificate privind contaminarea surselor de apă utilizate de locuitorii. Specialiștii subdiviziunii teritoriale monitorizează constant calitatea apei în satele Roșcani, Calfa și Calfa Nouă, pentru a garanta siguranța sănătății publice.

Aprovizionarea cu apă a localităților se realizează, în mare parte, prin sonde arteziene și fântâni publice. Sondele arteziene din zonă au adâncimi de până la 142 de metri și folosesc apa dintr-un strat subteran protejat, acoperit de un alt strat gros de 76-85 de metri format din roci, marnă și argilă, care se întinde pe toată suprafața zonelor de protecție din jurul sondelor. Astfel, apa este bine izolată și protejată de careva riscuri de contaminare.

Pentru înhumarea animalelor afectate, a fost selectat un loc, coordonat cu serviciile abilitate, cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare naționale și internaționale. Terenul este cu sol lutos, care are o permeabilitate scăzută, astfel reducând riscul infiltrării substanțelor în pânza freatică. Groapa are o adâncime de 6-9 metri, iar amplasamentul nu interferează cu zonele de protecție sanitară ale sondelor arteziene. Astfel, specialiștii confirmă că riscul de contaminare a surselor de apă potabilă este practic inexistent.

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Anenii Noi, s-a stabilit ca monitorizarea calității apei să continue cu regularitate, pentru a asigura în permanență protecția sănătății locuitorilor din regiune. În context, ANSP reiterează angajamentul de a informa prompt și transparent populația, punând siguranța cetățenilor pe primul loc.

Ceaiuri pentru ficatul gras: Plantele care fac minuni pentru acest organ

Acestea sunt ceaiurile care fac minuni pentru sănătatea ficatului. Sunt remediile naturale ideale, care sprijină organul vital responsabil cu curățarea organismului de toxine.

Nu există un corp sănătos fără un ficat sănătos. Este atât de important să-i susținem activitatea! Putem face asta ajutându-ne de farmacia naturii, plantele, scrie adevarul.ro.

Când ficatul este invadat de grăsimi și toxine, începe să le stocheze și se ajunge la diagnosticul de ficat gras. Această afecțiune poate fi remediată cu alimentație corectă și ceaiuri care să sprijine sănătatea și recuperarea ficatului.

Un ficat gras netratat poate duce la complicații grave pentru sănătate: inflamație, ciroză, chiar și cancer hepatic.

Unele dintre posibilele cauze ale ficatului gras sunt excesul de greutate, consumul excesiv de alcool și intoleranța la medicamente, abuzul de medicamente, consumul de zahăr în exces. Simptomele nu sunt adesea foarte vizibile, deși este posibil să vă confruntați cu oboseală și disconfort în partea dreaptă superioară a abdomenului. Este important să renunțați la consumul de zaharuri, alcool și fructe. Consumul excesiv de fructe poate produce deraglarea funcțiilor hepatice, căci și fructoza este la fel de nocivă pentru ficat cum este și zahărul. Specialiștii recomandă deja de ani buni să nu se mai consume sucuri de fructe. Un suc de fructe agresează ficatul. Optează pentru apă și ceaiuri de plante. Desigur, ideal este să consumați ceaiurile fără adaos de zahăr, miere sau îndulcitori și să vă bucurați de gustul lor natural.

Iată care sunt cele mai bune ceaiuri în susținerea sănătății ficatului

Ceaiul verde

Este recomandat de naturopați, întrucât are capacitatea de a reduce cantitatea de grăsime din sânge. În schimb, ceaiul verde nu este recomandat celor care suferă de insomnie, hipertensiune arterială sau ulcere.

Ceaiul de lămâie

Este foarte important să se folosească citrice netratate. Alegeți lămâi provenite din agricultura ecologică. Tăiați două lămâi în felii subțiri, și adăugați-le în ibric atunci când apa începe să fiarbă. După un minut, stingeți focul și lăsați în trei minute la infuzat. Beți ceaiul cald, nu fierbinte. Ceaiul de lămâie funcționează ca un excelent detoxifiant, eliminând toxinele din organism. Toxinele care altfel se acumulează în ficat pot provoca diverse infecții. Acidul citric din ceaiul de lămâie poate reduce afectarea ficatului.

Ceaiul de cimbru și fenicul

Deși sunt plante folosite mai mult pe post de condimente, specialiștii naturopați susțin că ceaiul din aceste două plante pot ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Acesta acționează ca un excelent stimulant și tonic, este antiinflamator, facilitează oxigenarea creierului.

Ceaiul de păpădie

Păpădia stimulează diferitele organe ale sistemului digestiv, ajutând organismul să descompună grăsimile. Pentru proprietățile sale antiinflamatorii, regenerative și digestive, printre altele, păpadia a fost folosită de mii de ani pentru a trata nenumărate afecțiuni fizice, în special tulburări digestive și boli hepatice. Utilizați o lingură de frunze de păpădie spălate la fiecare cană de infuzie. Limitați-vă la două căni pe zi.

Aceste informații nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Consultați-vă întotdeauna cu medicul dumneavoastră sau cu un furnizor de asistență medicală calificat pentru sfaturi cu privire la orice problemă medicală.

Un bărbat cu hemoragie a fost ajutat de către un echipaj de poliție să ajungă de urgență la spital
Articolul anterior
În doar 72 de ore, în Chișinău, au fost înregistrate 121 accidente rutiere
Articolul următor
Close menu